Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
@Anonymní píše:
Nebudu se před tebou obhajovat, nestojíš mi za to, když děláš tak hloupé úsudky…Nicméně jsem ráda, že to vím…
Ona má ale pravdu
@Cuddy píše:
Hlavne vite ze tato zmena jmena jde udelat jen jednou za zivot?
Jakože není legislativně možné jedno úředně zrušit?
Syn má 2 jména…
To druhé je po tatovi, já to jméno nechtěla, ale toto byl kompromis.
Kubovi je 10,slyší na obě…otcova část rodiny mu říká tím druhým.
Na kroužku, v zuš se ptali, jak mu mají říkat, ve škole oslovují 1.jménem.
Zakladatelko…nechalal bych obě, ať se pak rozhodne v dospělosti. A at používá to jméno, které chce a upozornila bych i zbytek rodiny, ať ho používají.
Za rok,2 se to zase může změnit
V tehle situacibych asi dala i na dite a pozadala o prejmenovani/zruseni prvniho jmena. Dalsi variantou je nechat obe mena, a dite naucit automaticky pri predstavovani rikat jmenuji se Anna Julie Novakova, ale rikejte mi prosim Julie. Zaroven ho podporit, aby se asertivne ohradilo u pribuznych a vybojovalo si oslovovani druhym jmenem. I kdyz uz je vidim, ze do ni husti, ze je i podle rodneho listu taky Anicka.
Osobne mi dve jmena prijdou na hlavu, pokud neni jedno po kmotrovi, nebo se nejedna o ustalena jmena Anne-Marie, Jaean-Luke apod., kde se pak pouziva osloveni obema neoddelitelnymi jmeny.
Příspěvek upraven 29.09.19 v 13:55
@Anonymní píše:
Syn má 2 jména…
To druhé je po tatovi, já to jméno nechtěla, ale toto byl kompromis.
Kubovi je 10,slyší na obě…otcova část rodiny mu říká tím druhým.
Na kroužku, v zuš se ptali, jak mu mají říkat, ve škole oslovují 1.jménem.
Zakladatelko…nechalal bych obě, ať se pak rozhodne v dospělosti. A at používá to jméno, které chce a upozornila bych i zbytek rodiny, ať ho používají.
Za rok,2 se to zase může změnit
Díky za praktickou zkušenost ![]()
Nevim, jak je to v případě dvou jmen, zda se to skutečně bere jako dve jmena nebo jedno. Clovek muze krestni jmeno zmenit 1× za zivot, tudiz pokud se to bere jako jedno jmeno, tak nejde o zruseni, ale o prejmenovani.
Mně se líbí pohoršení nad tím, že se dítě oslovuje různě. Podle mě to je celkem normální. Hodně jmen ma varianty, ktere zní rozdílně (Saša/Alex, Honza/Jenda) V okolí rodinu, kde je dítě Jaromír a říkají mu Járo i Míro. Případně se používají různé přezdívky… Toto bych rozhodně nedramatizovala.
Zakladatelko, zrušením jména podle mě ničeho nedosahnete. Určitě ne v rodině. Syn se bude muset naučit ozvat. U nás to tak bylo. Rodině se nelíbilo jméno, tak si syna přejmenovali. On si je nakonec srovnal sám. Druhý syn si je zase rovnal, že používali variantu, co se mu nelíbí.
@Anonymní píše:
Nebudu se před tebou obhajovat, nestojíš mi za to, když děláš tak hloupé úsudky…Nicméně jsem ráda, že to vím…
Ale to není hloupý úsudek, to je konstatování reality… jen protože byste museli překonat nějaké těžkosti směřující k dohodě na jednom jménu, tak dáte dvě a chudák dítě to teď má řešit.
Příspěvek upraven 29.09.19 v 13:58
Tak domluvte prvně rodině, že dítě chce být oslovováno druhým jménem, vždyť je jedno co má v rodném listě. A jak mu říkáte vy a sourozenci? Když to bude fungovat tak to pak změníte. Udělali jste mu prostě v těch jménech guláš. Případně bych jen ty jména prohodila a ponechala tím obě, ale aby byla tendence cizích lidí oslovovat dítě oblíbeným jménem. Ale je fakt divné, že jste se na něčem takovém jako rodina neshodla, jestli na tom tak dlouho trvá já bych mu vyhověla, věřím, že to může mít vliv na jeho psychiku, v podstatě chudák neví jak se jmenuje. Rodině bych to vysvětila tak, že jste udělali chybu, že dítě zmatené a chce tohle jméno. Měli by to jestli jim jde o blaho dítěte pochopit.
@ivašot. píše:
No jestli bude po rodičích, tak nebude zralé nikdy
To je pravda - bez jakýchkoliv urážek - vždyť je to jasně napsané - nemohli jsme se jako dospělí rozhodnout pro jedno jméno. To je prostě horší varianta než ten rozmar dát dvě jména (to mi přijde ok, oproti tomu, že dva dospělí lidé neumí vybrat jedno jméno, omg)
Jinak těžko radit, ale já bych počkala ještě do puberty, tam se ta osobnost hodně profiluje a ještě klidně může změnit názor.
@Svistice píše:
V tehle situacibych asi dala i na dite a pozadala o prejmenovani/zruseni prvniho jmena. Dalsi variantou je nechat obe mena, a dite naucit automaticky pri predstavovani rikat jmenuji se Anna Julie Novakova, ale rikejte mi prosim Julie. Zaroven ho podporit, aby se asertivne ohradilo u pribuznych a vybojovalo si oslovovani druhym jmenem. I kdyz uz je vidim, ze do ni husti, ze je i podle rodneho listu taky Anicka.
Osobne mi dve jmena prijdou na hlavu, pokud neni jedno po kmotrovi, nebo se nejedna o ustalena jmena Anne-Marie, Jaean-Luke apod., kde se pak pouziva osloveni obema neoddelitelnymi jmeny.Příspěvek upraven 29.09.19 v 13:55
Taky varianta…
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
ví to od starších sourozenců, všichni mají jedno jméno…Jsem si vědoma, že jsme v tom udělali hokej a leccos nedomysleli, přesto si vážím komentářů, které reagují s pochopením. Naštěstí skoro všechny, včetně tebe