Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Anonymni píše:
Tak další pohyb „před“..
Muž odjel na víkend k rodičům a nechal mě s nemocným dítětem doma..
Ani 1× nezavolal,měl vypnutý telefon.
Už jsem tak nějak tušila, co rodinná rada vymyslela..
Mám se vystěhovat, atd atd…Prostě v něm něco umřelo a on neví, co dál.
Opakoval, že nikoho nemá.Můžu poprosit o radu - skončil mi 2letý rodičák, dítě nechci dávat do jesniček - ani bych na to neměla.
V manž. poradně jsem si domluvila schůzku se soc. pracovnicí a uvidím, co mi poradí ohledně přídavků apod..
POradíte někjakou práci, která by se dala dělat s ním - v realitce, v mateřském centru, víc mě nenapadá…
Nebudeš to mít snadné, ale máš nárok po dobu rodičovské dovolené (její délka není závislá na zvolené době rodičovského příspěvku) na výživné jak pro dítě tak pro sebe, pokud mát v bytě trvalé bydliště není tak snadné tě vyhodit - zda máš nárok na případné náhradní ubytování netuším, ale poradit by ti měla sociálka.
Držím palce, budeš potřebovat hodně síly, ale někdy je lepší rychlý konec než dlouhé trápení. Snaž se uchovat si co nejvíc důstojnosti, snad i raději ožel něco z majetku, o to líp se ti pak bude žít. Věcné a dobré vztahy s otcem dítěte je jedno velké plus.
A za sebe musím buhužel říct, že moc nevěřím, že klasickej mužskej bude odcházet od někoho, většina jich odchází k někomu - což pro tebe moc neznaená pokud je opravdu konec - jen to zmiňuji aby tě nezaskočilo a nezranilo a abys v případě tohoto odhalení neudělala nějakou hloupost.
L.
Holky, děkuju..díky moc.
Byt - jsme v pronájmu, a já bych si nemohla dovolit jej platit.
Navrhovala jsem mu ještě ať si vezme menší, ať platí méně, ale nepřichází v úvahu.
Mně poradil, ať se nastěhuju k rodičům, ale fakt není kde ani nechci..
Domluvili jsme se, že by mi dával 5tis, což je tak na ten nájem.
Chci se zeptat ještě v azylovém domě pro matku a dítě, což je ale prý jen pro sociální případy, no myslím že by mě tak i mohli zařadit ![]()
A z majetku…? Beru si postel. a skříň pro malého.
Sedačku bych neměla kam dát a zbytek je jeho…
Snad by mi dal lednici a pračku, to by mi moc pomohlo, navíc bych měla časem koupit asi nějaký DVD přehrávač, viděla jsem i s dig. TV..Sice si umím představit život bez televize, ale večery o samotě jsou dlouhé…
Lesi: máš svatou pravdu, taky si myslím, že někoho má, navíc tady přede mnou leží už 3 měsíce jeho snubák
Prý mu vadí při práci…
Pamatuju, jak rád ho nosil…
Nejhorší na tom je, že mu budu muset dávat dítě..
Vím, že to zní hnusně, ale nedovedu si představit že mi s ním odjede na víkend ke tchánům, kteří mají jiný postup než já (chodítka, musí jíst pravou rukou, stojí u něj když jí a utírají mu pusu…) a já nebudu mít žádný dohled..
Nebo až si pro něj přijede s ní, nebo na dovolenou..A co budu dělat já..
Abyste rozuměly, jsem s dítětem pořád, nedávám ho hlídat..
Ahoj.Je mi to moc líto,co čtu holky.Já jsem rozvedená s dítětem,ale už zase znova vdaná a těhotná.Mého ex jsem nemohla vystát,když jsme spolu žili.Vadilo mi jek chodí,jak se vyjadřuje,prostě potom už vše mi na něm vadilo.Hádali jsme se kvůli všemu,byl sprostý a sobecký(to byl až po narození dcery),tak jsem to utnula a bylo to.Nemohl se z toho vzpamatovat a do poslední chvíle tomu nechtěl věřit.Dnes už to jsou 3roky,co jsme od sebe a vycházíme spolu slušně.Dceru si bere pravidelně a jezdí s ní na dovolené,výlety a tak.Taky pravidelně platí.Já jsem se znovu vdala a jsem spokojená.Budeme mít miminko a na nic zá:,–(ního si nestěžuji.Chtěla bych vám poslat optimismus do žil.Všechno přebolí a zahojí čas.Držím palce všem,kterým vztah hapruje.
![]()
Ahoj zakladatelko,
k tvému příběhu no comment, ale nějak se tu na emiminu podobné případy množí jak houby po dešti… a většinou mají takovýhle konec, chjo.
Já jen čistě věcně k tvému dotazu po možnosti výdělku s dítětem:
Víc mně zatím nenapadá, ale jestli budeš opravdu úplně sama s předškolkovým dítětem, máš docela těžkou situaci. Nemáš nějakou kamarádku, která by vypomohla s hlídáním třeba v malém rozsahu (půldne v týdnu…)?
Eva
Evi, díky moc.
Mám oděvní školu. Napadlo mě, že bych mohla popř. po večerech spravovat oblečení, lepší než nic, že..
Jenže kdo ví, kam mě vítr zavane…
Zvažovala jsem i azylový dům pro matky s dětmi, myslím že bych to tam ten rok zvládla.
Hlídání nemám právě vůbec žádné, kamarádku tady nemám - ne nějaou stálou, jen třeba známé v mat. centru..
Dneska mě ještě napadlo - Au pair…
Jestli by mě vzali s dítětem třeba do Anglie, praxi mám..jazyk něco umím jen nevím, zda by nebyla překážka to dítě s sebou…
zakl.
Zakladatelko,
to s tím oblečením je myslím reálné, pokud bys byla schopná sehnat zakázky… tedy asi v malém rozsahu a jako malé přilepšení. Jedna moje kamarádka, dámská krejčová o tom uvažovala, probírala to se mnou z hlediska daní apod. a nakonec jsme to tedy zavrhli, páč to bylo v době minimální daně a ona by si vydělala snad ani ne na platby státu. Ona tedy byla už po RP a neměla tudíž žádné úlevy. Pokud bys chtěla něco v tomto směru konzultovat, jak jsem psala, písni SZ, ráda poradím.
Au pair - nevidím tedy moc reálně, protože 1) s vlastním dítětem mi to přijde dost náročné, 2) by otec možná děla problémy při odjezdu do zahraničí? Nedivila bych se.
Ještě mně napadlo - kamarádky známá měla soukromou miniškolku, ke své vlastní holčičce hlídala na malé vesnici u sebe doma dalších asi 6 dětí. Stačí na to ŽL, nemusela mít žádnou kvalifikaci, nevím hygienické podmínky apod… Ale nedělalo to moc dobrotu do té doby, než šla její vlastní dcerka do školky, a to do jiné. Jinak strašně žárlila a vyváděla, chtěla maminku zkrátka pro sebe. Možná by ale šlo hlídání třeba jednoho dítěte… i když pro ženu na mateřské také ne ideální, kvůli nemocem a tak…
Azylák bych asi brala (pokud se budeš opravdu muset vystěhovat? - to bych možná ještě řešila), alespoň na nějakou dobu by to bylo řešení, sama táhnout v téhle situaci nájem mi připadá nesmírně náročné…
Hodně štěstí, Eva
Zakladatelko,
odkud jsi-nepises,treba by nekdo z emimina KONKRETNE VEDEL O NECEM.....Malem…
A pokud jste byli manzele,MAS NAROK NA DOST .....
Nevim,jak vysoky vydelek ma tvuj byvaly,ale melo by to byt tak ctvrtinu z jeho prijmu-myslim alimenty na malou i na Tebe........
ad AU-PAIR,nevim,zda by to slo,ale Evi
POKUD BUDE MIT DITE V PECI ZAKLADATELKA,NEMEL BY BYT ZADNY PROBLEM S NIM VYCESTOVAT........NENI PAKA,JAK DITE UDRZET V CR,TO MI VER-KAMARADOVI EXMANZELKA ODVEZLA DITE DO SVEDSKA A KDYZ ZOUFALE BEHAL PO SOUDECH A SOCIALKACH,POUZE CHTELI VEDET,ZDA MA DITE ONA V PECI,A KDYZ ANO,TAK CO PRY RESI-ZE NEMA ZAKaZ DITE NAVSTEVOVAT SOUDEM PRIDELENE CO DVA TYDNY NA VIKEND
![]()
Farska, dík za info, asi jo - já nevím, ale je to myslím stejně celkově takový dost náročný nápad - sama s dítětem pracovat v zahraničí. Kor v téhle situaci, kdy to zakladatelka ještě asi nerozdýchala. Je toho na psychiku strašně moc - rozchod, stěhování, péče o děcko… vůbec nezávidím. Možná řešíme trochu předčasně.
Zakladatelko, drž se a dej o sobě vědět.
Eva
Tak se ozývám..
Nyní jsem u rodičů na víkend,muž nemá zájem ani nevolá…
Našla jsem i nějaké byty do 5tis se službama a v pondělí budu volat do azyláku.
Tky co nejdříve podat žádost o svěření do péče - musí to být od právníka, nebo je to lepší..?
Ještě se zeptám na radu - o víkendu slaví u tchánů narozeniny a muž tam chce jet s malým..sám.
Já jsem proti..a přestože jsem nikdy tchánům nic zlého neudělala a právě naopak, asi tam mám už zákaz nebo co…?
Přesto mě pomluvili jak je nemám ráda apod (jezdím tam dobrovolně s dítětem na týden a tak…ale nemám je ráda, víte..)
Pokud by mi manž. řekl že mám jet taky, jeli byste do toho dusna? Mé dítě ottiž mělo taky narozeniny a mělo by se to s něma slavit, na druhou stranu nezavolali v den jeho narozenin,ani nepřijeli,nic..tak co…
Na jednu stranu jsem si říkala - projevím dobrou vůli..na druhou stranu..proč bych měla.....
Evi: víš, ještě jsem si říkala - lepší léčba šokem
navíc sejde z očí, sejde s mysli a s dítětem problém nemám, zvládneme to kdekoliv, jakkoliv.
ale neexistuje aby vzali vdanou au pair s dítětem..