Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Můj synek 11 týdnů - má většinu dne ručičky v pěst a moc nepase koně, na bříšku tu hlavičku moc nezvedne a i na zádech ji stáčí spíše k pravé straně. Neurolog řekl - mírné opoždění PM vývoje a hypertonus. Poslal nás na Vojtovu metodu. Máte někdo zkušenost s těmito problémy? Ani se tak nebojím toho cvičení, ta motorika se snad doženě, ale bojím se, zda to automaticky neznamená opoždění také v mentální, rozumové oblasti. Je tu někdo, kdo jste měli podobné potíže a jak to dopadlo? Neprojeví se toto opoždění PM vývoje také jako mentální postižení??
Neboj, nic to neznamena. Tento tabulkovy vyvoj se resi pouze v CR, jinde v EU uz davno ne. Nas malej byl podle ceskych tabulek taky opozdeny a pak to dohnal a zacal chodit na 10 mesicich a to jsme ani necvicili.
A mentalne je taky v poradku. Nestresuj se, tvoje miminko bude urcite v poradku. ![]()
Díky, snad ano. Směje se celý den, brouká, kouká za hračkou, tak snad ano…
tak je to psychomotorický vývoj, i když ta mimina do těch cca půl roku spíš rozvíjejí tu motoriku a jak jim to šrotuje v hlavčce poznáš tak kolem 9m.
To že má trochu hypertonus a moc nepase rozhodně neznačí nějaké mentální postižení
Já vím, že pokud má člověk v okolí děti, které pásly od narození a v 6m stály, tak má pocit, že je to nějaká tragedie, ale uvidíš, že se to rychle srovná.
klíííd. Kamča sice neměla hypertonus(prý to bylo hodně dole ale tenhle hyper ještě ne) ale opoždění nám bylo vyčísleno na 4 měsíce.taky jsem měla depku chvilenku cvičila Vojtovku,ale dcera mi ji dost bojkotovala, tak nakonec ani necvičila-prostě pořád se nic moc nedělo až pak v jednom týdnu dohnala tabulky.
Každý dítě máí svůj čas. Vojtova metoda je výborná věc a hypertonus tu má opravdu hodně dětí. Nboj všechno bude dobrý a za rok si na to ani nevzpomeneš:-)
Neboj bude to v pohodě my jsme měli hlavičku do prava a křivou pateř ale hodně nenarovnal se vubec z bananku cvičili jsme vic jak rok vojtovku dokud nezačal chodit ted ma 3roky chytry jak opica a lita jak urvany vagon vubec žadne nasledky a po vojtovce ti bude aspon spat ten muj se vždy u ni uřval a pak spal jak medvěd
a to řikali že bude pohybově retardovany ![]()
Zezulicko opravdu se není čeho bát, jak píšou i holky tady, to jsou jen tabulky, které v podstatě nevypovídají vůbec nic. V 11 týdnech je brzo na nějaké závěry. Cvičte Vojtovku, dobře že ji máte nasazenou tak brzy, ta dělá zázraky, pokud se cvičí dobře a uvidíte, že Váš synátor bude v pohodě ![]()
Nemám sice ještě vlastní dítě, ale jako speciální pedagog Vás snad můžu uklidnit alespoň po teoretické stránce ![]()
Zapoměla jsem ještě dodat, že je malej narozený o měsíc dřív, to prý taky hraje roli??
![]()
no tak to je samozřejmě jeden z faktorů, který hraje velikou roli v raném vývoji psychomotoriky, takže je opravdu brzy na nějaké závěry
ať se daří!
@Zezulicka píše:
Zapoměla jsem ještě dodat, že je malej narozený o měsíc dřív, to prý taky hraje roli??![]()
Klíííd. Dcera byla taky o měsíc dřív, taky měla zpomalený PM vývoj (navíc byla v 5 měsících na operaci a pak jsme ji nedávali nějaký čas na bříško) . Začala chodit v 17 měsících .. a teď - dračice.
A mentálně rozhodně zaostalá není ![]()
@Zezulicka píše:
Zapoměla jsem ještě dodat, že je malej narozený o měsíc dřív, to prý taky hraje roli??![]()
V tom případě se cca do půl roku od skutečného věku odpočítávají týdny do původního termínu porodu. Bude v pohodě, časem to dožene!!!!
Náš se také narodil o měsíc dřív a pořád byl opožděný v motorice o cca 3 měsíce, chodit začal až v 21. měsících… Teď mu budou 2 roky a běhá a mentálně rozhodně opožděný není. Říká se, že by se hrubá motorika měla srovnat do 2 let. My cvičili Vojtu asi do roku, poté už méně a spíše jenom korigování. Vojta pomáhá hlavně u mladších tak do jednoho roku. Později už jsou děti k neudržení a moc to s nima nejde (alespoň ne v jednom člověku). Pokud máte cvičit, tak cvičte poctivě a pořádně podle pravidel (vyzléct donaha, tvrdší podložka, pětkrát denně) a jak vám řeknou.
Ahoj,.vůbec si z toho nic nedělej, byla jsem strachem bez sebe když mi tohle u řekli u našeho chlapečka. Neboj, v ČR se prostě děti hodně řeší podle tabulek. O to opoždění se vůbec nestarej, fakt to neřeší, to se srovná až té to bude mrzet jak bude lítat
hypertonus za chvilku srovnáte cvičením, jsou to šikulky. Pokud ale nebude cvičení dobře zvládat, tak si o tom hned promluv s doktorem, ale myslím že to bude dobrý. držím palce a užívej si miminka, tak ryhle to letí…
muj syn se narodil o 14 tydnu driv,byl a je porad trosku pozadu oproti vrstevnikum,ale ja si toho nic nedelam..ve dvou a pul zacal chodit,ve trech mluvit..ted je mu skoro 6 a dohani to pekne..do skoly sic bude mit tak dva roky odklad,ale to je fuk..vojtu jsme cvicili tri roky a fakt to hodne pomohlo,ikdyz u toho maly vyvadel,po case jsme se ale naucili nejak to zvladat a kdyz jsem mu zpivala,uz ani neplakal..ono je to nesmi bolet..nas maly rval jen proto,ze nemel volny pohyb,ale ja ho drzela v tech pozicich..chce to vydrzet,ikdyz mimco u toho ryci..