Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Chtěla bych se zeptat. Malý má 5týdnů. Kojili jsme s kloboučkem a teď bez ale občas ještě klobouček dam na jedno prso. S kloboučkem pije pořád a nepřestává sat. Saje dlouho až mě pak bolí bradavk, dvorce a mám i podrážděnou kůži okolo. Bez kloboučku saje mnohem kratší dobu s přestávkama protože u toho usíná. Mám obavu jestli má bez kloboučku mléka dost. Prsa už se nenalevají jako předtím a jsou měkčí tak mám strach jestli je dostatek, jestli dost vypije aby se mléka nezačalo tvořit méně. Děkuju za odpovědi.
Já teda klobouček nepoužívala, ale malý si taky dával přestávky. Prsa se ti už tak nenalévají protože se už produkce mléka přizpůsobila potřebě dítěte. A kdyby měl hlad tak si řekne, neboj. ![]()
Spíš mě to zarazilo že s kloboučkem tak dlouho a pořád cucá a já už jsem grogy a normálně pije kratší dobu. Ještě se mi stává že když začnu kojit z jednoho tak to druhé mi začne brnět a bolí. Stávalo se to někomu, je to normální?
Jj mě taky bolí druhé prso když pije z jednoho. To druhé se totiž nalévá. Myslím že je to normální. A víš vůbec jistě že tak dlouho pije nebo už pak jen cucá a „hraje si“, třeba si klobouček plete s cumlíkem. Podle mě když kojíš normálně tak mu toho mlíčka teče víc a tím pádem je dřív napapaný.
Ahoj, kojeni je nabidka x poptavka. Takze cim vic budes kojit, tim vic je mleka. Jakmile nekdo zacne prikrmovat, obvykle se mleko za kratko ztrati. Takze se neboj, je to i o psychice. sleduj, jak je maly aktivni, jak prospiva… a bude to v poradku.
Ver si.
Taky to tak mám, že když mi pije z prvního prsu, tak začnu mít nepříjemný pocit v tom druhém prsu, je to tím, jak píše Petra 131, že se druhé prso začne také nalévat a spouští se v něm tok mlíčka, pokaždé si musím druhé přidržovat rukou a trošku tlačit na prsní vložku, at mi mlíko nezačne tíct po prsu dolů.
Malý přibíra hodně tak jsem v klidu diky toho jinak bych měla strach. Spíš byl boj ten přechod tak jsem měla strach když tam byl takový délkovy rozdíl.
Taky jste mě uklidnily, snad to bude v pohodě. Ještě nemáme úplně v pořádku techniku tak snad se to spraví.
No tak dneska celkem síla. Kojila jsem bez kloboučku a malý chtěl pořad - je neklidný když usne tak je během chvilky vzhůru zase a tak pořád dokola. Co myslíte že je špatně? Může se takhle projevovat růstový spurt nebo to bude tou změnou (zrušením kloboučku)
Jestli usne u pití tak ho probuď. On se pak totiž budí hlady. Máš doma stejného syna jako jsem měla já. Furt u prsu. Předtím jsem nevěděla jak na něj ale pak když měl málo mlíčka v jednom tak jsem mu prostě dala to druhé ať netahá na prázdno a napapá se a pak už spinkal. Hlavně nemysli na to že by jsi měla málo mléka, když si to vsugeruješ tak se to stane. A hlavně nezačni přikrmovat dokud to nebude opravdu nutné.
To vůbec chci kojit dokud to bude možné a rozumné. Mám problém ho vzbudit. Sice otevře očička ale nepřisaje se.
No nesmíš ho právě vůbec nechat usnout. Jak uvidíš že usíná tak na něj mluv, dráždi ho zespodu na bradě hlavně aby neusnul. A jak hodně ti vezme prso do pusinky? Jen bradavku nebo i dvorec?
Bere i dvorec ale jen kousek protože je mám velké. Co se týče přisati tak je to den ode dne lepší. Asi to bylo nějaký jednodenní problém dneska mu začalo hnisat očičko, jestli už ho to včera nebolelo a proto byl takový protivný. Dneska už byl zase super.