Změny mateřské

Napsat příspěvek
Velikost písma:
mag
12864
19.12.11 21:15
andrys23 píše:
j.a.n.i1 píše:
Kaczenka píše:
Co se týká tříleté varianty čerpání rodičovského příspěvku, tak se všude psalo, že se částka sníží, ale počítala jsem, že jen o pár stovek. Všechny kalkulačky na netu mi ukazují, že tříletá varianta bude dělat jen 6111 Kč 8o 8o :zed: Hm, tak to je kruté procitnutí :?
Tak nesmíš věřit kalkulačce na netu, ale použít základní kupecké počty a zahrnout do výpočtu do kdy budeš pobírat mateřskou.
No dle mého je 220000/36 6111,– :?:

Dělit 36 budou jenom ti, co nemají nárok na PPM a provedou volbu na základě nároku druhého partnera, pokud nárok na PPM máš dělíš cca 31 měsíci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1475
19.12.11 21:17

Tak to jo,beru to dle sebe,nárok nemám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
699
19.12.11 21:19
andrys23 píše:

se máš :lol: my se budeme chodit asi pást :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12864
19.12.11 21:21
andrys23 píše:

Ale nemusíš nutné brát tolik, můžeš RP brát kratší dobu a tím zvýšit pobíranou částku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7631
20.12.11 08:56
j.a.n.i1 píše:
cica píše:
andrys23 píše:
j.a.n.i1 píše:
Kaczenka píše:
Co se týká tříleté varianty čerpání rodičovského příspěvku, tak se všude psalo, že se částka sníží, ale počítala jsem, že jen o pár stovek. Všechny kalkulačky na netu mi ukazují, že tříletá varianta bude dělat jen 6111 Kč 8o 8o :zed: Hm, tak to je kruté procitnutí :?
Tak nesmíš věřit kalkulačce na netu, ale použít základní kupecké počty a zahrnout do výpočtu do kdy budeš pobírat mateřskou.
a nebylo to myšleno tak, že pobíráš tak cca půl roku mateřskou a až pak teprve rodičák?takže rodičák trvá méně než 36 měsíců :?:
Jojo, přesně tak to bylo myšleno :-)

Tak to jsem ráda :dance: , ale i tak se částka sníží asi o 500 Kč.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101659
20.12.11 13:07
Kaczenka píše:
j.a.n.i1 píše:
cica píše:
andrys23 píše:
j.a.n.i1 píše:
Kaczenka píše:
a nebylo to myšleno tak, že pobíráš tak cca půl roku mateřskou a až pak teprve rodičák?takže rodičák trvá méně než 36 měsíců :?:
Jojo, přesně tak to bylo myšleno :-)
Tak to jsem ráda :dance: , ale i tak se částka sníží asi o 500 Kč.

Jo, to je fakt, ale jen těm kdo zvolí tříletý rodičák… a je to logické, dřív byl v součtu vyšší, u ostatních je změna zanedbatelná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7631
20.12.11 13:22

Mně přijde trošku nerozum si brát na míň, pokud nemá člověk nikoho, kdo by mu pak dítko pohlídal. Mám velké obavy, co nastane za boj o školky. Já to vidím nevesele, ale to už odbočuju… :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2053
20.12.11 13:39

ahojky,můžu mít prosím taky dotaz?v listopadu jsem dávala na soc.papíry ohledně RP-mám nárok a stále jsem do 7.1.2012 na MD.V papírech mi přišlo,že od 8.1.budu pobírat částku 5815 8o to jako jenom jeden ten měsíc nebo už pořád? :think: a ještě dotaz-když jsem žádala v listopadu a MD mi končí počátkem ledna,budu čerpat RP za stara-7600,nebo nějaká nová částka?děkuju moc za odpovědi-snad jsem to nenapsala moc zmatečně :oops: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7631
20.12.11 13:53

Jen na ten jeden měsíc…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101659
20.12.11 13:58

No, pokud si na MD do 7.1., tak bys měla jet podle nových pravidel, ale třeba to na UP nezvládli a pojedeš podle starých, kdo ví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2053
20.12.11 14:09
Kaczenka píše:
Jen na ten jeden měsíc…
j.a.n.i1 píše:
No, pokud si na MD do 7.1., tak bys měla jet podle nových pravidel, ale třeba to na UP nezvládli a pojedeš podle starých, kdo ví.

Děkuju moc za odpovědi-hlavně mě uklidnilo to,že nebudu brát furt 5800 :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
806
21.12.11 16:22

jak je to se zdravotním a sociálním?

Prosím rozumíte někdo těmto věcem? Dala jsem si dvouletou variantu, čerpám od 9.11.11 , někdo mi říkal, že lepší je tříletá, že když skončí dvouletá, musím si platit zdravotní a sociální a tím , že se to nevyplatí. Já tyto věci vůbec nechápu, prosím o radu. Která je vlastně nejvýhodnější finančně? a jak je to s tím zdravotním a sociálním? Moc díky..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7631
21.12.11 17:31

Všichni dostanou stejnou částku a to 220.000 Kč.-. Teď záleží na tom, jakou dobu si zvolíš na její čerpání. Tato částka se Ti rozloží podle délky čerpání do měsíců… Čím dýl zůstaneš doma, tím dýl Ti bude stát platit sociální a zdravotní pojištění. Dvouletá varianta je výhodná pro ty, které mají hlídání a plánují za dva roky nastoupit do zaměstnání nebo plánují druhé dítko…
Jinak si myslím, že po těch dvou letech pak nemáš nárok být v evidenci na úřadu práce a staneš se samoplátcem zdravotního a sociálního..Tím si ale nejsem jista, opravte mě někdo, jestli se mýlím…
Já osobně se trošku obávám situace za dva roky, kdy některým maminkám nevyjdou jejich plány. Tím jim to samozřejmě nepřeju, ale chce to opravdu pevně zvážit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101659
21.12.11 21:25

Není pravda, že by se nešlo po 2 letech přihlásit na UP, ale je to s ohledem na sociální a zdravotní zbytečné, protože se stačí nahlásit na ZP jako osoba pečující o dítě do 7 let a zdravotní dál platí stát.
Případně kdo je zaměstnaný, tak to vůbec řešit nemusí, může být stále na RD akorát už nebude dostávat rodičák.
Takže v současné době je pro zaměstnance vcelku jedno jestli si zvolí 2 roky nebo více. Pro OSVČ neplánujícího další dítko je výhodná 4 letá, jsou delší dobu bráni jako s vedlejší činností a nemusí platit zálohy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7631
22.12.11 12:21

Aha, tak já nevěděla, že se do sedmi let věku dítěte sociální a zdravotní platit nemusí…To se omluvám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí