Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Chtela bych se nechat zplnoletnit, vubec nic o tom nevim a potrebovala bych v tomhle poradit. Vim ze se to musi dat k soudu ale jak mam proste podat zadost k soudu kdyz je mi 15??(za mesic16)Rodice by se zplnoletnenim souhlasili ale nechteji to resit tak ze by neco podavali k soudu, nechteji s tim mit zadne starosti..jde to i jinak, ze treba k tomu soudu poda zadost nekdo jiny dospely?? Nebo se mam obratit na socialku?? Jinak by to bylo kvuli pronajmu, bydleni sama, bez rodicu
Predem dekuju za odpovedi ktere mi pomuzou, prosim neodpovidejte mi pokud me chcete poucovat o tom jak bych v 16ti mela bydlet se svymi rodici, poslouchat je atd svuj pribeh proc tohle vsechno sem vypisovat nechci, to dulezite jsem snad napsala
Prosim jenom nekoho kdo by mi v tomhle opravdu poradil
požádat soud o přiznání svéprávnosti podle par. 37 občanského zákoníku můžeš buď sama, nebo tak může učinit tvůj zákonný zástupce. rozhodně tedy ne jakýkoli dospělý, ani sociálka. abys mohla o přiznání svéprávnosti požádat, tak ti musí být alespoň 16 let a musíš být schopna se sama živit a taky si obstarat své záležitosti. takže pokud už vyděláváš, tak není důvod, aby sis za měsíc sama žádost k soudu nepodala. bude to hezká ukázka toho, že si sama dokážeš obstarávat své zálšžitosti a nemusíš se spoléhat na rodiče.
Tak jestli to rodiče podat nechtějí, ale souhlasí s tím, tak to podej sama. Chceš být dospělá, tak bys to měla zvládnout sama.
Bydlím sama od 17ti a zplnoletnění jsem k tomu nepotřebovala…