Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@janeee2 píše:
Jee, tak to mě těší, že cvalíků je víc! Já už si občas s malým přijdu jak exot, že má 11 kil v ani ne půl roce. Vyrostl z toho pak trochu?
Jo, trochu jo, teď se hodně plazí a otáčí, tak už nemá všude takový faldíky, ale ještě pořád mi všichni říkají, že vypadá jako roční dítě
K tomu kojení vleže, já mám taky malá prsa, ale nijak nám to nevadí, být Tebou bych to ještě zkusila, je to fakt o hodně pohodlnější, zvlášť s takovým cvalíkem. A jestli Ti rád usíná v náručí, nechceš zkusit šátek? V něm tolik nebolí záda a můžeš něco dělat, když dítě spí… Nebo nosítko, jestli máš strach z vázání šátku.
A jak prosim nenasilne posunout vecerni spani? Nevim, jak na to…maly usina kolem 18.30 a budi se kolem 5…
@evulkanov píše:
A jak prosim nenasilne posunout vecerni spani? Nevim, jak na to…maly usina kolem 18.30 a budi se kolem 5…
Myslíš posunout to kvůli tomu, aby ráno vstával později? Syn vstává každé ráno přesně v sedm, nezávisle na tom, kdy jde večer spát, tak nevím, jestli by to mělo ten efekt…
Jj, aby vstaval treba az v 6:) v tech 5 je to pro me ubijejici…
Já mám docela spavce, takže 2× dopo a 2× odpo. Spát chodí na 8, ale vstává kolem 6 až půl 7
. Mám naučenou postýlku, tam spí nejlíp, v kočáře co je teplo žádná sláva. Nelámala bych to, za chvíli to bude určo zase jinak ![]()
@evulkanov píše:
Jj, aby vstaval treba az v 6:) v tech 5 je to pro me ubijejici…
To věřím
No můžeš zkusit posunout dobu, kdy ho dáš na poslední denní spánek a pak ho prostě nechat před večerním spaním dýl vzhůru…ale mám strach, že se stejně bude budit jak se mu zachce… Syn docela dlouho vstávával ráno v šest a pak si to sám od sebe posunul na sedmou… Bylo to potom, co mu vyrostly v šesti měsícíh dva zuby.
@evulkanov No myslela jsem, že kdyby se podařilo, aby spal déle přes den, třeba v jedoucím kočárku po obědě, tak by mohl vydržet déle večer. Třeba aspon o hodinu. @aiko24 Mě se to třeba podařilo, jak se měnil čas, ale jak říkám, na každé dítě to nemusí fungovat.
A taky mi docela funguje, že děti líp spí, když se přes den hodně hýbou, takže se je snažím utahat, běháme, cvičíme, tancujeme… S miminkem se dá cvičit od narození, třeba ho dávat na bříško, později motivovat přetáčení, k lezení, dá se chodit plavat atd.
@janeee2
Malej mě v půl roce spal 3-4× denně. Sice jen po 45 minutách, ale spal. já ho dát jen dvakrát, tak se ukňourá ![]()
Teď mu je 7 měsíců a stále spinká 3× denně.
Dávala bych ho častěji, čím lépe spinkají přes den, tím lépe v noci ![]()
Já ale všeobecně mám uspávání složitější a protože jsem nechtěla aby spal jen deset minut, tak jsem si ho naučila spinkat na mě ![]()
A řekla bych, že už i tohle v klidu odbouráváme a spinká čím dál lépe. Sice stále jen max. 45 minut, jen když se stane zázrak dáchne si i hodinku a půl ![]()
Teď jak je hezky, kašlu na domácnost a jsem s prckem pořád venku. Vařím až večer když spinká ![]()
Ahoj, moje malá má pul ročku a chrní dopoledne cca půl hoďky a odpoledne většínou kole 13 hod. prostě po obědě buď doma nebo v kočárku hoďku až dvě… ale to zase neusne v postýlce, musí spát v obýcáku na gauči. V 18 se koupeme a 18:30 už spí, taky by mi nevadilo kdyby chodila spát později, ale jak říkáš, je protivná, řve, mne si oči tak ji uložím a chrní.. někdy celou noc, někdy se probudí jednou… V jednu dob se mi budila snad pořád
Ale vidím jak se jí to dá se říct každý měsíc mění na jiné časové intervaly, takže se malý určitě zase nějak " přetočí ".
@janeee2 píše:
No, nám to vleže zatím nějak moc nejde, mám hrozně malá prsa a když se jakš takš našteluju, tak to moc dlouho nevydržím. Jinak ten spánek syna v mém náručí je na jednu stranu krásnej, můžu ho pozorovat, jak spí (občas se u toho ze spaní i usměje). Na druhou stranu je synátor poněkud extrém, co se výšky a váhy týče. A pokud mi leží ten jedenáctikilový macek tři čtvrtě hodiny na ruce, mám občas pocit, že už mi upadla.
Malej má teď cca k těm devíti kilům a spinká u mě v ruce dosud ![]()
Teď už jsem fikaná a uspávám na míči mírným pohupováním, pak se přesunu na gauč, podložím si ruku polštářem a koukám třeba na telku, nebo jsem na netu ![]()
A takhle jsem to dělávala i 4× denně, protože cvrkadlo nechtělo spát do půl roka v kočárku, respektive tam nechtěl být vůbec ![]()
Po půl roce mě vyměnil za kočárek ![]()
@mari1912 píše:Malej má teď cca k těm devíti kilům a spinká u mě v ruce dosud
Teď už jsem fikaná a uspávám na míči mírným pohupováním, pak se přesunu na gauč, podložím si ruku polštářem a koukám třeba na telku, nebo jsem na netu
A takhle jsem to dělávala i 4× denně, protože cvrkadlo nechtělo spát do půl roka v kočárku, respektive tam nechtěl být vůbec
Po půl roce mě vyměnil za kočárek
Můj půlročák dal už v porodnici najevo, že postýlku si můžu strčit za klobouk, jeden časv ní teda už spal, pak začli zuby a mám ho zase nakvartýrovanýho v posteli. A tam jakžtakž spí, jako rozhodně převažuje ve dne spánek nad bděním, kolikrát spí netuším, většinou doma vydrží tak půl hodiny a začne být umrčený a jde se spát.
Zatím jsem u svých dětí pozorovala, že na spaní nese poměrně velký díl i zvyk a jakým způsobem je dítě uspáváno. On totiž špatně usíná v kočáru a stane se, že klidně 3h v kočárku čučí (nebo lépe řečeno venku 3h čučí, protože většinou skončí tak po půlhodině na ruce nebo v nosítku), ale doma vydrží za dobré konstelace maximálně hodinu. Přijde mi, že kdybych celé dny musela být venku, tak bych měla najednou velkýho nespavce.
Doma uspávám u prsa, nakojím v leže a odplížím se z postele pryč. Ráno mě vytáhne z postele jen když se pokadí, jinak dělám mrtvýho brouka, uspávám ho prsem, případně ležím a nechávám si šťourat do očí, tahat za vlasy… On si zvykne, že maminka není ranní ptáče ![]()
@aiko24 píše:Syn taky vzal kočárek v půl roce na milost, docela jsem si oddechla, už jsem si myslela, že bude spát jen v šátku až do osmnácti
Prostě si na to museli přijít vlastním tempem…
super, prostě oni mají svojí hlavu a bude to po jejich viď? ![]()
Hele můj chodí spát cca v sedm (podle posledního odpoledního spánku), vstává skoro přesně v půl šestý…nedávno usnul tatínkovi na procházce od půl sedmý do sedmi, tak šel spát až v děvět…a co myslíte? ráno půl šestá a byl vzhůru. nevim, jak to ty mimina dělají, ale prostě ty hodiny už asi znají nebo co:)
Zdravím!
Obracím se na Vás s dotazem, jak v půl roce spinkají/spaly/ vaše dítka? Ten můj raubíř vstane ráno v šest, vydrží jančit do osmi-devíti hodin a pak je děsně protivný. Spinkat ale nechce a pokaždé, když se ho snažím uložit tak si se mnou u kojení povídá a zívá a vzdychá únavou. Takže to po půl hodině většinou vzdám a jdu si s ním zase hrát. Takže si hrajeme tak do půl jedenácté někdy do jedenácti. Pak už teda zaspí. Spí ale jenom hodinku ne-li méně. Takže kolem dvácté-jedné hodiny už bývá vzhůru. Zase si hraje tak tři až čtyři hodinky (během toho bývá ke konci zase protivný, ale ne a ne se nechat uložit). Pak spinká půl hodinky někdy hodinu. Pak je zase vzhůru a nakonec ho jdeme ukládat v sedm-osm hodin do peřinek. To už většinou zaspí (někdy si se mnou u uspávání taky ještě chvilinku povídá).
Jak to máte vy? Myslíte si, že to spinkání přes den takhle stačí? I když je hodinu před uspáváním neskutečně protivný a nic kromě nošení na jeho pláč nezabírá? (Ručky mám z něj vytahané
V šátku tedy nosím, ale strašně dlouho mi trvá než ho navážu. Je děsně živej
)