Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím,
Chci se trošku svěřit a zeptat na názor. Mám teď měsíčního chlapečka a má příjmení po otci.. nejsme zatím vzatí. Jde o to, že se mi partnerovo příjmení nelíbí, je směšné (něco jako „Chlup“.) Bavili jsme se o tom předtím a já chtěla, aby měl příjmení po mě… Že stejně nejsme zatím manželé a já s ním budu lítat po doktorech atd. Ale pak mi ho bylo líto a řekla jsem si, že teda bude po nem (ale nadšená jsem nebyla). Jenže… Hned druhý den po porodu měla jedna sestra narážky na to příjmení a řekla vyloženě, že je vtipný :/ a já si uvědomila, že mi to hrozně vadí a nechci, aby se mu kvůli tomu někdo smál. Tak si říkám, že bych ho chtěla ještě změnit na moje, ale je mi to blbý… Zároveň mě to ale strašně štve. Myslíte, že by to byl velký problém? Samozřejmě už má rodný list, je nahlášeny na pojišťovně atd :/
Ten argument o litani po doktorech proste nechapu, i kdyz ho slycham casto. A zmena prijmeni je mozna, ale musi s ni souhlasit oba rodice zapsani v rodnem listu.
Spis jsi mela usadit tu sestru, aby ti neurazela pritele a syna. Rikas zatim nejste manzele. Takze svatbu jednou planujete? A pak mu budes prijmeni zase menit?
V první řadě nechápu, proč se vůbec příjmení po otci dává. Kvůli tomu se přece musí na matriku, ne? Pokud toto neproběhne, dává se příjmení matky. Nebo?
Fascinuje mě brečení ženských, co se chtěly vdávat, chlap nechtěl, ale na matriku kvůli příjmení běžely ![]()
@Aries6 píše: Více
Nesezdané páry na matriku musí v každém případě, aby se otec přihlásil k otcovství. V rámci toho se uvádí, na jakém příjmení se budoucí rodiče dohodli.
@hani28 to ano, ale bohužel mi to vždycky dojde až pozdě
ohledně svatby jsem mu řekla, že si určite nechám svoje příjmení… Mě by bylo jedno, že má příjmení po otci, spíš mi vadí tím, že je směšné no…
Rodný list není problém změnit, starší syn už má třetí ![]()
Na matrice před narozením jsme byli, bohužel nám nedala podepsat nějaký papír a syn měl mé příjmení a otec neuveden ![]()
Dva týdny po narození jsme dali otce zapsat a příjmení jsme měnili na otcovo.
Za pět let jsme se celkem neplánovaně vzali a rodný list se měnil potřetí ![]()
Nic nebyl problém, ale musí souhlasit oba rodiče.
@Aries6 píše: Více
Na matriku musíš tak či tak u nesezdaného páru.
@Janča6 píše: Více
Přesně, já taky ne. V životě s tím nikdo neměl problém, za celých 14 let mě oslovili synovým příjmením asi 2×.
@AnastazieB píše: Více
Me oslovovali prijmenim dcer docela bezne. Treba sestricka u pediatra se mi nekolikrat omlouvala, ze nema kapacitu si pamatovat rozdilna prijmeni u maminek. A ze me tedy bude oslovovat prijmenim deti. Ja s tim byla naprosto v pohode. Jen mi celkem jedno, jak mi kdo rika, pokud to neni hanlive. Hlavne ze vim, ze mluvi na me.
Ve skolce mi taky nekdy rikali prijmenim deti.
@moofy píše: Více
Díky za upřesnění. Ale i tak nechápu, kolik lidí bere jako naprostou samozřejmost, že dítě se bude jmenovat po otci. Známé se narodilo první dítě s prvním partnerem předčasně, takže dostalo její příjmení. Pak šli dořešit otcovství a buch a mělo jeho. Teď je s jiným partnerem, zase se nevzali, a další dítě má zase příjemní otce. Takže se jmenuje jinak a její dvě děti taky každý jinak… dneska nic neobvyklého, ale hlava mi to nebere.
@Janča6 píše: Více
Z úhlu pohledu ženy, která se chtěla vdát a chtěla mít tu „ucelenou“ rodinu, je to hodně bolestivé. Doktoři, školka, kroužky… všude ji oslovují příjmením, které by chtěla mít…