Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Lizbeth přesně to samé, furt dokola to opakovat, ať si z toho něco zapamatují. Taky už mám kluky větší a pohybují se v různých kolektivech - škola, družina, sportovní oddíly, hudebky, skaut…
Nikdy nevíš, co se může stát, zrovna od člověka, kterého znáš a věříš mu.
Moje nejčastější věta je, že nikdo na ně nesmí šahat tak, aby jim to bylo nepříjemné. Pokud se jim něco nelíbí, tak se dotyčnému podívat do očí a důrazně mu říct - nedělej mi to, to se mi nelíbí… čímž nemyslím nějaké zneužívání, to už je úplně jiná hranice, tady tu větu jim doporučuji, když se různě kočkují a tahají s vrstevníkama apod.
M
Holky, díky za rady!
Dcera je zatím prcek, ještě mám čas na tenhle rozhovor…Jen prostě když se to stalo…Tak nějak nečekáte, že se to může stát i vám, někomu vám blízkýmu…A ono může!
Akorát s tím, že je to nepříjemný…Já četla blog nějaké oběti zneužívání a ona tam psala, že jí teda bylo pět, že to nechápala, že se děje něco špatnýho, že jí to nepříjemný nebylo…Až kolem jedenácti si uvědomila, že je to špatně…
Achjo, kéžby se tak nic takovýho dětem nestávalo!!!
Kamarádka s manželem taky opakovali do zblbnutí a tu hledíc z okna, mládě vystupovalo z cizího auta…chytilo si stopa u školy za rohem!
Prej chtělo vyzkoušet, jestli je to tak nebezpečný, jak rodiče tvrdili
A od té doby má argument, že rodiče zbytečně plaší, vždyť o nic nejde a lidi jsou fajn
a teď „babo raď“ ![]()
Lizbeth píše:
Já opakuji pořád a hodně často, aby s nikým nemluvila, nikam s nikým nechodila a nejezdila autem..Věřím, že to nikdy neudělá, ale stejně furt hučím jak pilinák..
Háta_x píše:
Kamarádka s manželem taky opakovali do zblbnutí a tu hledíc z okna, mládě vystupovalo z cizího auta…chytilo si stopa u školy za rohem!Prej chtělo vyzkoušet, jestli je to tak nebezpečný, jak rodiče tvrdili
![]()
![]()
A od té doby má argument, že rodiče zbytečně plaší, vždyť o nic nejde a lidi jsou fajn
a teď „babo raď“
Lizbeth píše:
Já opakuji pořád a hodně často, aby s nikým nemluvila, nikam s nikým nechodila a nejezdila autem..Věřím, že to nikdy neudělá, ale stejně furt hučím jak pilinák..
Tak tady už bych přitvrdila a strašila.
Že jednou se nic nestane (protože narazí na hodné lidi) a jednou ji/jeho najdou mrtvou zahrabanou v lese (viz Anička). A že nikdy nepozná dopředu, kdo je hodný a kdo zlý, že to poznat nejde…
Anonymní píše:
Holky, díky za rady!
Dcera je zatím prcek, ještě mám čas na tenhle rozhovor…Jen prostě když se to stalo…Tak nějak nečekáte, že se to může stát i vám, někomu vám blízkýmu…A ono může!
Akorát s tím, že je to nepříjemný…Já četla blog nějaké oběti zneužívání a ona tam psala, že jí teda bylo pět, že to nechápala, že se děje něco špatnýho, že jí to nepříjemný nebylo…Až kolem jedenácti si uvědomila, že je to špatně…
Achjo, kéžby se tak nic takovýho dětem nestávalo!!!
To je pravda, mě v dobře zneužívání bylo kolem 7mi let, byl do můj děda. Nebylo to nepříjemné, nikdy nedošlo ke styku, takže to ani nebolelo.. říkal že to děláme proto, že se máme rádi. Ale nevím, jak docílil toho, že jsem to brala jako tajemství, nepamatuju si, že by mi něco takového říkal.
Možná proto, že to nebylo nepříjemné, z toho nemám žádné trauma a na dědu vzpomínám ráda, i když zo byl zmetek i v jiných ohledech (umřel, když mi bylo 11 a na pohřbu jsem řvala nejvíc z celé rodiny).
Vím jaký to je když váš někdo zneužívá.. mě třeba zneužíval jeden učitel… ale když sem to řekla ředitelovi tak mi to neveřil… jelikož nemám důkaz.. ale já ho mám jenom ho nemužou vidět… jelikož se mi furt o tom zdá a probouzím se spocená a jako by ubrečena
![]()