Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Klarasta Ahoj to souhlasí. Měli jsme to podobné, akorád jiné hodiny. Ted usne v devět a kecá v postýlce okolo sedmé. Okolo osmé ho nakrmím. Většinou jen žvatlá a studuje si nožičky, ale když spustí jdu hned jasné!
Ale s tím že přes den usne třikrát na hodinu a k večeru už ho natahuju, aby spal zase v noci…
My máme takové změny skoro po každé dovolené, vlastně i po víkendu jinde než doma. Asi ty nové zážitky…
Malá mi to dělala v pěti měsících a teď zas v sedmi další velká změna. Pokaždý jsme se vrátili zpět do režimu až tak, že k ní dvě tři noci vstával manžel a já spala na odlehlé části postele a dělala, že tam vůbec nejsem. Od něj se nechá pohladit, pochovat a zas vytuhne, když jsem k ní vstávala já, řvala, dokud nedostala mlíko. Oni se to moc rychle naučí a pochopí, že máma vyměkne a dá napít
Tak jsme ji to manželovým vstáváním zas rychle odnaučili
A ve výsledku se i přes to vstávání vyspí líp i manžel, protože když jsem vstávala já, stejně se budil když malá plakala, a to pak bylo i třikrát čtyřikrát za noc, ale jak mě tam nevidí, tak si zapláče tak jednou a většinou stačí tak dvě minuty a je klid.
Podle mě, jestli si začal přes den víc hrát, tak je prostě nadšený z objevování světa ![]()
Nám dcera začala v 5.měsíci taky blbě spát, ráda si mezi 3.-5.povídala, nechtěla jíst, nic, jen jí bylo prostě do smíchu
Pak zas usnula.
Jak píše petra dwo, ať k ní zkusí vstát manžel, pochová jí a uvidíš, jestli to nepomůže.
@pampeliš Tak tohle máme ted. Vzbudí před sedmou a kecá, kecá směje se prská… Ale ani náznak pláče:-)) Je to hezký. Pak přijdu k postýlce ajééé to je radosti ![]()
Ahoj u nas je to stejne, drive spal 8hod v kuse ale ted se každý 2hod budi, ale hlad nemá.
Ahoj holky, mám hočíčku, téměř 6-měsíců. Jako mimino spala tak 3-6 hodin v noci. čím je ale starší tím to je horší. Bohužel se ji povedlo usnout vždy na prsu při kojení a teď se na to tak naučila, že usnout bz prsu je celkem problém. V noci se taky budí a to mnohem častěji než před tím, tak po 2hodinách ale jsou i horší dny.
Tak třeba včera, Usnula opět při kojení o 19.30. pak se vzbudila ale kolem 21,30. tak jsem ji dala napít uložila…vydržela 10 min. Pak se to opakovalo ještě 2×. chce jen ujištění, že tam jsem a vezmu ji na ruky a ona zase usne. Ještě jsem si říkala, že to taky může být bříško, bylo jasně slyšet jak ji to tam pracuje a točí se.
Po tom nepovedeném 3. pokusu jsem si řekla, že to takhle nejde a nechala ji v postílce brečet. Vracela jsem se k ní v různém odstupu a pomalu se zvyšujícím intervalu. Když bylo 23,30, tak se mi malé i sousedů sželelo a vzala jsem ji a utišila. Nakojení však nepomohlo, tak opět skončila se mnou v postely!! Nocí, kdy spí se mnou zatím sice nebylo moc ale pár jich bylo, jelikož jseme cestovaly a malá spala s náma. ale doma to musím nějak zatrhnout už v začátku aby se nám z toho nestal zvyk
Tak já nevím, mám začít s kašema, přestat v noci kojit? nebo ji mám nechat brečet prostě až se unaví? Ani do jednoho se mi moc nechce. Máte nějakou jinou radu? Nebo jen počkat až se to zrovná samo?
Děkuji
Ahoj holky, máme tři a půl měsíce staré miminko. Doteď spala celou noc, usnula kolem 8 a ráno vstavala na krmení v 6:30. Teď se začala budit na jídlo pravidelně o půlnoci a ve 4 ráno. Je to tím že už ji jen mléko přestává stačit? V pondělí jsme teda byli na očkování které snášela trochu hůř než první hexu a budit se začala v pátek. Může to být tím a jen dočasně? Dekuju za rady a zkušenosti ostatních, první mimčo nespalo vůbec takže nemám moc s čím porovnávat
@waldorfblair píše:
Ahoj holky, máme tři a půl měsíce staré miminko. Doteď spala celou noc, usnula kolem 8 a ráno vstavala na krmení v 6:30. Teď se začala budit na jídlo pravidelně o půlnoci a ve 4 ráno. Je to tím že už ji jen mléko přestává stačit? V pondělí jsme teda byli na očkování které snášela trochu hůř než první hexu a budit se začala v pátek. Může to být tím a jen dočasně? Dekuju za rady a zkušenosti ostatních, první mimčo nespalo vůbec takže nemám moc s čím porovnávat
U nás byla přesně ve 3 měsících a po očkování taky změna. Častější noční buzení. To je normální. Děti se budu často a spánek se jim taky meni často.
Režim a harmonogram miminka se klidně změní ze dne na den.
Dcera mi taky spala celou noc, teď 2-3 za noc krmím. Paradoxně čím je starší, tím hůř usíná a spí.
@waldorfblair píše:
Neeee, mleko staci normalne!!!
To, ze ti doted spala, je spis velmi vyjimecne. Normalne se miminka budi na kojeni cca co 3 hodiny i v noci.
Navic je vetsi, vic se hybe, probudi ji to.
A po ockovani se to deje casto.
Ve 4. měsíci dochází ke spánkové regresi, tipla bych to na ni.
Oživuji. Skoro 6ti měsíční šmudla. Do nedávna spal poměrně krásně, ale už pár dní je to katastrofa. Budí se s totálním řevem co 2-3hodiny. Pomazlím, nakojím a spí s námi v posteli. Ale za dvě tři hodiny znovu řev a znovu stejné mazlení a kojení. Nevydrží spát na zádech, pořád mává rukama, a pořád se ve spánku snaží z boku dostat na bříško a pak brečí, že se někde zasekne a nebo že mu to nejde.
Je to normální? Ten pláč? To otáčení ve spánku?
@Salorka píše:
Oživuji. Skoro 6ti měsíční šmudla. Do nedávna spal poměrně krásně, ale už pár dní je to katastrofa. Budí se s totálním řevem co 2-3hodiny. Pomazlím, nakojím a spí s námi v posteli. Ale za dvě tři hodiny znovu řev a znovu stejné mazlení a kojení. Nevydrží spát na zádech, pořád mává rukama, a pořád se ve spánku snaží z boku dostat na bříško a pak brečí, že se někde zasekne a nebo že mu to nejde.Je to normální? Ten pláč? To otáčení ve spánku?
Normalni a buzeni co 3 hodiny na kojeni taky.
Nemazlila bych, jen prso a co nejdriv, nez se rozerve a probere.
Pripadne lehce zalehnout, aby se nemlel a u kojeni usnul (fungovalo mi se nad mimco naklopit opacnym prsem a mit ho jakoby castecne pod sebou).
Příspěvek upraven 10.10.21 v 22:49
Ahoj, ano.. Náš synek se ve stejné době začal budit přesně takhle často. Jednou za čas nás ale nechal vyspat celou noc.
Nepomáhalo skoro nic, každá babská rada tak na 4 dny až týden..Trvalo to přes rok. Mysleli jsme, že má růstový spurt a tak má hlad, někdy dostal i dvě večeře, kašičku jsme vařili i kolem půlnoci, jednou si dal i ve dvě ráno, jiný den v půl páté…Větrali jsme, zkoušeli rýžovou kaši na noc a nic nepomáhalo..Ale chlapečci to prý takhle občas mají, stalo se to minimálně 3 kamarádkám úplně stejně. Důležité je se nestresovat, být trpělivost a prostě chodit spát odpoledne, když malý usne, abys načerpala nějakou energii..Je to hodně náročné, nedá se na to připravit ( mívala jsme noční, taky jsem po nocích studovala, tak jsem myslela, že jsem na tohle připravená.
), přerušovaný spánek je na houby..Ale jakmile to odezní, u každého dítěte je to jiné. A synek nejraději doteď spí na bříšku.
Přeji hodně štěstí, ať malý začne brzy líp spát..
Prosím o radu,
mám pětiměsíčního synka a do teď spal 12 hodin v noci. Uložila jsem ho v sedm večer a vstával v půl sedmé a nebo v sedm. Je to tak 14 dní, co se začal probouzet okolo čtvrté hodiny, tak jsem mu dala napít mléka a spal dál. Je plně kojený a je to cvalík. Byli jsme na dovolené tady v ČR a a tam spal také krásně a po návratu domů se změnil. Začal si přes den hodně hrát a povídat. No a změna nastala i v noci. Poslední dny chce pozornost i po třech hodinách. Myslela jsem, že je to hlad, ale vezmu si ho do postele, dám ho k prsu a on pije chvilku a zy chvíli u toho usne. Tak ho přehodím do postýlky a spí zase tři hodiny. Pak se to opakuje znovu. Budí se i když tam leží jen s manželem. Máte rady jak na to? Mám ho kojit nebo ne?
Příspěvek upraven 15.05.13 v 08:46