Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Holky, dobře půl roku je malá přes den bez plínek, hlásila, všechno dobrý. Na noc jí měla jen pro jistotu, ráno se ochotně vyčůrala na nočník. Teď dobře 14 dní čůrá do kalhotek! S kakáním problém není. Ale třeba teď si tady malovala na tabuli a slyším, jak jí bubnuje čůrání na podložku. Kdybych na ní nezavolala, ani by se neobtěžovala hlásit, že se něco děje…Fakt nechápu, co se děje? Je to nějaký vzdor? Jinak je celkem hodná, žádné extrémní změny v chování nemá? Čeká jen na mojí reakci? Mámte někdo zkušenost???Prosíím!
A to se počůrává pořád, nebo jen občas? Jestli občas, tipla bych, že prostě byla tak zaujatá nějakou činností, že na nějaké čůrání nemá čas ![]()
ahoj, nedávno sem řešila podobný problém.. malá se mi v září odplínkovala a v listopadu se začala zase počurávat, prvně ukrupávala a pak naplno..
začala jsem dálkově studovat, takže to bylo možná tím.. nachlazená mi nepřišla.. kakání bylo taky ok.. nebyla u vás ted nejaká změna?
U nás to trvalo cca 2 měsíce.. pořád jsme přepírala kalhotky a punčochy.. 2 dny před Štědrým dnem začala zase čurat na nočník nebo si řekne na záchod..
Dávala jsme preventivně Uroval.. v roce měla zánět močáku a prý když jsou přemnožené nějaké bakterie, tak toto muže pomoci.. tak zkus to.. používá se jako prevence, takže by neměl škodit.. takže nám buď pomohl on nebo se zas vrátila do svých kolejí.. občas se to stane, že dítko, takhle rezignuje..
Myslím, že zabraná do činnosti nebyla. Stává se jí to teď často. Třeba se jen připočůrá a hlás až pak…Nastydlá není, pije normálně, měla jen rýmu, ale to nesouvisí.
Tyjo:no ais nezbývá nic jiného, než nasadit plínu na noc a cestování a a doma prát a prát a vydržet..hlavně jí za to nenadávej, moc to neřeš..jen jí třeba zapoj,aby ti pomohla přepírat v ruce,aby si to uvědomovala..
já když řekla naší malé, at mi jde pomoct vyprat kalhotky, tak je dala do pračky ![]()
Mně ale přijde hrozný, že dítě, který normálně mluví a chápe, se prostě jen tak počůrává!!!Co jí k tomu vede?
Tyjo: no to mi povídej.. naše malá mluví už dlouho, je ve všem dost šikovná a pak takovýhle kiks.. ale jsou to děti.. do třech let je to asi normální.. za chvilku s eto zas vrátí.. uvidíš..
Právě - naše malá zpívá sto písniček, umí všechny barvy, počítá do tří…a počůrárá se jak mimino a nejde jí to vysvětlit!Nechápu!
Tyjo: byl jsem taky na nervy, takže tě plně chápu,ale zas jí to dojde, že je to pro ní pohodlnější než být v mokru ![]()
máme to samé s přestávkami a u nás to je vždy nějaká změna. Byli jsme půl roku v zahraničí a díky tomu se odplínkování hodně zpozdilo a bylo dost zdlouhavé. Na spaní po obědě i na noc jí bude mít ještě asi hodně dlouho. Hodně jsme cestovali mezi čr a zahraničí. Doma se zase srovnala, ale teď jsme třeba byli na silvestra na 5 dní na horách. První den dobrý, druhý den se připočůrávala a třetí den to pouštěla do gatí furt. Takže jsem na ven zase nasadila plínu aby nenastydla a já z toho pobytu taky něco měla. Teď doma se zase srovnává. S námi se to tudíž potáhne asi ještě hodně dlouho. Snažím se nehubovat, ale někdy mi ujedou nervy.
Hlavně teď v zimě. A to na pohled na ní nic nepozoruješ, byli jsme tam se stejně starými dětmi, ona byla nadšená ale prostě je to asi pro ní změna
![]()
Počůrávání se obecně do 3let neřeší- přes den. Přes noc do 5-ti let.. Takže ať je to jakkoliv, má nárok, i když už uměla čůrat na nočník. Mě se syn počůrává občas přes den i ve 4letech, to je pak horší:(. Ale momentálně už je to tak, že nemá čas a zapomíná. Dříve čůral i naschvál a bylo i období, kdy o tom vůbec nevěděl a nevadilo mu v tom být… Vydržet. Hooodně chválit, když se to povede na nočníček včas.
Holky, díky za uklidnění. Během odpoledne šla jednou na nočník a jednou asi tak z půlky do gatí
No ať mi tohle někdo vysvětlí ![]()
Tak presne tohle resim uz minimalne 4 mesiceV roce a pul chodila krasne na nocnik, po dvou mesicich prestala a kdyz jsem odplenkovala nekdy kolem 2 roku a naucila se na nocnik (i to nam dlouho trvalo), tak to zacala nejak flakat. Nekdy si jen ucvrkne a jindy se pocura, klidne i 5× za den. Uz jsem premyslela, ze zajdu k dr.i kdyz nachlazena neni, ale asi jeste zatnu zuby a vyckam ![]()
Malá měla vlastně podobné období. asi mozek dává přednost něčemu jinému;). To jsme neustále měli dvoje oblečení ven a i boty
. To bylo nějak v létě ale.
Chtěla bych obnovit tuto diskuzi a získat nějaké rady či zkušenosti co s tím..
Dcerka (nyní 2 roky a 4 měsíce) je již půl roku bez plenek - přes den i v noci.
Přes den chodila sama hezky na nočník (stáhla tepláčky, vyčůrala, nasadila) nebo na záchod (s mojí pomocí).
Od ledna však začala vyžadovat, abych ji na nočník opět posazovala já (a stahovala jí tepláčky), často ani neřekne a prostě se počůrá. Nikdo jiný než já ji na nočník či záchod nesmí posadit.
A to stejné v noci. Před spaním se jde vyčůrat (třeba i 5× - z toho čůrá jen 1×), ale stejně to uprostřed noci pustí do peřin… Snažím se, aby před spaním už moc nepila.
Čekáme druhé miminko. Myslíte, že to může být třeba tím?
Čekala bych to jako vzdor až bude mimčo na světě, teď mi to přijde brzo, ale kdo ví… ![]()
Napadlo mě, jestli není nachlazená, ale na bolest si nestěžuje, čůrat nechodí nějak víc často než normálně.. Jen prostě neříká. ![]()
Nějaké nápady??? Manžel radí dát na noc zase plínku, ale to se mě moc nechce (navíc nevím, jestli by si ji vůbec nechala dát, ale nezkoušela jsem).