Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den,
syn 5,5m je motoricky značně dopředu. Ve 3m se již přetáčel na bříško přes obě strany, nyní krásně pivotuje, asi 2 týdny je na 4 na kolínkách, snaží se plazení vpřed (ale ještě nemá propojené hemisféry, takže vyložení nelozí), zkouší šikmý sed a nyní se přitahuje na kolínka o schody apod. No, mám pocit, že když to tak půjde dál, na Vánoce se budem honit po bytě? Měli jste to taky tak některá? A jak to pokračovalo dál?
Od 5 měsíců sám lezl, v šesti měsících stál a seděl. v sedmi obcházel nábytek. v osmi stál sám v prostoru a udělal první krok. v devíti měsících regulérně chodil. Mám pokračovat? ![]()
Pekne. Tak muj starsi se v 5m plazil, i treba 10metru z obyvaku do kuchyne.. Lozil 8-14m. Zacal chodit az skoro v 15m. Me to prijde v pohode, hlavne at si jdou svym tempem, driv nebo pozdeji, vse se pak casem +- srovna.
V půl roce lezla i seděla, pak obcházela co potřebovala. V deseti měsících už lítala po svých. Dokonce mám jednu fotku, kde jí není snad ani pět měsíců a stojí, svezla se ze sedačky, opírala se o ní trupem a radostně do ní mlátila. Zase ale dlouho nemluvila, začala pořádně fakt až skoro ve třech. Ale zase hned v necelých čtyřech už mluvila dokonale, včetně R, Ř a tak..
@Motka Tak to je pěkné
Můj starší syn taky chodil kolem toho 9.-10.m a nepřijde mi, že by byl tolik zrychlený jak druhorozený. Možná proto, že on začal lozit později než chodit a měl to celé otočené pro svůj prospěch. Mladší jde pěkně popořádku, zato velmi rychle. Co týden, to nová dovednost.
Ja si myslim ze je to dost individualni. Nas syn byl podle doktorky v pul roce taky napred, prej to vsechno preskocil. V sesti mesicich uz chodil kolem nabytku. Ale ted mu bude rok a teprve zacal zkouset sam chodit. Taky sem si myslela ze bude treba v 9 mes. sam chodit a nic…
Maminky jsou většinou rády za rychlý vývoj dítěte, ale nejlepší je asi zlatá střední cesta, jenže ty děti se prostě vyvíjí podle svého, nic moc nenaděláš, říká se že příliš rychlé děti mají častěji diagnostikovanou hyperaktivitu, ale není to pravidlo
@ilonka12 no já musím říct, že náš malý je opravdu velmi akční. i teĎ v sedmnácti měsích je minimálně o půl roku napřed. v mluvě, motorice, chování… Dr je z něj vždy hotová. ALe má to i úskalí-neustále ho člověk musí hlídat protože mi už kolem těch devíti měsíců lezl po nábytku.. takže je úžasně jak je šikovný, ale taky jsem si moc neužila miminka a fakt se nezastavím. už chce i krájet se mnou v kuchyni, sám se myje, uklízí po sobě. Takžře souhlasím s tím, že hyperaktviní asi krapet je.. ale má být po kom, byla jsem a jsem to samé jen o pár let starší ![]()
@Motka tak ona není hyperaktivita jako hyperaktivita, nějaká mírná forma je i k dobru, u některých dětí je to už diagnoza a je to s nimi hodně náročné, jsou sice šikovné, ale u ničeho nevydrží atd.atd.
@ilonka12 Jo jo, to vím. Brácha jí má. Ale má k tomu i další diagnozy. Malého,,hyperaktivita" mi právě připadá super v tom, jak se rychle všechno učí, l že chce pořád něco dělat.
Dcera ve čtyřech měsících válela sudy po bytě. V pěti se plazila od sedmi měsíců lezla a obcházela nábytek. V deseti měsících začala chodit. Od deseti měsíců první slova teď před druhým rokem mluví krásně i složitá souvětí. Jinak když se mi v porodnici prevracela na bok tak jsem si říkala že asi omylem přepadává jo omyl to nebyl. Starší dvě děti ležely jak placky v podstatě do těch deseti měsíců no a teď jsou oba aktivní sportovci řekla bych opravdu šikovný. A nakonec se nepozná kdo kdy lezl a plazil se.
@zuzan To mi připomnělo fotky z porodnice, jak malý pase
nikdo mi to nechtěl věřit ![]()