Poradna o autosedačkách
Štěpán Rybníček
gabi.design píše:
Tak já musím reagovat na to, že dítě, co se koupě méně často, tak trpí nějakými kožními nemocemi. Není to pravda, voda kůži vysušuje, smývá se tak ochranný film a paradoxně právě dětem, co mají citlivou nebo suchou kůži se časté koupání právě proto nedoporučuje. Od necelých třech měsíců jsme s malým bojovali s dermatitidou na obličeji a právě na kožním jsme dostali pokyn, abysme malého často nekoupali a když koupeme, tak ho jen umýt a vytáhnout, žádné dlouhé čvachtání ve vodě. Takže to, že dítě trpí třeba atopickým ekzémem není rozhodně způsobené méně častým koupáním.
to ano ale atop přece není jediný možný kožní problém ne? my máme známé kteří malého koupali tak málo(jen utírali hadrou) že měl pak na sobě šílené lišeje jakoby a dr. je seřval že ho nekoupali. no a ti naši další známí o kterých jsem psala si myslím že ten malý má ty pupínky právě proto, moje malá když se jí objevil nějaký pupínek či červená prcka tak stačilo vykoupat i kdyby jen v čisté vodě a do druhýho dne bez problému. zajímavý jak se na tohle téma liší nejen názory mamin ale i odborníků, skoro denně koukám na sama doma a tam je jednou doktor který tvrdí nekoupat, kyblíkovat a bla bla, a za 14 dnů jiný doktor který tvrdí že kyblík není vhodný, už jen proto že dítě se tam nemůže hýbat a rozvíjet motoriku těla. a to samé i co se týče mytí, byla tam dětská gynekološka a ta tvrdila že z jejího pohledu koupat denně a fakt koupat nejen utřít prcku, jednou tam je dermatolog který řekne koupat a za dalších pár dílů další který tvrdí že stačí koupat 3× do týdne:-))) to je asi jako téma šátky nosítka atd.
co doktor to názor, já jsem prděla na to co mi píšou časopisy nebo říká dr. a dělala jsem si to po svým a myslím že to bylo dobře aspoň pro moje dítě které nemělo problém s kůží a denní koupání mu prospělo, něco jinýho je když je dítě diagnostikovaný atopik který má pokyny od lékaře, to si tu nepleťme pojmy, nemůžu přece říct že každé dítě které je koupáno denně v mýdle a posléze mazáno bude mít vysušenou zničenou pokožku jen proto že jinčí dítě má citlivější kůži.
ještě jsem zapomněla dopsat že ten malý od těch druhých známých má velmi mastnou kůži už od pohledu a proto myslím že má ty pupínky a nejen na tvářičkách jak to často bývá ale má to horší, normálně se celý leskne prostě jako puberťák takže mu by pravidelné mytí a třeba i vysušení jak se tu pořád opakuje dost pomohlo!
Tak snad ma kazdy svuj mozek, ne? Kdyz ma nekdo mastnou kuzi, denni koupani mu neuskodi narozdil od nekoho, kdo ma kuzi suchou, jako treba ja. I kdyz paradoxne treba denni myti vlasu zpusobuje jejich vetsi zamastovani. A s lekarema je to jako s kazdym jinym, ja porad nechapu, proc si vsichni mysli, ze kdyz nekdo vystudoval medicinu, ma ve vsem pravdu. Buhvijak ji vystudovali.
Mmch. to s tou motorikou a kyblikem snad nemyslel dotycny vazne.. to jsem se malem potrhala smichy
To je asi stejny jako tvrdit, ze kdyz nebudete s kojencem chodit na plavani, nerozvine se mu dostatecne motorika… Jak jsem psala, trosku pouzivat mozek by to chtelo ![]()