Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj maminky, potřebuji radu. Vím, že je tady diskusí dost o kojení, ale problém, co mám já jsem nenašla, tak snad mě někdo poradí, kdo si prošel stejnou situací
.
Jsem měsíc po porodu, holka se mi narodila ve 32 týdnu, mliko se mi spustilo krásně třetí den po císaři. Byla jsem chvilema jak kravin
. Ale ne na dlouho. Za dva týdny se mi pomalu vytracelo. Je to zřejmě stresem, že malá byla 100km daleko. V noci jsem neodstříkavala jen přes den a to je zřejmě kámen urazu. Mlíko se mi vytracelo a ted sotva 2 kapky vytahnu. Občas jeste citim jak se mi nalijí, ale nic moc, jen ten pocit a trošku mi odteče mliko do podprsenky. Už neodstříkávám, nevytahnu nic. Zkoušela jsem zase každé tři hodiny (větší poptávka - větší nabídka) ale žádná změna. Dá se to jeste roztáhnout a jak??
Já mléko ztrácela při v, horečkách, docela zabralo přikládat co hodinu, homeopatika (rycinus),kojicí čaje, melta, polívka z ovesnýc vloček a hodně pít.
To víš, že dá… Hodně pít (třeba i kojo čaj, meltu) a hodně odstříkávat.. máš malou u sebe? Pokud ano přikládej klidně co hodinu, odstřívej hlavně i v noci po třech hod!
V lékárně seženeš i globule netuším jak se ta homea jmenují… Pokud chceš ještě to půjde, ale nebude to lehké
Rodila jsem ve 27tt, takže vím, co asi prožíváš ohledně miminka i kojení. No, jediná a jediná rada je - poctivě odsávat co 2,5-3hodiny ve dne i v noci. Zpočátku nic nepoteče, tak odsávat aspoń z každého 5minut naprázdno. Můžeš i střídat prsa. Po CS se hůře rozkojuje… měla jsi jen CS nebo i kontrace?-normální porod ukončený CS?
Cca po dvou dnech a nocích by se mléko mělo postupně začít tvořit… hlavně neustávej v odsávání. Malou máš už doma? Kojíš? Jak se přisává?
Podpůrné prostředky kojeí: homeopatika ricinus comunis CH5 - cca 5×denně cucat 5kuliček, asi po týdnu 3×denně, po tom už pomalu vysazovat, jinak působí na zastavení laktace, ale můžu říct, že mi hodně pomohly.
Kojící čaj s jestřabinou - Leros bio nebo DR. Grešík.
Pij meltu, jez hodně kmínovou polévku a vbec různé polévky… pij hodně teplých tekutin - to vše zahřívá tělo a teplo působí dobře na tvorbu mléka. Pij hodně, hodně tekutin, nejraději teplé. 10minut před kojenímsi dej teplý čaj nebo meltu, pomáhá to spouštět a tvořit mléko.
Můžeš mi napsat jakýkoli dotaz ![]()
Chtělo by to normálně kojit, na to reagují prsa nejlíp
Můžeš zkusit homeopatika, kojící čaje a odsávat každé 2. hod. přes den a hlavně každé 3. hod. v noci, v noci se do těla vylučuje jeden z hormonů důležitý pro tvorbu mléka ![]()
Kojení či odstříkávání co 3hodiny je na udržení stávající laktace, takže pokud zatím jen odsáváš, je to potřeba aspoň co 2,5hodiny ve dne a aspoń co 4hod v noci. Pokud kojíš, tak by se řešení muselo vymyslet tak, abys mléko tvořila a aby malá od tebe pila… a abys dokázala navýšit tvorbu.
A taky záleží na odsávačce. Chtělo by to elektrickou. Mám manuální i el. a s manuální se laktace snižovala, po zakoupení el. to šlo rychle nahoru. ![]()
A máš už malou doma? nejúčinnější je každopádně přikládání miminka.
Už ji mám doma týden
, jsem rada, že se to jeste dá zachranit. Jen s přikladanim to je těžký, už je zvyklá na lahvicku, takže ode mě nechce. Mám klasickou pistovou odsavacku. Já jsem prave každou druhou hodinu odstřkávala dva dny, ale vysledek stale stejný. Nevíte kdy se to asi tak rozjede? Jinak jsem mela kontrakce asi tři dny před sekci
Předem chci upozornit, že nejsem žádná odpůrkyně kojení, obě děti jsem kojila do 13 měsíců. Nestresuj se tím, když to nepůjde, dáš UM, není to žádný hřích a ty budeš v pohodě. Jestli máš ještě sílu, zkus ještě MM, ale případně si nijak nevyčítej. Není to žádná prohra
![]()
@andice syna jsem kojila rok, tak jsem z toho trochu hotová proč ted je to jinak
Pak taky ten císař mě štve a malá že se narodila tak brzo, všechno do jednoho. Ale je zdrava a za to jsem moc ráda. Zkusím to roztáhnout, ted je na Nutrilonu, jinak by mi umřela hlady ![]()
Pistova odsavacka je supr vec kdyz mliko uz tece, me po cisari v 35+5 pomohla k rozkojeni elektricka odsavacka medela swing v nemocnici, zezacatku jsem neodsavala nic, pak po kapkach a najenou to hupslo na 90 ml:-) a odsavala jsem kazde tri hodiny ve dbe v noci, maleho prikladala a takhke to delala prvni dva tydny. Pak jsem pokracovala v prikladani kazde 2-3 hodiny asi do maleho 5 tydnu, nahrivala ve sprse, snazila se trosku odstrikavat i rucne ve sprse, piju kojici caj, caro, fenyklovy cajik, a teple mleko, a nejaky vyraznejsi problem nemame, jen vecer uz mame obcas min mlicka
tqk snad sem nejak poradila a drzim palecky at se povede:-) @Nestea
Zkus suplementor, mlíko ji poteče a zároveň ti bude stimulovat prs pro tvorbu mléka, na lahvičku bych se vykvákla, pokud chceš kojení zachránit. Za jak dlouho se objeví výsledky ti nikdo přesně neřekne, může to být den, můžou to být dva, někdy je lepší nad tím kojením tolik nepřemýšlet, to taky moc nepomáhá. A určitě pořiď el. odsávačku, ta je na podporu laktace mnohem lepší než manuální.
Hodně štěstí
A když to nevyjde, je důležité, že ses snažila a nakonec, abyste byly s mimčem oba spokojení
![]()
@Nestea píše:
Už ji mám doma týden, jsem rada, že se to jeste dá zachranit. Jen s přikladanim to je těžký, už je zvyklá na lahvicku, takže ode mě nechce. Mám klasickou pistovou odsavacku. Já jsem prave každou druhou hodinu odstřkávala dva dny, ale vysledek stale stejný. Nevíte kdy se to asi tak rozjede? Jinak jsem mela kontrakce asi tři dny před sekci
Nechci tě odrazovat, ale když je už zvyklá na lahev, tak od tebe asi pít nebude. Takto laktaci těžko udržíš… navíc dlouhodobě odsávat MM pístovou odsávačkou asi také nebudeš. Kdybys měla spońtu elektrickou… tak by to snad šlo. Zkussi ji na týden nebo dva půjčit půjčovně. A když to půjde, můžeš si ji koupit a odsávat adávat z lahve. Když se zadaří, pořád to vyjde celkově levněji než dávátUM.
@Nestea píše:
@andice syna jsem kojila rok, tak jsem z toho trochu hotová proč ted je to jinakPak taky ten císař mě štve a malá že se narodila tak brzo, všechno do jednoho. Ale je zdrava a za to jsem moc ráda. Zkusím to roztáhnout, ted je na Nutrilonu, jinak by mi umřela hlady
Dcera teda 35+1, ale pohoda tři kila. Vždycky jsme tak nějak bojovaly, ona pořád hladová a jednou se úplně zalkla, musela jsem vzít za nohy a bouchnout do zad, tentokrát švagrová, co byla u toho prohlásila, že nikdy kojit nebude
Určitě je kojení super pro to pohodlí, ale na druhou stranu se budeš mít dobře a jak píšeš, je zdravá a to je přece to nejdůležitější!
Jestli se tím máš nějak stresovat atd. tak je volba jasná. Malej měl zase 4,3kg a taky jedl dost (dovolila jsem každé tři hodiny) Sama poznáš, jak se věci mají a určitě se rozhodneš správně. Třeba jsem po druhém porodu volala laktační poradkyni a pak jsme se s manželem museli smát. A kluk pak sám pochopil pravidla hry, jen proto jsem vydržela. )