Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Sim-sim píše:
@Svistice
Chodíme s malou plavat, na procházky se stejně „starými“ dětmi a vždy jim roztáhnem na trávě deku, rozhážeme hračky a necháme je si spolu hrát. Když jsme na zahradě je opět na dece plné hraček a divočí si jak uzná za vhodnérozhodně ji nedržím připoutanou v kočárku bez kontaktu s okolním světem
myslím si, že má pohybu až až
když je hezky a tatínek doma, využíváme každé chvilky a jezdíme k babičkám nebo po výletech
Já jsem to spíš myslela tak, že když k tomu máš ještě starší dítě, tak prostě se to mladší chtě něchtě musí přizpůsobit. I když spí nejlépe doma v posteli, tak má prostě smůlu a místo hodinového spaní doma má třeba jen 10 minut na cestě do školky. Což se samozřejmě pak podepisuje na zbytku dne. A musí se to pak řešit operativně.
Moje čtvrté dítě nemá od malinka žádný režim. Spí kdyz chce spát a ji když má hlad, je porad spokojená, usměvavá a skoro nebreci
. Vcera jsme spolu jely hodinu a pul linkovym autobusem k příbuzným, dnes zpět, spaly mimo domov. Naprostá pohoda, ani nezaplakala. Dokonce nemela ani teplý oběd, dva dny
,režimove maminky by se zhroutily
Jídlo na návštěvě ji nechutnalo, asi moc slané. Skleničky uz nechce a vzhledem k malování bytu doma jsem ji nestihla navarit, na co je zvykla. Zivila se pečivem, máslem, sýrem, ovocem a zeleninou, krupkami
Ma necelý rok a pul, vim, ze ji s sebou můžu vzít kdykoliv kamkoliv, ze usne nekdy doma, nekdy v kočárku. Vzhledem k povinnostem a krouzkum starších dětí mame každý den jiný, na režimu trvat nemůžu. Pres den spí jednou, cas zavisi na tom, kdy rano vstala a jestli je nebo není unavená, co jsme dopoledne dělaly.
Kamarádky závidí, jak je klidná, prizpusobiva, pohodová.
S režimem jsem si delala starosti jen u prvního, nervacek, kdyz nebylo po jeho, tak jsme si užili. Už nikdy víc bych takovou chybu neudelala.
K zakladatele, dite je vyspane, zmenily se jeho potřeby, nic vic. Nechala bych ho zit.At usne, az bude potřebovat, klidne u krabice s hračkami.
@Svistice
To potom jo
my máme jedno dítě, takže se tak navzájem přizpůsobujem…samozřejmě jsem ráda, že mi spinká a můžu si poklidit, navařit, ale určitě ji neuspávám násilím (teď musím vařit a ty musíš spát) ona má svůj režim zažitej a každý den, ve stejný čas si říká o spánek a já jí hlídám čas na jídlo
bohužel usínací hodina se začla „flákat“ a to je to, co řeším ![]()
@Sim-sim píše:
@ynax
Právě před spaním zkouším nedávat spat, takže zhruba 4 hodinky je vzhůru ( jinak mi vydrží vhůru max hodinku a půl pak položím do kočárku a je tuhá)… No a nepomáhá to
jak se tady nedávno v jedny diskzsi objevilo, spánek dělá spánek, zkus jí dát spát ještě odpoledne a pak posunout večerku třeba na osmou… jinak mě malá jednu dobu usínala kolem púl sedmé a pak se po deváté budila, tak jsem ju začla koupat po tý devátý, měla pěnu s levandulí pak mlíko a spala do rána, bez koupele vydržela řádit tak dvě tři hoďky… ![]()
@Jana206
Malá je taky andílek, ani nevím, kdy jsem ju slyšela naposledy plakat. Je společenská- u nikoho nepláče, na všechny se směje a dělá kravinky, prostě spokojené miminko
takže i režimové děti jsou šťastné děti
a jak se řílá: první děti jsou „zkušební“, takže u dalšího už budeme plno věcí dělat jinak ![]()
@Svistice mě se dítě právě orientuje podle světla…v zimně fakt chodívá spát už v šest (dýl nevydrží…) ona si ten režim dělá tak nějak sama..
Moje deti chodí spát take v zimě dřív a potřebuji delší spánek, stejně jako já. Podle mě je to normalni
Přizpůsobení se klimatickym podmínkám.
Jediné, ceho jsem se vždy držela, tak spící dítě nebudit.Kdyz jsem věděla, ze potřebuju nekam jít v case spánku, tak jsem dala spat do kočárku, kdyz bylo dítě unavené, vyšli jsme dřív. Únavu jsem na dětech vždy poznala, i když spaly nepravidelne.Vzdy a za kazdych okolností nechat dospat. Dařilo se mi to, u vsech.
@Gosi
Asi to zkusím trošinku posunout a uvidíme
Ještě mi přijde, že se sama budí…ve spánku se převalí na bříško a už jí to nejde zpět (když nespí tak se otáčí na všechny strany), takže mě budí 10× za noc pláčem, abych ju otočila zpět na záda(začla to dělat zároveň se změnou toho režimu)… Tak nevím jak ju podepřít, aby se nepřekulila ![]()
@Sim-sim píše:
@Gosi
Asi to zkusím trošinku posunout a uvidímeJeště mi přijde, že se sama budí…ve spánku se převalí na bříško a už jí to nejde zpět (když nespí tak se otáčí na všechny strany), takže mě budí 10× za noc pláčem, abych ju otočila zpět na záda(začla to dělat zároveň se změnou toho režimu)… Tak nevím jak ju podepřít, aby se nepřekulila
máš kojící polštář? ono se to teda dělá spíš miminkům, ale zkusila bych jí taky obtočit… jsem měla u malé postýlky sundanou bočnici, takže pokud jsem jí někdy v noci překulovala, byla to nejspíš taková rychlovka, že si to ani nepamatuju
ale nevím jak daleko to máš do postýlky ty…
@Gosi
Kojící už jsme pujčili dál… Mam postýlku hned vedle postele, bohužel bočnice nejde dát dolů (nebo jsem ještě nepřišla na to jak)
takže musím jakoby přelézt tu bočnici, otočit ji najít po tmě dudlík a jde se spát a takhle furt dokola
![]()
@Sim-sim píše:
@Gosi
Kojící už jsme pujčili dál… Mam postýlku hned vedle postele, bohužel bočnice nejde dát dolů (nebo jsem ještě nepřišla na to jak)takže musím jakoby přelézt tu bočnici, otočit ji najít po tmě dudlík a jde se spát a takhle furt dokola
![]()
zkus jestli by to nešlo odmontovat a jestli by ti teda držely ty další stěny… nebo se prodávaj speciálně postýlky k posteli, ale na to už máš docela velký mimino, ale zase jestli plánujete další, nebo je tam jiná pespektiva dalšího využítí asi bych to zkusila… mi měli jen oddělanou tu bočnici a postýlka byla k posteli přivázaná…
@Gosi
Já s ní jeden čas spala v posteli, protože měla dudlíkový období a jak jí vypadl tak plskala…to už máme ta sebou a teď tohle..ale do postele už ju nechcu, když je navyklá na postýlku..zkusím mrknout co se s tou postýlkou dá dělat
děkuji za rady ![]()
@Jana206 píše:
Jediné, ceho jsem se vždy držela, tak spící dítě nebudit.Kdyz jsem věděla, ze potřebuju nekam jít v case spánku, tak jsem dala spat do kočárku, kdyz bylo dítě unavené, vyšli jsme dřív. Únavu jsem na dětech vždy poznala, i když spaly nepravidelne.Vzdy a za kazdych okolností nechat dospat. Dařilo se mi to, u vsech.
Tak kdybych naši mladší po poledním spánku nevzbudila, tak by spala celé odpoledne, my bychom trčeli doma a pak bychom mohli jít spát o půlnoci, protože ten nezmar má už takhle potíž večer rozumně usnout. U starší jsem tohle dělat nemusela, ta usínala bez potíží, ale zase byla nežravka. Každé dítě je jiné ![]()
Ahoj holky,
potřebovala bych poradit, jak na změnu režimu - nic drastického ![]()
Holčička, 10 měsíců, prakticky od narození usíná pozdě večer. Nejprve až ve 23 hodin, nyní asi půl roku pravidelně ve 22.00. Řekla jsem si, že se jejímu režimu přizpůsobím, ale za chvíli jí bude rok a chtěla bych udělat drobné změny, tj. aby chodila spát dříve. Za celou dobu jsme s manželem neměli večer pro sebe, abychom si v klidu sedli, popovídali, pustili film.. Dítě nám tu skoro do deseti večer skáče po hlavě.
Současně to vypadá takto:
7-8 hod. - vstává
12-15 hod. - spánek
19-19.30 - zavře oči u kojení, poté se probere a má energie na rozdávání
Jak na to? Zkrátit odpolední spánek? Že bych třeba každý den ubírala 5-10 minut, aby spala jen do dvou odpoledne? A spát by chodila v 9 večer? Se změnou času a příchodem další zimy bych to posunula na osmou.. Máte nějaký nápad? Denně o tom přemýšlím..
Děkuju!