Zmrazení vajíček

Anonymní
18.1.19 18:19

zmrazeni vajicek

Ahoj vsem, nechaly jste si nektera zmrazit vajicka pro pripad, ze by se vam v budoucnu s novym partnerem nedarilo otehotnet?
vec se ma tak, ze jsme se s pritelem snazili delsi dobu. Nevyslo ani tehotenstvi ani vztah. Vzhledem k veku a ne moc komunikativni povaze a odmitani zbesileho a urputneho honu a hledani potencionalniho tatinka, zvazuji variantu odebrani vajicek na vlastni zadost. Pro pripad, ze by to pak prirozene neslo a vajicka by u me uz za par let nemusely byt kvalitni. Mate s tim nekdo zkusenost?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
68945
18.1.19 18:29

Kolik ti je? Jinak je to možnost, ale třeba k tomu přistupovat s opatrností a vědomím, že zamražené (lépe řečeno v dnešní době vitrifikované) vajíčko je naděje, nikoliv jistota. Že od samotného vajíčka k porodu je ještě hodně dlouhá cesta, kdy na odebrané vajíčko připadá párprocentní šance, že z něj bude zdravé dítko… ale být mi „hodně“ let, být bez chlapa a vědět, že děti moc chci, jo, asi bych zvažovala, že si za tu naději zaplatím :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.1.19 19:00
@ugluk píše:
Kolik ti je? Jinak je to možnost, ale třeba k tomu přistupovat s opatrností a vědomím, že zamražené (lépe řečeno v dnešní době vitrifikované) vajíčko je naděje, nikoliv jistota. Že od samotného vajíčka k porodu je ještě hodně dlouhá cesta, kdy na odebrané vajíčko připadá párprocentní šance, že z něj bude zdravé dítko… ale být mi „hodně“ let, být bez chlapa a vědět, že děti moc chci, jo, asi bych zvažovala, že si za tu naději zaplatím :think:

je mi 36. a diky za nazor

• Citovat
  • Upravit
5006
3.2.19 19:56

Sla bych do toho, ale jak pise @ugluk neprecenovala bych to. Pry cca polovina vajicek vitrifikaci neprezije.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11
20.3.25 14:09

Vyvracím zde nesmysl, že polovina vajíček přežije rozmrazení. Moje přežila vsechna :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68945
20.3.25 15:53
@Theo12 píše: Více

Odpovídáš na pět let starou diskuzi. V dobách klasické kryokonzervace bývala úspěšnost rozmrazení někde kolem deseti procent. S příchodem vitrifikace tato čísla rapidně stoupla, i když 100 % v průměru nedosahují a nikdy nebudou dosahovat nikde. Což neznamená, že někdo nemůže být klikar a nepodaří se mu to. Stále to ale nesouvisí s tím, kolik se jich pak oplodní a kolik z nich má šanci na zdárně těhotenství.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
andrasteia
20.3.25 15:56
@ugluk píše: Více

A daji se nejak vybrat ta dobra?

• Citovat
  • Upravit
68945
20.3.25 16:30
@andrasteia píše: Více

Jako při klasickém IVF. Cokoliv aspoň trochu použitelného se zamrazí a cokoliv rozmraženého se pokusí oplodnit. Do hlavy (pardon, do chromozomů) jim nikdo nevidí. Může mít někdokliku, oplodní se 8 z 10, 5 jich dojde do 5. dne, tak jedno embryo zavedou a zbylá čtyři opět zamrazí (v této fázi už je možno případně udělat genetickou diagnostiku, protože embryo je mnohobuněčné a seberou jednu buňku, u jednobuněčného vajíčka to dost dobře nejde). No a nebo má někdo smůlu a z těch 10 se oplodní tři, jedno z toho dojde do pátého dne, to zavedou a modlí se. A nebo má někdo extra velkou smůlu a nic se neoplodní nebo se zastaví ve vývinu. A nebo má smůlu a vajíček k vitrifikaci je málo nebo blbě přežijí rozmražení. Příliš mnoho proměnných.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11
20.3.25 16:35

@ugluk zamrazeni bylo 2017 tak ze dva roky pred vaším komentářem :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68945
20.3.25 20:55
@Theo12 píše: Více

Ano, už tehdy převládala vitrifikace, i když ještě ne všude byla automatická. A napsat, že vyvracím nesmysl, protože mně se to povedlo dobře, je argumentační nesmysl sám o sobě. Ivf jsem absolvovala v průběhu víc jak deseti let a pamatuju, jak se ta úspěšnost dramatický měnila a cary postupně zaváděly nové metody. Dneska už jsou ta čísla třeba zase jinde, takže oživit pět let starou diskuzi o pár příspěvcích sedm let starou jednorázovou zkušenost je… No nic, kdo chce, pochopí :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11
21.3.25 04:55

Proč na mě vůbec reagujete? Psala jsem svoji zkušenost, aby když někdo bude hledat komentáře a zkušenosti jiných našel i pozitivní zkušenost jako jsem hledala já, ale nacházela jsem jen samé nepřežije polovina nebo vůbec nic. Vyvracim nesmysl jsem možná přehnala, ale nechtěla jsem se nijak vychloubat nebo tak. Jen sdílet zkušenost jak jsem psala výše. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
68945
21.3.25 07:41

@Theo12 ale však já to zcela upřímně přeji. Jde mi právě o to „vyvrácení nesmyslů“, protože to potom dává zcela opačně falešný obrázek. Kdyby bylo psáno - nemusí to tak být, mně přežila všecka - tak je to velmi pozitivní pravda. Ale vyvrácení nesmyslů vede naopak k falešné naději, že je vše zalité sluncem. Mrazení vajíček je skvěla šance pro lidi v zakladatelcine situaci nebo třeba před nádorovou léčbou, ale často je mediální obraz takový, že se zamrazi vajíčka a hurá, jednou budu mít třeba pět dětí. Tudíž uvádím na míru tu jistotu a k a) rozmrazení vajíček navíc přidávám velmi podstatné b) šance na dítě z jednoho vajíčka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Recenze center asistované reprodukce na eMiminu

Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?

Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.

Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku

Ikona - Kateřina Veselá

MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.