Změna příjmení u dospělého

148
3.12.16 18:20

Změna příjmení u dospělého

Ahojte chci se jen zeptat, mám v plánu si změnit příjmení když už nejde vymazat „otec“ z rodného listu tak se nechci jmenovat stejně jako on! To příjmení se mi příčí. No má otázka zní můžu si vybrat jakékoliv příjmení klidně i cizí? Nebo To musí být někoho z rodiny treba po babičce? Děkuji za odpovědi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
176
3.12.16 18:44

@Lindaaa93 A jde o příjmení tvého otce nebo o příjmení bývalého manžela? Vzhledem k tomu, že budeš asi ročník 93, tak příjmení tvého otce?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148
3.12.16 18:48

@Ifar ano, myslím tím svého otce ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3230
3.12.16 18:48

Většinou se dává příjmení matky za svobodna, ale znám i případ kdy si dospělý příjmení „vymyslel“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
176
3.12.16 19:00

Podle českého právního řádu matriční zákon neumožňuje provést změnu tzv. rodného příjmení. Změna příjmení se povolí zejména tehdy, jde-li o příjmení hanlivé, nebo směšné, nebo je-li pro to vážný důvod.

Žadatel zaplatí 100,– Kč:

• při povolení změny příjmení hanlivého, výstředního, směšného, zkomoleného nebo cizojazyčného
  • při povolení změny příjmení na dřívější příjmení
  • při povolení změny příjmení dítěte svěřeného do náhradní rodinné péče na příjmení poručníka nebo pěstouna, na společné příjmení poručníků nebo pěstounů anebo příjmení dohodnuté pro jejich vlastní děti, pokud poručníky nebo pěstouny jsou prarodiče nebo sourozenci rodičů nezletilých dětí

Při povolení změny jména nebo příjmení v ostatních případech zaplatí žadatel 1 000, -Kč.

Viz. http://www.mvcr.cz/…rijmeni.aspx

Ale nevím, nejsem odborník a v občanském zákoníku se mi nechce nimrat, ale vzhledem k tomu, že je to nějaký tvůj status, tak to nepůjde „jen tak“ :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
195
3.12.16 19:10

Měnila jsem si příjmení minulé léto na maminčino za svobodna, stálo mě to tisícovku a původní rodný list. Do formuláře jsem uvedla důvody (rodinné, také jsem se nechtěla jmenovat po tátovi), matrikářka si je přečetla, řekla, že v tom nevidí problém a do měsíce jsem se jmenovala jinak :) Poštou mi přišlo vyrozumění a pak i nový rodný list, kde pořád je původní jméno, ale dole dovětek, že podle rozhodnutí úřadu se jmenuju jinak a můžu používat nové příjmení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
176
3.12.16 19:14

Však závažné důvody můžou být i nějaký rodinný konflikt, záleží asi, kdo na té matrice sedí :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Smarcie
3.12.16 19:27

Take jsem si menila příjmení a take kvůli svému otci :mrgreen:
Na zmenu příjmení neni pravni nárok, ale tento duvod je v pohode. Ja jsem si vzala mamky za svobodna a dostala jsem fungl novy rodny list a puvodni příjmení jiz nikde neuvádím ani neni nikde uvedeny :palec:

• Citovat
  • Upravit
1865
3.12.16 19:38

Kamarád si měnil příjmení, vymyslel si nějaké úplně cizí, velice obyčejné. Měnil si ho, protože jeho příjmení bylo velice hanlivé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.12.16 19:50

Borec kterého znám má rád Bruce Leeho a nechal se přejmenovat na Lee :lol: holka co byla do kluka zamilovaná a se kterou se rozešel si to příjmení vzala taky a v pohodě :lol:

• Citovat
  • Upravit
392
3.12.16 20:20

Pritel si taky menil prijmeni. Vzal si po matce za svobodna. Tez z rodinnych duvodu kvuli otci. Na matrice se v tom docela stourali a musel mit svedka, ktery rekl co byl jeho otec zac apod. Pak tedy za 1000kc zmeneno. Komplet novy RL. Stary skartovan. Vsechny dokumenty jako maturitni vysvedceni apod. si musel nechat predelat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148
3.12.16 20:48

Uvažuji, že bych si vzala přítelovy příjmení on stim souhlasí. Svatba v našem případě nepřipadá v úvahu, ikdyz by jsme strasne moc chtěly. Má dluhy a zrizuje si insolvenci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148
3.12.16 20:50

No hlavní je abych se tohoto příjmení zbavila a po mamince rodné příjmení by mi taky nevadilo. Hlavně ať nejsem po mém „otci“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2250
3.12.16 21:01
@Lindaaa93 píše:
No hlavní je abych se tohoto příjmení zbavila a po mamince rodné příjmení by mi taky nevadilo. Hlavně ať nejsem po mém „otci“

Tak muzes zkusit uvest ten duvod, ze otec byl haj*l (mirnejsimi vyrazy) a ze chces prijmeni po priteli, protoze treba uvazujete o detech, ale brat se ted nemuzete a ty chces aby se tvoje deti jmenovali po priteli a aby ty jsi nemela jine prijmeni. Treba to projde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
195
3.12.16 22:12

Trosku se bojim, ze kdyz uvedes rovnou, ze chces prijmeni po priteli, ze to neprojde a reknou, ze se mate vzit, dluhy nedluhy. Myslim, ze jsem snad o tomhle i neco nekde cetla.

Stavela bych to jenom na tech spatnych vztazich s otcem, u me svedky nechteli. Ja si myslim, ze jim to vazne celkem jedno a pokud tam nekdo neni kazdy mesic a vylozene si z nich nedela legraci, tak by s tim nemel byt problem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová