Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Můj 10m syn se začal v poslední době dost vztekat v momentě, kdy mu chci vzít z ruky např. ovladač telefon apod.. Samozřejmě chápu že nejlepší by bylo kdyby se mu to do ruky ani nedostalo, ale nekdy to prostě nejde uhlídat. Vzteká se taky když ho vezmu do náruče a on chce být na zemi apod, no těch situací je samozřejmě víc, o to až tak nejde, vzteká se asi každé dítě.
Jde mi spíš o to, JAK se vzteká. Začne lomcovat celým svým tělem, žádný velký vřískot, spíš jen takové mlácení tělem a AGRESIVNĚ SE ZAKOUSNE do první věci která mu přijde pod ruku, někdy do země, někdy do nohy stolu, rohu ledničky, do mě… Je to normální? Nevzteká se tak, že by začal vřeštět nebo ječet. Občas to docela nahání hrůzu.. Já to ignoruju, koukám se jinam, popř. podstrčím něco zajímavého pod nos jestli se chytí, a on většinou během pár vteřin přestane..
@marmelada78 zatím vlastní nemám takže jen takové ty „tetkovské“ zkušenosti - kamarádky syn měl období kdy pokud mu sebrala něco z ruky tak šel a začal mlátit hlavou do čehokoliv… až měl i modřiny… když ho vzala do náruče tak i do ní začal hlavou bušit jak o život… samozřejmě je potřeba odvést pozornost a vydžet až ho tohle přejde.. věř tomu že je to normální a je to jen období které musíte překonat…
Rekla bych, ze to je normalni. Nas syn to taky delal. Takove to vresteni, valeni po zemi, kopani, to prislo az po roce. Rekla bych tak na 15 mesicich. Ale samozrejme u kazdeho ditete to jine. ![]()
Já si myslím, že je to prostě jeho vlastní způsob vyjádření vzteku, některé děti začnou řvát, některé se válí po zemi, některé to řeší agresí vůči věcem, lidem, ap. Myslím, že v tomhle věku si to dítě stejně ještě neuvědomuje, co přesně dělá.
Náš malý má 12 m a vzteká se v úplně stejných situacích jako ten Váš, taky mu furt beru z ruky ukořistěný ovladač, telefon, tubičku s krémem ap. - ovšem on jen křičí a vzteká se „hlučně“
Já na ten vztek reaguju tak, že mu nevyhovím a tu věc mu nevrátím, ale zároveň když se vzteká, jsem u něj, mluvím na něj, občas ho pohladím po hlavičce a jsem prostě tam - dokud ho to zase nepřejde. Jak to přijde, tak to odejde a za chvilku zapomene, že měl vzteka a hraje si dál…
Berte to prosím ale jako můj osobní názor a mou zkušenost, ne jako nějakou ověřenou pravdu ![]()
Ahojky, taky máme 10m, ale vztekáme se jinak… prostě vyloženě vztekle „zavrčí“, zavejská atd. Taky se možná „vzpírá“ občas a dělá strašný ksichty, ale to kousání tedy ne…
To kousání bych viděla jako velkou nevýhodu hlavně až se bude vztekat mezi dětma - aby je nepokousal. Už jsem o tom slyšela, že některý děti koušou když mají nějaký emoce (vtezk, radost)… Určitě to nenech být. Zkus pohledat tady v diskuzích co s tím kousáním. Jinak ostatní co se týče vztekání je normálka
určitě mu zkus domlouvat a „napomínat“ - v 10 měsících už ty děti nejsou vůbec hloupý a já vidím, že rozlišují napomínání, chválení, upozornování atd. V 10 měsících už se s ním dá nějak pracovat a učit ho ![]()
moc držím palce ať se vzteklounek brzo odnaučí kousat a přejde ho to celkově (třeba má nějaké vzteklé období - to je taky možný
)
Děti zpracovávají negativní emoce různými způsoby - ten váš není úplně častý, ale taky ne neobvyklý. Než se naučí svůj vztek ovládat, trvá to vlastně celý předškolní věk (a ruku na srdce, někdy to nezvládáme ani v dospělosti). Řekla bych, že do 3 let mají určitě nárok, ale my to chceme jako rodiče přežít, že
. Jak už tu někdo psal, danou věc vzít, s důrazným (ne káravým) a klidným slovním vyjádřením - v 10 m asi stačí NE NE NE. A zkusit odpoutat pozornost k něčemu jinému. Jinak nechat volný průchod emocem (určitě neutěšovat, neomlouvat se) a hlídat, aby si při ventilování vzteku prcek neublížil. Můžu tě ujistit, že bude i hůř
.
Podle mě je to normální. Malej je stejně starej a zase se vzteká tak, že zatne obě pěsti, jakoby zatlačí a udělá u toho GRRRR! nebo takovej divnej zvuk. Je to taky divný, celej zrudne a tak. ![]()
Dcera se taky nekdy klepe a zacne strasne hekticky rikat „totototto“, a pak me zataha za vlasy a kousne, nastesti je bezzuba
![]()
Ahojky, nas malej se taky vzteka, kdyz mu neco beru z ruky - hlavne kdyz je to ovladac nebo telefon
Tak jsem to vyresila tak, ze kdyz mu to beru, tak mu hnedka soupnu neco jinyho. Chvilku mu to srotuje, kouka, ale je klid a „hraje“ si dal
Je nam 9 a pul mesice, takze podobny. Jenom teda doufam, ze se nezacne zakusovat do veci ![]()