Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@JayLee
Mně přijde, že je neunavitelná
má skoro zavřený oči a furt kope nohama a mrská rukama a kutálí se ze strany ma stranu… I když už únavou nevidí, furt musí něco dělat ![]()
@Sim-sim píše:
@Svistice
Já bych ji samozřejmě spávat tak brzy nedávala, ale nastavila si to takhle sama, tak proč jí to měnit… Ovšem teď už jsme se nechali tak rozmazlit, že zvykat si na novou spací dobu je těžkéa přestat být otrokem režimu? Nechci, aby mi dítě jeden den spalo v takovou hodinu a jinej den v jinou, přece musí vědět, kdy si hrát a kdy jít spát
Já jsem v dětství taky v tu hodinu večeřela, koupala, mrkla na večerníčka a spát
Máš recht, nic neměň… nech to nastavené stále jak máš, období zase pomine.. Když se ti po hodině vzbudí, nerozsvěcuj, nevykládej si s ní, zkrátka vždy jen uklidňuj a připomínej, že je čas spát..
@Sim-sim píše:
@JayLee
Mně přijde, že je neunavitelnámá skoro zavřený oči a furt kope nohama a mrská rukama a kutálí se ze strany ma stranu… I když už únavou nevidí, furt musí něco dělat
a není v tomhle případě spíš už přeunavená? To pak už děti nevěděly jak zabrat a mrskaly se
@JayLee
Kdyby si to posunula o hodinku tak dobrý, ale ve 22:00 už chce mít člověk svoji pohodu
a s uspáváním už to taky není co to bývávalo, zpívala jsem jí, ona poslouchala a usínala, teď kope nohama a přijde mi, že nedokáže najít pohodlnou polohu pro spánek. Pořád se vrtí a přetáčí, háže peřinou ze strany na stranu… Snad se to zase zlepší ![]()
@Ornwen píše:
@Svistice : a když děti chodily spát všelijak, tak jak jsi něco udělala? Jako u mě je to tím, že po večerech pracuju, ale dkyby mi tu lítal okolo až do desíti a visel na mě, že chce taky vdět na stůl, tak neudělám nic a ještě z toho budu na nervy. (Má rok a půl, režim má a výlety zvládáme v pohodě.)
Tak já nikde nepíšu, že mi tu dítě lítá do desíti (teda dneska jo, protože zvadl v autě a trvat na tom, aby šel spát v osm, když do šesti spal, by neklaplo
).
Nicméně jsme poměrně dost aktivní rodina a trvat na stejných časech jídla/spaní mi přijde fakt jako scifi. Dítě, které bude dřepět celé doloedne doma, bude prostě unavené zcela jinak, než dítě, které bude makat celé dopoledne někde na odrážedle nebo na hřišti. Takže trvat na tom, že se spí vždy 12:30-15:00, i kdyby měl čert na koze jezdit, mi přije mimo mísu. Navíc dost težko zabráníš dítěti neusnout mimo tvůj časový plán, když s ním budeš někde jezdit kočárkem, autem nebo třeba budeš výletovat na kole.
Takže moje děti mají režim, ale uzpůsobuji ho aktuální situaci, co se týče denního programu. Když potřebuju, aby se obědvalo až v jednu místo ve dvanáct, tak tomu prostě uzpůsobím velikost a časy svačiny. A jestli mi dítě usne před obědem nebo po obědě mi je taky vcelku jedno. Podstatné je vyspaté dítě.
@pannda
Jojo když se probudí tak ju nevytahuju z postýlky, jen ji hladím
ale ona se směje jak sluníčko na všechny strany.. Ještě mě napadlo, že ji ruší denní světlo, sice žaluzky máme zatažený, ale stejně to neudělá takovou tmu.. Dnes jsme pořídili závěsy a sice usla asi o půl 9, ale zatím je klid tak snad problém vyřešen ![]()
@ynax
Právě před spaním zkouším nedávat spat, takže zhruba 4 hodinky je vzhůru ( jinak mi vydrží vhůru max hodinku a půl pak položím do kočárku a je tuhá)… No a nepomáhá to ![]()
@Sim-sim píše:
@pannda
Jojo když se probudí tak ju nevytahuju z postýlky, jen ji hladímale ona se směje jak sluníčko na všechny strany.. Ještě mě napadlo, že ji ruší denní světlo, sice žaluzky máme zatažený, ale stejně to neudělá takovou tmu.. Dnes jsme pořídili závěsy a sice usla asi o půl 9, ale zatím je klid tak snad problém vyřešen
Ano, i my pořídili závěsy!!! dobrý postřeh.. Jinak já měla děti podobně, u první holky spala od měsíce skoro celou noc a druhá od 4.m taky.. Takže radím nezavádět nový režim, jen třeba malinko posunout spaní max- na 20hod.. Tak to u nás funguje dodnes. Zkrátka jsou a budou u dítěte různá období, výkyvy, ale zase se to zlepší…
@Svistice
My jsme v podstatě celý den venku, chodíme domů jen na jídlo, navíc máme velkou zahradu takže v domě se zdržujeme opravdu málo
a když prostě nemá čas spánku, tak mi neusne ani kdybych dělala nevím co, takže sama si nastavila režim, který dodržuje a já jí pomáhám ho ustálit.. Nikdy jsem neřekla teď jsou 2 pujdeš spat
a navíc podle odrážedla soudím, že máte starší děti a já tu mluvím o 8 měsíčním dítěti, které se mi na odrážedle bohužel unavit nemůže ![]()
@Svistice tak polední spánek taky nemá na hodinu přesně. Ale jinak u nás je problém aby usnul, i když je unavej a jede v tom kočáře. V autě musí bejt fakt mrtvej, aby usnul, jinak se spíš otravuje. Takže když vidím, že unavenej je, tak udělám všechno možný, aby fakt usnul. Stejně tak jako ho maximálně ve dvě zbudím, aby večer na osmou usnul.
Kdybych ho spát nedávala, tak fakt lítá až buhví do kdy.
Když chodíme na výlet, tak on stejně v kočáře/nosičce/krosně nevydrží, takže běhá nebo ho někdo popnáší a když je ten jeho čas (mezi 11-12) tak ho musíme přikšírovat, aby nedělal vylomeniny a uhoupat. Kdybychom ho nechali, tak by sice běhal dál a vydržel klidně tři další hodiny, jenže už je pak významně nemotornější a to mi za to nestojí ho pak pořád konejšit, že si někde natloukl.
@Sim-sim : to mi připomíná našeho. Bude to znít hrozně, ale prostě mu zabráníme v pohybu a on usne. Dělal to už odmala a tím, jak máchal ručičkama nožičkama, tak se prostě budil. Ale chytíš ho za ně, a za chvilku je tuhej.
Závěsy vypadaly že fungují asi dva dny (ale používáme, máme ložnici na západ)
@pannda
Děkuji za rady
právě nechci nic moc měnit, pak budeme trpět obě dvě
už je to pár dní tak třeba se to zase pomalinku hodí zpět
mám kamarádku, co režim nemají a ještě v 11 večer přemýšlí, jak malou zabavit… ![]()
@Sim-sim On je trochu rozdíl být celý den venku na své zahradě a být venku ve smyslu nějakých aktivit, na ktzeré se musíš nějak dopravit.
Ano, mám trochu starší děti, ale už v těch osmi měsících byl sakra rozdíl v tom, jestli dítě čučelo dvě hodiny jen někde na kočáře, nebo ty dvě hodiny lezlo po bytě.
Dítě si Ti nastavilo režim samo, ale jak poroste, tak si ho bude podle vlastních potřeb i upravovat. Takže režim v podobě časů na spaní není posvátná kráva. Když to dítěti přestane vyhovovat, tak se to prostě šoupne, maximálně se trošku uměle upraví spaní přes den (dítě se vzbudí dřív), aby to vycházelo na večerní spaní v rozumnou hodinu.
@Svistice píše:
@Sim-sim Podle mě prostě není unavená. Navíc jev období, kdy děti prostě začnou objevovat svět na vlastní pěst.
Jako aby mi dítě spalo 18:30-7:00, my přijde jako úplné scifi.Zkusila bych přestat být otrokem režimu.
mě tak malá spávala od cca půl roka taky…dnes teda chodí v osm ale už má víc jak dva
a je léto…v zimně zas bude chodit dřív…spí dobře a ještě 2 hodiny po obědě ![]()
@Svistice
Chodíme s malou plavat, na procházky se stejně „starými“ dětmi a vždy jim roztáhnem na trávě deku, rozhážeme hračky a necháme je si spolu hrát. Když jsme na zahradě je opět na dece plné hraček a divočí si jak uzná za vhodné
rozhodně ji nedržím připoutanou v kočárku bez kontaktu s okolním světem
myslím si, že má pohybu až až
když je hezky a tatínek doma, využíváme každé chvilky a jezdíme k babičkám nebo po výletech ![]()
@reinkarnace píše:
mě tak malá spávala od cca půl roka taky…dnes teda chodí v osm ale už má víc jak dvaa je léto…v zimně zas bude chodit dřív…spí dobře a ještě 2 hodiny po obědě
Tak já tedy dětem léto/zima netoleruju. Prostě se chodí spát večer v plus mínus stejný čas, protože máme nějaké denní aktivity a abych třeba rušila odpolední hřiště proto, že v zimě už budeme muset večeřet v pět, aby bylo dítě v šest nachystané na postel (když v létě jí v šest a v sedm se chystá do postele), tak to teda fakt ne. To je raději trochu zinženýruji po změně času. ![]()
Navíc teda v létě, jak je dlouho světlo, tak brzo vstávají a večer nechtějí zabrat, protože mají pocit, že jim něco uteče. Tak to řešíme operativně.