Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky,taky jste někdy zrušily pojistku?Manžel měl plno pojistek,tak se rozhodl,to zrušit a udělat si jednu pořádnou úrazovou i ze spořením.Tak staré zrušil,přišly penízky na účet v pořádku,jenže ted začly chodit dopisy pokud je uplatnoval na danění,což ano,že musí něco vracet
těmhle věcem teda opravdu moc nerozumím,tak bych potřebovala prosím poradit?Co ted dělat,jak postupovat,kde co vyřídit. ![]()
Jojo,
pokud to byly zivotka,tak se vraci to,co stat prispel(anebo zamestnavatel).
Nebo se pletu??
![]()
Jojo,
pokud to byly zivotka,tak se vraci to,co stat prispel(anebo zamestnavatel).
Nebo se pletu??
![]()
Jo, taky mi to tak jednou řekli. Ale je to proti rozumu. pokud si dejme tomu v roce 2005 platím celý rok pojistku, odečtu si z daní tu částku, na kterou mám nárok, a v roce 2007 pojistku zruším, tak proč vracet něco, co jsem si platila a získala z toho výhody? Rozum mi to nebere. I když v tomhle státě se není čemu divit.
Vraci se pouze to, co dotoval stat [penzijko], penize od zamtele urcite ne. Prispevek zamtele je benefit. Kdo je jako prijemce na tech slozenkach? Pojistovna?
L.
Vrací se to, co za ty pojistky pak vrátil stát v rámci ročního zúčtování daně. Já to takhle se zrušeným životkem udělala, popravdě na mě na finančáku koukali jak na exota, že to vůbec vracím, vypadalo to, že se s tím setkali poprvé ![]()
Pokud odbytné ze zrušené pojistky s uplatněným daňovým zvýhodněním bylo vloženo na novou pojistku s daňovým zvýhodněním (obvykle jako mimořádný vklad), tak nedodaňujte.
PS: No, ani když to neuděláte, tak je mizivá šance, že na to FÚ přijde, protože pojišťovny s FÚ data nesdílejí (naštvaly by si klienty).
Dotace pojistek se týká kapitálových a investičních životních pojistek, kde výplata naspořené částky se předpokládá nejdříve v 65 letech věku. Stát tedy tyto úspory chápe jako formu spoření na důchod, proto je tam daňové zvýhodnění.
Pokud ale pojistka byla zrušena dříve bez adekvátní náhrady, tak byla porušena podmínka spoření na důchod (zjednodušeně řečeno) a proto stát má nárok na vrácení daňového zvýhodnění.
Tak jsme zašly na finančák a je to vyřízený,doplácely jsme 2000 kč tak ještě že jsme tam zašly a vyřídili to,pak by jsme se třeba divily kolik platíme i s nákejma penálema