Zrušení prvního jména

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Velikost písma:
10905
29.9.19 14:50

Oficiální změnu jména bych zatím neřešila, přesně v tomhle věku (5-6 let) mě má jednojmenná dcera vytrvale prudila, že se chce jmenovat jinak - u ní to teda bylo každý týden jinak, asi podle toho, s kým se zrovna kamarádila :) Slíbila jsem jí, že jakmile si vydělá první tisícovku a bude ji 18, může utíkat na úřad si jméno změnit.
S oslovováním by to asi řešilo „říkejte mi prosím XY“, jak tu už zaznělo.

• načítám...
Anonymní
29.9.19 14:52

@terien a teď si představ, že vybereš jméno, dáš dítěti jméno a babička ho odmítne akceptovat, protože se jí nelíbí. Takže dítě je Ota a babička mu říká Kubíčku. Protože Ota je hnusné jméno a Kuba je super.
Nakonec si to vyřešil sám, když na Kubu prostě neslyšel a řekl babičce, že je Ota a konec.
Takže někdy to jedna rodinou složité. Podle mě s tím zakladatelka už nic neudělá a bude si je muset srovnat sám syn.

• Upravit
195
29.9.19 15:00
@terien píše:
Na téma mám stejný názor jako ivašot nebo Jani a jestli máš problém s jiným názorem, měla sis řešit celu diskuzi trochu jinak, než veřejně :*
Souhlasím. Nemám ráda tyhle paní dotčené, citlivé na jakykoliv náznak kritiky. Když neznáme okolnosti, tak nám je bud přibliž nebo se neptej.
  • načítám...
24379
29.9.19 15:12

Mne se dve jmena libi, dokonce mi neprijde divny, kdyz se detem rika i rozdilne, napr. o nasi dceri si mysli hodne lidi, ze je Michalka, protoze ji rikam Miso. Jenomze je to od slova myska a jmenuje se jinak.Ma skoro osum a je to zazity.Ale nezlob se na me, ale dat diteti dve jmena, protoze se s chlapem nedokazete domluvit a zodpovednost nechate na chudaku diteti, to je uplne na palici. Rozdil by byl v tom, kdyby melo dite dve jmana a zacalo to bojkotovat, ale toto? Za me je to tak, ze rodice, kteri se nedokazi domluvit ani na spolecnym jmene a udelaji toto co vy, maji asi velky problem. Nevyzralost. A uprimne, pro dite je dost matouci, aby se takto samo hledalo, protoze zrovna jmeno je jedna z jistot, ktery rodice detem predavaji.Asi stejne, jako by melo dve prijmeni, jen protoze nejste svoji a schopni se dohodnout a ze ma rict, az poporoste, jaky prijmeni chce a druhy se vymaze-vyklad ditete, vyber si koho mas radeji :zed:..

• načítám...
Anonymní
29.9.19 18:59

V naší rodině má víc dětí dvě jména, ty malé nemaji problém slyšet na obě, ty starší jsou dnes za ně rády, například používají jedno v rodině a druhé mezi kamarády nebo v práci. Nechala bych obě, respektovala bych, jak chce být teď oslovováno a vysvětlila bych, že v dospělosti si to může udělat, jak chce. Aspoň tak to ví naše děti.

• Upravit
24379
29.9.19 19:40
@Anonymní píše:
V naší rodině má víc dětí dvě jména, ty malé nemaji problém slyšet na obě, ty starší jsou dnes za ně rády, například používají jedno v rodině a druhé mezi kamarády nebo v práci. Nechala bych obě, respektovala bych, jak chce být teď oslovováno a vysvětlila bych, že v dospělosti si to může udělat, jak chce. Aspoň tak to ví naše děti.

Ale to je logicky v tom vasem pripade.Dali jste jim dvojmeno a stotoznuji se s nima.Ale zakladatelka dala dve jmena, protoze se s chlapem nebyli schopni domluvit, tak at si vybere dite samo a jedno se zrusi. Takove nezrale prehazovani zodpovednosti na dite, jsem uprimne jeste nevidela.

• načítám...
Anonymní
29.9.19 20:07

@wildcherry ale teď už to je tak, jak to je. Teď se k tomu musí postavit zodpovědně a nedělat dítěti v hlavě guláš. Já bych prostě ta dve jména nechala, i když to druhé jméno teď dítko nemá rádo, nějak už ví, že k němu patří a změna by byla podle mě jako uplne prejmenovani. Tak ať to nepopulární jméno nepoužívají a časem se s ním dítko zžije nebo ne. A čas na definitivní změnu je v dospělosti.

• Upravit
101534
29.9.19 21:19
@Anonymní píše:
@terien a teď si představ, že vybereš jméno, dáš dítěti jméno a babička ho odmítne akceptovat, protože se jí nelíbí. Takže dítě je Ota a babička mu říká Kubíčku. Protože Ota je hnusné jméno a Kuba je super.
Nakonec si to vyřešil sám, když na Kubu prostě neslyšel a řekl babičce, že je Ota a konec.
Takže někdy to jedna rodinou složité. Podle mě s tím zakladatelka už nic neudělá a bude si je muset srovnat sám syn.

Nojo, ale pokud se Jakub Ota jmenuje, tak tezko muze babicce rikat, ze Jakub neni… A to je prave ten problem.

• načítám...
684
30.9.19 00:39

Já osobně bych teď na jménu nic neměnila - dítě je ještě malé a za rok to může mít zas obráceně… pak si řekne, že se mu nelíbí ani jedno jméno a chce úplně nějaké jiné, to byste taky mohli běhat na úřad každej rok a pořád něco měnit :D Prostě bych dítěti vysvětlila, že takové jméno dostalo od nás, protože se nám to líbí. Když má dvě, tak má vyhodu, že si může vybrat, jakým chce být oslováno (narozdíl od dětí, které mají jedno a nelíbí se jim). No a pokud s tím nebude spokojené, tak si může zařídit změnu, až bude dospělé (plnoleté) samo. A jak řešit to, jakým jménem ho budou ostatní oslovovat? Jednoduše - prostě to všude řekne/řeknete. Moje děti taky mají dvě jména a je zcela běžné, že se nás lidi, kteří se s dětmi setkávají poprvé, ptají, jaké jméno používáme, jak ho mají oslovovat. My (nebo dítě) jim to řekneme a je vyřešeno. Na sešity ve škole si děti rovnou píší jen to jméno, kterým chtějí být oslovováni. A ani není pravda, že lidi automaticky používají to první - u nás to zrovna platí, ale několikrát se nám stalo, že někdo začal používat druhé jméno a když jsme upřesnili, že oslovujeme tím prvním, tak se podivili, protože mysleli, že primární je to, co je blíž příjmení :) I v rámci rodiny řeknete všem, jaké jméno chce dítě používat, a požádáte, aby respektovali jeho přání. A ono si jistě taky zvládne babičce říct pokaždé, když ho osloví špatně, že to chce jinak. Jsou babičky, které říkají všem svým vnoučatům stejně, a taky to děti zvládnou (že jsou všichni kluci v rodině třeba Pepíci). To půjde, nebojte :mavam:

• načítám...
Anonymní
30.9.19 08:55
@Anonymní píše:
" ale teď už to je tak, jak to je. Teď se k tomu musí postavit zodpovědně a nedělat dítěti v hlavě guláš. Já bych prostě ta dve jména nechala, i když to druhé jméno teď dítko nemá rádo, nějak už ví, že k němu patří a změna by byla podle mě jako uplne prejmenovani. Tak ať to nepopulární jméno nepoužívají a časem se s ním dítko zžije nebo ne. A čas na definitivní změnu je v dospělosti.

@zzpet

Děkuji za věcné odpovědi, navíc vycházející z reálné osobní zkušenosti :kytka:. Navíc bez ukvapených soudů a urážlivých komentářů, které k řešení problémů nijak nepřispívají…

• Upravit
20801
23.11.19 18:15

Dobrý den.

Diskusi na žádost zakladatelky zamykám a bude brzy smazána :-)

Hezký den! :mavam:

Petra

• načítám...

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze

Poradna porodní asistence