Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den,chtěla bych se poradit se zkušenými,jak je to se zplnoletněním.Jsem těhotná,je mi 16let.Potřebovala bych vědět,jak se nechá dát zplnoletnit,zda to jde pouze soudně nebo je i jiná možnost a zda se jde nechat zplnoletnit pouze uzavřením manželství nebo jestli to jde bez svatby.(Partner je zletilý(23let).A co vše to obnáší,kolik to stojí atd. ![]()
ahoj
já co vím tak hlavně musí dát souhlas oba dva rodiče tvoje a taky snad jen zplnoletní ohledně svatby,ale nevím jestli náhodou nekecám
![]()
no myslela jsem jako zda jde třeba se nechat zplnoletnit kvůli těhotenství zda by to šlo bez svatby nebo pouze právě jen skrz tu svatbu,kde to zařídit co to obnáší co to stojí atd co se zplnoletnění týče ![]()
mám dojem,že tě zplnoletní jen kdýýž důvod bude těhotenství a svatba.určo kolek který se dává k žádosti na soud,a asi zpracování u právníka.možná nejlepší by bylo zajít na soud ,někoho ho tam odchytit a poptat se.
protože od každého slyším něco jiného tak jsem se jen chtěla zkusit poradit se zkušenými,na sociálce mě nakecali lži a tady jsem se od ženských dověděla zas jiné věci ![]()
na sociálku snad ani nechod,s tou já mám zkušenosti úplně šílené. ![]()
tak to já taky co se mě naotravovali už jen z toho důvodu se nechci obracet na ně ![]()
já mám holku taky v 17ti,a sociálka k nám chodila pořád,nikdy nic nenašli ,ale juknout se museli
![]()
Zákon o rodině
§13 (1) Manželství nemůže uzavřít nezletilý. Výjimečně, jestliže to je v souladu se společenským účelem manželství, může soud z důležitých důvodů povolit uzavření manželství nezletilému staršímu než šestnáct let. Bez tohoto povolení je manželství neplatné a soud vysloví neplatnost i bez návrhu.
Tedy je zde uvedeno:
Za ten důležitý důvod se v praxi považuje těhotenství.
A ještě jedno:
návrh na zplnoletění z důvodu uzavření manželství podává sám nezletilý (je účastníkem řízení, stejně jako jeho rodiče; druhý snoubenec je svědkem).
Z jakého důvodu byses chtěla nechat zplnoletnit, když ne kvůli svatbě?
no tak jasně že kvůli dítěti,abych za něj mohla mít rodičovskou zodpovědnost a to jde jen pouze právě přes to zplnoletnění a také kůli uvedení otce do RL apod.
Pokud já vím, tak těhotenství není důvod ke zplnoletnění. Svatba, protože jsi těhotná ano.svatba, protože jen chcete taky není důvodem.
A musí to být soudně a jen se souhlasem obou rodičů - pokud teda nejsou rozvedeni a ty nejsi v péči jednoho z nich - to si jistá nejsem.
A počítej s tím, že soc bude chodit kontrolovat i po zplnoletnění, je to jejich povinnost.
co mě tu všechny ženský radili takže to zplnoletnění se mi vyplatí a bude hodit hlavně kvůli dítěti.