Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj
mám holčičku skoro 8 měsíců, od 4. měsíce má krásně zavedený režim, spinká od 18:30 do 07:00. Poslední týden máme ale strašný problém s usínáním, zalehne 18:30, zdřímne si hodinku, a pak třeba do 22 hod kouká a řádí v postýlce, jak kdyby bylo ráno. Přitom dodržujeme časy na krmení, na spinkání pořád stejně celý den
Zkoušela jsem ji dávat méně spinkat ve dne, ale po hodince a půl šudlá očička a usíná. Mám zkusit dávat večer později spinkat, něco změnit nebo je to jen chvilková záležitost a vrátí se to zase k normálu?? Děkuji za rady
![]()
@Sim-sim Podle mě prostě není unavená. Navíc jev období, kdy děti prostě začnou objevovat svět na vlastní pěst.
Jako aby mi dítě spalo 18:30-7:00, my přijde jako úplné scifi.
Zkusila bych přestat být otrokem režimu. ![]()
@Sim-sim Normální je, že se potřeby a tím i režim dítěte mění…
@Sim-sim přisuzovala bych to spíš tomu, že mimčo roste. Zkusila bych jí dávat spát déle a uvidíš.
JAk to děláte, že vám děcka takhle spinkají? Malému bude 11 měsíců a stále na kojo budí 2-3× v noci
čaj a udyndávání nefunguje. Dokud není prso, nespí se.. ![]()
@Svistice
Já bych ji samozřejmě spávat tak brzy nedávala, ale nastavila si to takhle sama, tak proč jí to měnit… Ovšem teď už jsme se nechali tak rozmazlit, že zvykat si na novou spací dobu je těžké
a přestat být otrokem režimu? Nechci, aby mi dítě jeden den spalo v takovou hodinu a jinej den v jinou, přece musí vědět, kdy si hrát a kdy jít spát
Já jsem v dětství taky v tu hodinu večeřela, koupala, mrkla na večerníčka a spát ![]()
Tak jí dej spát až po večerníčku
(Tím samo nemyslím, aby na něj koukala.) Roste a potřeba spánku se mění, chodí spát dost brzo, zkuste to později a uvidíte.
@Sim-sim měla jsem to podobně a štvalo mě, že to rodiče dodržovali i když jsem už nebyla mimino, svým dětem jsem dělala režim taky, ale třeba přes léto jsem to nebrala tak striktně, bylo hezky, byli jsme venku a spaní v režimu se neřešilo. Ale to už mluvím o roku a výš, ty máš ještě mimino. Jen je fakt, že spaní bez krmení v noci bylo i u nás sci-fi. V tomhle věku jsem ještě kojila 2× za noc
@Bedulinka
Mně se budila v noci každé 3 hodiny, jak kdyby měla nastavený budík
pak si to prodlužovala až zjistila, že vlastně hlad nemá ![]()
@Sim-sim Jak myslíš. Mě osobně vyhovuje, když jde dítě spát, když je unavené a jí, když má hlad. V pozdějším věku to pak šetří oser s tím, že s dítětěm nemlůžeš nic pořádného dělat nebo pořád honíš hodiny, aby jsi mu dodržela ten jeho režim, jinak by bylo na přesdržku (což na takovém celodenním výletě musí být děěěsně príma
).
@Svistice
Tak samozřejmě až bude starší, bude chodit spávat po obědě a večer
teď je ještě malinká a myslím, že režim je důležitý ![]()
@Svistice : a když děti chodily spát všelijak, tak jak jsi něco udělala? Jako u mě je to tím, že po večerech pracuju, ale dkyby mi tu lítal okolo až do desíti a visel na mě, že chce taky vdět na stůl, tak neudělám nic a ještě z toho budu na nervy. (Má rok a půl, režim má a výlety zvládáme v pohodě.)
@JayLee
Mně přijde, že je neunavitelná
má skoro zavřený oči a furt kope nohama a mrská rukama a kutálí se ze strany ma stranu… I když už únavou nevidí, furt musí něco dělat ![]()
@Sim-sim píše:
@Svistice
Já bych ji samozřejmě spávat tak brzy nedávala, ale nastavila si to takhle sama, tak proč jí to měnit… Ovšem teď už jsme se nechali tak rozmazlit, že zvykat si na novou spací dobu je těžkéa přestat být otrokem režimu? Nechci, aby mi dítě jeden den spalo v takovou hodinu a jinej den v jinou, přece musí vědět, kdy si hrát a kdy jít spát
Já jsem v dětství taky v tu hodinu večeřela, koupala, mrkla na večerníčka a spát
Máš recht, nic neměň… nech to nastavené stále jak máš, období zase pomine.. Když se ti po hodině vzbudí, nerozsvěcuj, nevykládej si s ní, zkrátka vždy jen uklidňuj a připomínej, že je čas spát..