Spánek půlročního dítěte

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
310
10.5.13 19:55

Spánek půlročního dítěte

Ahoj! Zajímalo by mě, jak vaše děti spaly/spí v cca půl roce. Hlavně mi jde o spánek přes den. Můj syn (5,5 měsíce) je odmala nespavý. Když mi ostatní maminy tvrdily, že novorozeně prospí většinu dne, tak jsem nechápala. Syn zabral vždy tak na 10-20 minut, celkem max. na 2 hodiny přes den. Noci tedy naštěstí byly docela dobré… Nyní mi přijde, že má větší potřebu spánku. Často přes den kňourá a je protivný, a já pak zjistím, že je to tím, že je ospalý. Problém je, že když ho během dne uložím do postýlky, moc toho nenaspí. Prvně 5-15 minut brečí, a pak tak 20-30 minut spí, což mi přijde dost málo. Ukládám ho jednou dop. a jednou odp. (ne vždy, záleží, kdy jdu s kočárem ven). V kočáru spí tak půl hodiny, max. hodinu. Takže když to sečtu, během dne chrupká průměrně 1,5 hodiny. Je to málo? Měly jste to také tak?
Bohužel, večer už je hodně unavený. Kolem 17h. začíná být většinou protivný, nic na něj nezabírá, mne si oči, zívá, a tak ho ukládáme už kolem 17:30 - 18:30h. Nakojím ho a on pak většinou sám usíná ještě během jídla… Většina mamin v mém okolí se diví, že je to ukládání hodně brzy. Já bych samozřejmě chtěla, aby vydržel třeba do 19-20 hodin. Teď na léto obzvlášť, protože nás čekají různé svatby, oslavy atd. a já se těšila, jak si s malým vyrazíme a on taky pobude s jinými dětmi. Jenže většina takových akcí se koná odpoledne, a my nejspíš už kolem páté poklušeme domů a pak do hajan :,(. Rozhodně nechci synovi nějak násilím lámat spánkové potřeby, to ne. Jen by mě zajímalo, zda to někdo měl také tak a změnilo se to? myslíte, že by bylo řešení chodit třeba častěji s kočáem, aby se vyspal? Nebo ho dávat častěji přes den do postýlky a doufat, že po strašném řevu zabere?
Jinak v noci se budí na jídlo obvykle kolem 23h. a pak kolem 2h. ráno. Vstává mezi šestou a sedmou. Díky za každou radu a názor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2273
10.5.13 20:01

@janeee2 nelámej to přes koleno. Spánek se u takhle malých dětí mění ze dne na den. Malá v tomhle věku spávala taky klidně jen 2×30 minut denně. Večer chodila spát v 18.30. Líp spala jen v kočárku, hlavně když pořádně mrzlo. Takže jestli spí v kočárku, choď častěji ven.
U nás je to teď třeba tak, že v kočárku spí max. 30 minut, ale doma v postýlce občas i 2 hodiny.
Ale i tak je každý den jiný…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2185
10.5.13 20:03

Ahoj, moje mala je taky spis nespavec..doma od mala spis nespala…presne jen dvacetiminutovky…a usinala az po devaty…kolem 5.mesice zacala usinat kolem 8… A ted po 6.mesici najednou zacala spat i pres den…bezne ted spi 2hodky dopo a hodku odpo, coz je skvely…a vecer mezi 7-8…a spi do 6…s jednim krmenim v noci…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2659
10.5.13 20:04

V půl roce spal syn ještě třikrát denně, dávala jsem ho spát pokaždé, když byl dvě hodiny vzhůru. V postýlce spát odmítal, tam spal snad jen první tři týdny, od té doby spí v šátku, pokaždé nejmíň hodinu ale většinou dvě, někdy i tři. V kočárku taky tak. Večer jsem ho dávala spát, když byl dvě hodiny vzhůru, většinou to vyšlo tak kolem sedmé nebo půl osmé, ráno vstává v sedm.

Takže v porovnání s Tvým dítětem spí daleko víc, nepmohlo by třeba, kdybys přes den spala vedle něj, nebo třeba jen vedle něj ležela a četla si? Když mi syn občas usnul během dne u kojení, tak se hned probudil, když jsem odešla, takže jsem měla vždycky u postele nachystané něco na čtení nebo věci do práce, no a nebo jsem vytuhla s ním…občas se trochu probudil, přitulila jsem se k němu nebo nabídla prso a spal hned dál.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2414
10.5.13 20:05

A v kocaru spinka jen kdyz jezdis? Ia malou hodku povozim a pak ji necham spat pred. barakem a spi treba dve. hodky jeste…a neusne u tebe v naruci? Trochu ho pochovat a dat do postylky, nebo si k kemu zkusit lehnout? Kazdopadne ja davam malou spat pres den kdykoliv si rekne. Odpoledne dopoledne…ale ma uz trosku svuj rezim, takze vetsinou rychle odhadnu ze uz chce spat. Jinka my chodime spat mezi pul osmou, osmou a vstavame mezi sedmou osmou…s dgema, trema prestavkama na papani

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2185
10.5.13 20:07

Souhlasim s Hanci, taky mala spala lip v kocarku hlavne kdyz byla zima…takze jsme sly i dvakrat denne ven… Ted co je teplo v kocarku skoro nechce byt…

A spankovy rezim se menil tak nejak sam…nijak jsem do toho nezasahovala…ted zacla spat vic protoze ma vic pohybu a tak se vic unavi… Nech ho si hodne hrat…pretacet se atd…unavi se a usne i pres den…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3348
10.5.13 20:07

No nám je teprva 5 měsíců. teĎ spí jen půl hodiny, respektive 30 minut přesně, je jak hodinky. ale spí tak čtyřikrát alepsoň. mězi spaníma má pauzu cca 2-2,5 hod. no a když to blbě vyjde, tak si jde někdy spinknout třeba v půl šesté, spí do šesti a pak jde kolem půl osmé, osmé spát…
do postýlky vyřvat bych ho nedávala, na to nejsem. já chodím s kočárkem, nebo uspim u prsa či v náručí. přes den mi v postýlce neusne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3348
10.5.13 20:09

No a můj fakt spí 30 minut i v jednoucím kočáře. ale když jsme doma, tak ho uspím v náručí, položim do postele, a za 25 minut u něj ležím a čekám…nabídnu prso a usne a spí třeba další 2 hodiny (já většinou s ním - nádhera:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
310
10.5.13 20:11
@aiko24 píše:
V půl roce spal syn ještě třikrát denně, dávala jsem ho spát pokaždé, když byl dvě hodiny vzhůru. V postýlce spát odmítal, tam spal snad jen první tři týdny, od té doby spí v šátku, pokaždé nejmíň hodinu ale většinou dvě, někdy i tři. V kočárku taky tak. Večer jsem ho dávala spát, když byl dvě hodiny vzhůru, většinou to vyšlo tak kolem sedmé nebo půl osmé, ráno vstává v sedm.Takže v porovnání s Tvým dítětem spí daleko víc, nepmohlo by třeba, kdybys přes den spala vedle něj, nebo třeba jen vedle něj ležela a četla si? Když mi syn občas usnul během dne u kojení, tak se hned probudil, když jsem odešla, takže jsem měla vždycky u postele nachystané něco na čtení nebo věci do práce, no a nebo jsem vytuhla s ním…občas se trochu probudil, přitulila jsem se k němu nebo nabídla prso a spal hned dál.

Ležet vedle něj jsem zkoušela, ale funguje mi to jen v noci nebo hodně brzo ráno, kdy je ještě rozespalý. A jak se hnu, tak je vzhůru :(. Při kojení mi ale i přes den občas usne v náručí, a to pak tiše trpím :). Nechci ho vzbudit, protože jeho spánek je pro mě vzácnost, ale zároveň mi tuhnou ruce a záda (kojím v sedě). Občas takto vydrží spát i 40 minut. Přijde mi ale, že takový spánek není tak kvalitní jak v klidu v postýlce. Přece jen si občas dovolím se pohnout a on se napůl probere…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25030
10.5.13 20:13

@janeee2
Dítě v 6 měsících potřebuje průměrně 12 hodin spánku za 24 hodin.
Takže jestli ukládáš v 17.30 -18.30 a budí se v 06.00-07.00 ráno, jeho potřeba může být naplněna.
http://www.forexample.cz/view.php?…
Zkusila bych po obědě uhoupat v kočáru a pokud to půjde, zkusit opatrně a nenásilně posunout večerní ukládání. Myslím, že s prodlužováním světla venku je nyní docela vhodná doba. Ale není samozřejmě nikde záruka, že se to povede.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
310
10.5.13 20:14
@afaxi píše:
A v kocaru spinka jen kdyz jezdis? Ia malou hodku povozim a pak ji necham spat pred. barakem a spi treba dve. hodky jeste…a neusne u tebe v naruci? Trochu ho pochovat a dat do postylky, nebo si k kemu zkusit lehnout? Kazdopadne ja davam malou spat pres den kdykoliv si rekne. Odpoledne dopoledne…ale ma uz trosku svuj rezim, takze vetsinou rychle odhadnu ze uz chce spat. Jinka my chodime spat mezi pul osmou, osmou a vstavame mezi sedmou osmou…s dgema, trema prestavkama na papani

V kočáru spí hlavně když jezdím. Jak se zastavím, tak se většinou probere. Párkrát se mi ale poštěstilo, když byl hodně unavený, že vydržel i 20 minut ve stojícím kočáru. Bohužel teď bydlíme v paneláku bez balkonu, navíc v takovém ne úplně klidném sídlišti, kde bych se kočár bála nechat venku. Takže na to není zvyklý. Brzy se ale budeme stěhovat, tak doufám, že si časem na spaní na balkoně nebo venku zvykne…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3348
10.5.13 20:20

A co kojit vleže? pak se dá dobře „odvalit“ aniž by se probudil…a myslím že spánek miminka u maminky v náručí a u prsa je pro něj ten nejkvalitnější!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2659
10.5.13 20:27
@janeee2 píše:
Ležet vedle něj jsem zkoušela, ale funguje mi to jen v noci nebo hodně brzo ráno, kdy je ještě rozespalý. A jak se hnu, tak je vzhůru :(. Při kojení mi ale i přes den občas usne v náručí, a to pak tiše trpím :). Nechci ho vzbudit, protože jeho spánek je pro mě vzácnost, ale zároveň mi tuhnou ruce a záda (kojím v sedě). Občas takto vydrží spát i 40 minut. Přijde mi ale, že takový spánek není tak kvalitní jak v klidu v postýlce. Přece jen si občas dovolím se pohnout a on se napůl probere…

Zkoušela jsi kojit vleže? Já mám teda cvalíka, v půl roce měl skoro deset kilo, takže jsem kojila vždycky jen vleže a jemu se u toho dobře usínalo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
310
10.5.13 20:28
@Alyss1 píše:
A co kojit vleže? pak se dá dobře „odvalit“ aniž by se probudil…a myslím že spánek miminka u maminky v náručí a u prsa je pro něj ten nejkvalitnější!!

No, nám to vleže zatím nějak moc nejde, mám hrozně malá prsa a když se jakš takš našteluju, tak to moc dlouho nevydržím. Jinak ten spánek syna v mém náručí je na jednu stranu krásnej, můžu ho pozorovat, jak spí (občas se u toho ze spaní i usměje). Na druhou stranu je synátor poněkud extrém, co se výšky a váhy týče. A pokud mi leží ten jedenáctikilový macek tři čtvrtě hodiny na ruce, mám občas pocit, že už mi upadla :D.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
310
10.5.13 20:30
@aiko24 píše:
Zkoušela jsi kojit vleže? Já mám teda cvalíka, v půl roce měl skoro deset kilo, takže jsem kojila vždycky jen vleže a jemu se u toho dobře usínalo…

Jee, tak to mě těší, že cvalíků je víc! Já už si občas s malým přijdu jak exot, že má 11 kil v ani ne půl roce. Vyrostl z toho pak trochu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Babysense II

• (4.8) + 25 recenzí

4C 401

• (5) + 19 recenzí