Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Obrátila bych se na toho, kdo Ti kartu vydal - dopravní podnik, předpokládám??? Jsem z Prahy, konkrétněji bohužel poradit nedovedu.
Vydal ji dopravní podnik, na základě potvrzení z Úřadu práce.
Se hodně bojím zneužití. Jakože na ni někdo pojede, může si k ní dokoupit nejen lístky, ale i časové kupóny. Že ten kupón projde a ten někdo to do nekonečna takto bude moci používat. Řekne, že nemá občanku, že adresa je na kartičce, včetně rodného čísla a pokutu uhradí na základě složenky, kterou mu revizor vystaví.
Myslím, že revizor nebude řešit absenci jiného dokladu. A kdo si je podobný na fotce z dokladů, že?
No tak si zítra ráno zavolej na dopravní podnik a tam Ti určitě řeknou, jak máš postupovat… ![]()
Pokud se dá kartička zneužít, tak bych nahlásila na dopravním podniku buĎ její ztrátu nebo odcizení. Záleží jak to cítíš, zda jsi ji stratila nebo ti ji mohl někdo ukrást, třeba kvůli těm lístkům. A oni by měli zaznamenat do evidence den, kdy jsi to nahlásila. Nech si to potvrdit písemně, a´t máš doklad. Taky můžeš poslat doporučený dopis na dopravní podnik s tím, že jsi ji ztratila nebo ti ji někdo odcizil. A potom, kdyby někdo kartičku zneužil, tak budeš mít doklad o tom, že tys to nebyla. Je to stejné jak s opčankou, když ztratíš. Taky ji nahlásíš.
A tam je tvoje foto? A adresa? Máte zajímavé kartičky. U nás jsou na šalinkartách jen jména, datum narození a u starších foto u dětí do 3 let není fotka. Mám taky kartičku a na tu s dcerou jezdím zdarma. Zatím jsme neztratili.
Mělas to jen kartičku, co by doklad k tomu, abys mohla jezdit na zlevněné lístky nebo i měsíční/čtvrtletní atd. kupón?
Jsem ze Zl. Nemyslím, že je ta kartička extra zneužitelná (určitě ti na ni nikdo nedá úvěr, maximálně se někdo párkrát sveze…). Ztrátu bych nahlásila na dopravním podniku, jinde asi ne.
Dívám se na kartičku a rodné číslo tam tedy není, jen datum narození a - bohužel - adresa. (Ale třeba ji najde někdo charakterní a zašle ti ji nebo odevzdá v dopravním podniku.) U mamin na MD/RD i datum do kdy RD trvá. Pokud si kupuješ kupón, vím, že při ztrátě ti vydají za poplatek 50,– novou kartičku i s kupónem (při opakované ztrátě už bys měla smůlu). Bez kupónu tě vyjde levněji nová kartička, ale stejně bych se poradila na dopravním podniku. ![]()
Holky, děkuji všem za reakce. Volala jsem hned ráno na dopravní podnik. Diskusi jsem zakládala, protože jsem hrozný plašan a hned vidím problém.
@Alichi Máš pravdu úplně ve všem - jsi perfektně informovaná, rodné číslo tam nakonec není, ale to datum narození a adresa. Rodné číslo tam bývalo dříve, říkala paní na info, cca tři roky zpět.
Měla jsem to jako doklad k těm zlevněným lístkům, ale pochopitelně by k tomu šel koupit i ten kupón. A toho se právě bojím, že najde někdo nějaký starý, bude dělat blbého, že nevěděl, že končí, revizorovi řekne, že další doklad nemá a je vymalováno. Hrozná teorie, ale v dnešní době proč ne, že.
Na dopravním podniku z toho paní extra vědu nedělala, prý se takto ztratí hromada kartiček. A ke člověku bez dokladů se prý volá policie, tak prý tak, ale i tak z toho mám špatný pocit. Já snad nikdy nic neztratila.
Myslím, že fakt zbytečně plašíš. Ta tvoje kartička je určitě označená symbolem „M“, tedy možnost zneužití se značně snižuje.
Revizor ti bez občanky pokutu nevypíše, to spíš přivolá městskou policii.
Ale to ti vlastně řekli.
Třeba ji ještě najdeš nebo ji fakt někdo odevzdá, poptávej se (napsala bych mail do dopravního podniku, jestli ji někdo neodevzdal tam nebo ve výdejnách lístků - a za týden klidně zas). ![]()
Děvčata, mám štěstí. Kartičku i s lístky někdo našel. Vhodil do schránky ztráty a nálezy. A jako nekecám, ale přivezla mi to domů až policie. Jako mé štěstí neznalo mezí.
Děkuji tomu, kdo to tam poctivě vhodil a policii, že mi to předali.
Ráda bych se prosím zeptala jak mám postupovat, když jsem ztratila kartičku na MHD? Vím, že jsem ji měla ještě minulé úterý, ale dnes jsem ji potřebovala najít, protože jsem se chtěla podívat kolik mám ještě lístků a zjistila jsem, že ji nemám. Jsem z toho dost nešťastná, poněvadž jsem tam měla i to větší množství lístků.
Jedná se o kartičku, kdy máte možnost zlevněného jízdného maminek na mateřské dovolené. Jsem ze Zlína. Dá se použít i na vlak, tam ji používám nejvíce.
Jde mi o to aby nedošlo k nějakému zneužití. Je tam fotografie, rodné číslo a adresa.
Právě nevím jestli i o takové ztrátě informovat policii a koho všeho?