Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Holky tak jsem dnes byla na gyn. po 4 dnech zpoždění MS ( původně jsem byla objednaná z jiného důvodu!) a dr. na utz našel žluté tělísko a píchnul mi agolutin ( proste inj.na vyvolání MS). Pry buď dojde nebo ne. Jen by mě zajímalo, když je teď to žluté tělísko vidět je „potřeba“ oplodnit ho nebo už to nemá cenu a jen mam čekat? a nevíte za jak dlouho po injekci prijde ms?? děkuji moc za opodvěď
Žluté tělísko „funguje“ až po ovulaci, produkuje progesteron, pomáhá udržet plod produkcí právě toho progesteronu, pokud je tam, později ho chvilku vyživuje. Pokud nedošlo k oplození, tak po nějakých zhruba 14 dnech zaniká a přichází MS. Takže ne, na ovulaci to už vliv nemá. Po vyvolávačce by MS měla přijít zhruba do 14 dnů, ale u mě přišla jednou skoro za tři týdny, podruhé za 17 dnů.
Mě dr. právě řekl že když to do tydne nedostanu tak mam prijit… tak nevim furt co si o tom myslet… já měla ovu práve kolem 1.3 proto mě zarazilo že tam je…
Žluté tělísko je vlastně prasklý folikul - to znamená, že ovulace již proběhla. Ted to bud dostaneš, nebo ne…pokud jsi těhotná, injekce těhotenství podpoří
Těhotenství samo o sobě by v takto ranné fázi vidět nijak nebylo…
@mamapet Asi 14-16 dnů po ovulaci žluté tělísko zaniká a produkce hormonu progesteronu, který toto tělísko vylučuje, zánikem rychle klesne. Tělo zaznamená velký spád hormonů, sliznice v děloze se začne rozpadat a přijde menstruace…Pokud 18 dní po ovulaci stále žluté tělísko je, tak je velká šance, že by jsi mohla být těhotná. Embrio totiž vylučuje HCG hormon, který dále stimuluje žluté tělísko, to pak nezaniká a vylučuje progesteron až do té doby, než se vytvoří placenta, která dále funkci žlutého tělíska převezme…
@mamapet Ano, k oplodnění mohlo dojít déle po ovulaci, HCG hormonu trvá, než jeho hladina naroste a začne se vylučovat do moče ![]()
V hodně knihách se píše, že pokud 18 dní po ovulaci nepřichází menstruace, jedná se většinou o těhotenství…
Ten agolutin, co ti píchli, je vlastně také něco jako progesteron. Jestli ho máš v těle třeba málo, tak ti po injekci hladina naroste a pak zase spadne a přijde menstruace. Pokud si těhotná, tak hladina nepoklesne a menstruace nepřijde ![]()
@ivodička super vysvětlení- fakt moc děkuji… šíleně mě bolí břicho tak beztak ta mrcha dojde… ![]()
@ivodička k oplodneniu nemoze prist po ovulacii. zivotaschopnost vajicka je max 12-24 hodin. ![]()
@mamapet ze bola ovulacia 1.3. mas nejako potvrdene, alebo si to len myslis?
tt si robila kedy?
@mamapet tak moc držím palce, vycítila jsem, že by jsi si těhotenství přála
Tak jen pro povzbuzení - mě v každém těhotenství bolelo břicho jak na mrchu, v druhém těhu jsem to dokonce dostala, ale za 3 dny zase přestala
…čekání na // moc dobře znám, já si užila, nakonec mám dvě děti ze zkumavky ![]()
@soldi ovu na sobě poznám
tt jsem dělala dnes rano
@ivodička moc si druhé přejeme… uvidíme jak to dopadne… snad ta mrcha jedna nedorazí ![]()
@soldi Ano, učebnice to uvádí…k oplodnění mohlo tedy dojít klidně až 2 dny po ovulaci, tak jsem to myslela, samozřejmě 5 dní po ovulaci to už možné není ![]()
@mamapet .....jak poznáš ovulaci?
já se tedy sledovala furt a nikdy jsem ji nepoznala…