Zrušení objednávky ze strany e-shopu

150
27.11.12 12:32

Zrušení objednávky ze strany eshopu

Prosím o vaši radu, vyhlédla jsem si pro dceru autosedačku a našla ji v jednom e-shopu za skvělou cenu - poslední kus staršího modelu. Objednala jsem si ji, přišla mi objednávka na mail (že děkují, že budou informovat o vyřizování…). Druhý den dorazil další mail, že se omlouvají, ale že sadačka již není. Nabídli další sedačky, ale ty mají v nabídce o 2000,– dražší. Odepsala jsem, za kolik že mi je nabízí, zda za cenu mé objednávky nebo jakou jinou. Od včera žádná odpověď, napsala jsem jim dnes svůj dotaz znovu a čekám. Zkoušela jsem najít, jak je to s právem prodávajícího v této situaci, ale nedaří se mi. Má prodávající právo něco nabízet, umožnit objednání, ale pak nedodat, že zboží již nemá? Nebo mám nějaký nárok trvat na splnění objednávky? Obchodní podmínky eshopu samozřejmě přečtené mám, ale tam pouze uvádí, že zruší-li objednávku oni, pak mě informují na můj mail. Takto to opravdu eshopy mohou dělat??? Nebo najdu někde v zákoně či jinde něco na svou obranu? Přijde mi divné, že by eshop mohl pak nabízet cokoli za jakoukoli cenu, protože po objednání to vlastně nemusí dodat :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14662
27.11.12 12:37
@Leonfram píše:
Prosím o vaši radu, vyhlédla jsem si pro dceru autosedačku a našla ji v jednom e-shopu za skvělou cenu - poslední kus staršího modelu. Objednala jsem si ji, přišla mi objednávka na mail (že děkují, že budou informovat o vyřizování…). Druhý den dorazil další mail, že se omlouvají, ale že sadačka již není. Nabídli další sedačky, ale ty mají v nabídce o 2000,– dražší. Odepsala jsem, za kolik že mi je nabízí, zda za cenu mé objednávky nebo jakou jinou. Od včera žádná odpověď, napsala jsem jim dnes svůj dotaz znovu a čekám. Zkoušela jsem najít, jak je to s právem prodávajícího v této situaci, ale nedaří se mi. Má prodávající právo něco nabízet, umožnit objednání, ale pak nedodat, že zboží již nemá? Nebo mám nějaký nárok trvat na splnění objednávky? Obchodní podmínky eshopu samozřejmě přečtené mám, ale tam pouze uvádí, že zruší-li objednávku oni, pak mě informují na můj mail. Takto to opravdu eshopy mohou dělat??? Nebo najdu někde v zákoně či jinde něco na svou obranu? Přijde mi divné, že by eshop mohl pak nabízet cokoli za jakoukoli cenu, protože po objednání to vlastně nemusí dodat :zed:
Často mají eshopy i kamenné obchody a je možné, že zboží bylo zrovna prodané v obchodě a ještě nesmazané na netu.
Mám to taky tak, ale v obchodních podmínkách na to upozorňuji.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20662
27.11.12 12:38

Taky se mi to stalo, objednala jsem synovi přez eshop oblečení, za dva dny mi přišel mail, že se omlouvají, ale zboží už bohužel není skladem. Víc jsem to neřešila :think: :nevim:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2331
27.11.12 12:41

:nevim: já teda shop mám a kor teď před Vánoci nestíhám sledovat co dodavatel má a nemá - mám víc jak 20 tis položek.. :nevim: prostě Vám obj. stornují z důvodu, že zboží již není na skladě..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
627
27.11.12 12:49

Hlavne se těžko můžete domáhat stejné ceny u jiného zboží. Obavám se, ze právní nárok na zboží, který si mohl objednat někdo před Vámi nemáte :(
Pokud správně čtu a chápu, tak zboží jste objednala, ještě neplatila, přišel Vám automaticky generovany mail, ze objednávku přijali. to ze zboží mezitím prodali a neodstranili z eshopu je pro Vás určitě nepříjemné, zvlášť když ho meli levněji než jinde, ale provozovateli nevzniká povinnost zboží dodat. Nabídl Vám náhradou zboží podobné, nebo stejně kvalitní, což je běžný tah obchodniku.
Vám nezbyde než shánět dal, nebo využit jejich nabídky. Právo na storno objednávky určitě mají.

Příspěvek upraven 27.11.12 v 12:59

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11689
27.11.12 12:50

Tohle je samozřejmě naprosto v pořádku. Určitě to mají i v podmínkách s kterými jsi souhlasila, když jsi odeslala objednávku.
Samozřejmě nemají povinnost nabízet ti jiné zboží za tu cennu co jsi měla původní objednávku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69142
27.11.12 12:52

Tak stane se, první odpověď o přijetí objednávky byla nejspíš automatická, za plus vidím, že to, že to skladem nemají, ti sdělili do druhého dne. To se prostě stane a z jejich strany v tom nevidím žádné neseriózní jednání.
Nabídnout jiné zboží ti samozřejmě můžou, možná by bylo na jejich dobré vůli ti dát i nějakou drobnou slevu, ale se 2000 bych teda nepočítala ani náhodou. Ty to přijmout můžeš-nemusíš.
Jediný průšvih by byl, kdybys už to zboží zaplatila a oni ti odmítli vrátit peníze. Jinak bych nad tím mávla rukou.
Nárok na splnění objednávky nemáš, často je to i nereálné, pokud to byl poslední kus modelu, který se už nevyrábí.

Za neseriózní jednání považuju, pokud objedná něco „skladem“ a prodejce to nepošle, nekomunikuje, popř. mě 14 dní vodí za nos, že do druhého dne to stoprocentně oděšle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2752
27.11.12 12:52

Ahoj, před mateřskou jsem měla na starosti internetový obchod a pod sebou pár zaměstnanců. V nabídce jsme měli zboží a na skladě třeba 2ks. Zákazník si objednal, jenže se stalo, že přišel skladník a řekl, že to zboží už tam není ale v PC na skladě bylo :cert: :cert: :cert: - holt nějaký skladník vyskladnil ale neodebral z centrálního PC 8o 8o 8o. Tak jsem se zákazníkovi omluvili, popř. navrhli jiné zboží se slevou a nebo jsme ho požádali, zda by nepočkal, až nám zboží zavezou a dali mu k tomu slevu. Bohužel se to někdy stane, kord, když třeba zboží na skladě není jenom pro e-shop ale také pro obchod. Stalo se mi taky, že ráno bylo skladem 150 domků a odpoledne přišla objednávka od zákazníka na 2 domky stavem 0 byly odvezeny na Makro :cert: :cert: :cert:. Jak říkám, pak v takovém případě omluva + náhrada zboží se slevou nebo počkat na zboží a nabídnout slevu nebo dárek / dávali jsme třeba sadu nožů - u těch domků / :mavam: jsme jenom lidi :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
27.11.12 13:06

Určitě bych to dál neřešila. Jednali korektně, omluvili se. Když je třeba poslední kus, tak se nelze divit, že ho objednal někdo jiný třeba před Tebou. I to se stane, dál bych to neřešila. Odpověděli Ti, určitě není jejich povinnost dát Ti jiné zboží se slevou :think: Moc To řešíš, kdyby Ti poslali jiné zboží, tak možná, ale přijetí objednávky a hned poté, napsání, že zboží nemají, je korektní jednání a zcela v pořádku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4466
27.11.12 20:18

Mám eshop i zakázkový obchod, bohužel, pokud eshop zboží nemá a nelze jej sehnat, tak ti ho samozřejmě nemůže dodat. Domáhat by ses něčeho mohla pouze ve chvíli, kdy bys platila předem, takhle byla jejich reakce správná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
150
27.11.12 20:35

Děkuji všem za reakce - zkušenosti i odsouzení mé „hrabivosti“… Možná jsem divná, ale viděla jsem to tak, že objednávám-li si něco, co prodávající prezentuje jako ke koupi, potom mi to prostě „musí“ prodat. V dnešní době mi toto připadá jako velká možnost pro prodejce, inzerovat zajímavé zboží za bezkonkurenční ceny, protože jeho nabídka vlastně není nijak závazná. Po objednání prostě slušně odepíše - nemám, ale nabízím toto za vyšší cenu a spoléhají na to, že mnoho lidí už je otráveno vybíráním zboží a pak jeho absencí, tak že prostě objedná to dražší, byť eshop vybrali pouze kvůli původní bezkonkurenční ceně.
Ano chápu, že i v eshopech jsou „jenom“ lidé, ale i lékaři, právníci, policisté, hasiči… jsou jenom lidé a všichni musí svou práci dělat 100%…
Má situace se naštěstí neřadí do kategorie vychytralých, na druhý můj mail paní volala a vysvětlila, že jednu z nabízených možností jsou schopni dodat za stejnou cenu, byť bude rozdíl v barevnosti. Toto jsem akceptovala.
Pevně doufám, že se s podobnou situací už setkávat nebudu, protože potom se ztrácí smysl e-shopů, když nabízejí zboží, které nemají. Pak mohu vybírat v kamenném krámě, kde zboží z regálu je opravdu ke koupi a ne jen „na podívání“ a nalákání zákazníka :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.11.12 20:45

Ahojky, taky trochu budu reagovat. Jelikož mám taky eshop. Mám v něm přes 30 tis. položek. to se prostě nedá uhlídat a to se hodně snažíme. Jako prodávající nechci přijít o zákazníka tudíž se omluvím a nabídnu náhradu ( já většinou tedy v cenovém rozmezí jako učinil objednávku). Většina lidí to akceptuje. Krom toho někdy ani dodavatel není schopný říci zda dodá či ne..to je další problém. Jinak co se týká rušení objednávek tak dle OZ je to tak, že kupní smlouva vzniká při převzetí a zaplacení zboží nikoliv naklikanou objednávkou. V těchto formulích to najdeš na skoro všech eshopech. Je to krytí pro kupujícího i prodávajícího. Spousta lidí si také zboží vůbec nevyzvedne a nikdo na ně nemůže i když píšou že objednávka je závazná tak právně nevymahatelná.

• Citovat
  • Upravit
2752
28.11.12 11:17
@Leonfram píše:
Pevně doufám, že se s podobnou situací už setkávat nebudu, protože potom se ztrácí smysl e-shopů, když nabízejí zboží, které nemají. Pak mohu vybírat v kamenném krámě, kde zboží z regálu je opravdu ke koupi a ne jen „na podívání“ a nalákání zákazníka :cert:

Tím bych si nebyla tak jistá :,(, s manželem jsme jeli před 2 lety do Tesca pro stolek pod televizi za akční cenu. Ano byl v regálu ale než jsme k němu dojeli, bylo tam dalších 5 lidí a začal boj, hádky, strkanice, tak jsme s manželem přihlíželi ob uličku a když už to tam vypadalo na 3 světovou, tak jsem se proplížila do další uličky, vytáhla tu poličku jakoby ze zadu a pelášila pryč :roll: :roll: :roll: kdyby mě ti lidi chytli, tak mě asi zamordovali :cert: :cert:, raději si ani nepředstavuju, co se dělo, když zjistili, že pod tím vystaveným stolkem už ta krabice není - život je holt boj :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák