Ztráta mateřského mléka

18.9.20 13:46

Ztráta mateřského mléka

Dobrý den, mám měsíční miminko, že začátku jsme hodně bojovaly s kojením, napřed se nechtělo rozběhnout mléko a pak se vůbec nechtěla prisat.
Pak se nám to konečně podařilo a tak 10 dní bylo vše ok.
Nyní malé mléko nestačí a furt chce papat a pláče že mléko neteče tak musíme dokrmovat z lahvičky ale je to čím dál horší.
Už 3 dny piju přes 3 litry vody, čaje na podporu kojení, jim vitamíny na laktaci, homeopatika taky užívám, malou přikládám co chvíli protože má furt hlad, ve volných chvílích odstrikavam ale už skoro nic neodstrikam.
Dnes je to 4. Den snažení a mléko teče čím dál min.
Nějaká rada jak to ještě zachránit aby se mléko víc spustilo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
37019
18.9.20 13:53

Jestli ji dokrmujes z lahvicky, ze které to teče samo tak se jí nechce tahat z prsu. Lahvicka u kojení není úplně top nápad když byl problém s přisáváním. Nahrivej prsa před kojenim, poteče to líp.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
18.9.20 13:53

Jak vis, ze breci z hladu? Ze ji mleko nestaci? Nedavala bych lahvicku a kojila na pozadani, ono se bude tvorit podle poptavky.
(Taky jsem nikdy nic neodstrikala a to jsem mela mleka hodne.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3765
18.9.20 14:01

@Barinka123 Ještě dnes cinkni na laktacni poradkyni, na netu najdeš seznam LP dle svého bydliště.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18.9.20 14:01

Na prso se vždy přisaje krásně a jde vidět že vydrží sat dokud mléko teče, pak se kroutí a začne se vztekat. Poznám že má hlad protože se furt zkouší k prsům prisat a saje dokud to aspoň trošku teče.
Poznam že má hlad protože po kojeni pláže a furt si strká ručičku do pusy. Uklidní se až když dostane mléko z lahvičky. Napřed to bylo vždy jen večer před spaním ale dnes už plakala i ráno po kojení.
Zkoušela jsem před kojením teplou sprchu kde sem si prsa nahrivala, také nepomohlo :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5085
18.9.20 14:21

Problém je ta lahvička. Zruš ji a koj miminko na požádání (ano u měsíčního je normální, že je to skoro nonstop). Pozvi si domů laktační poradkyni z mamily ať zkontroluje správnost přisátí. Stránky mamila. sk si vůbec můžeš pročíst, dozvíš se tam o kojení nejvíc informací. Na homeopatika pozor, co bereš a v jakých dávkách? Že nic neodstříkáš není žádný ukazatel (některé ženy neodstříkají nikdy nic a přitom mají mléka dostatek), důležité je, aby dítě prospívalo - nehublo a mělo dostatek počuraných plen za den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5085
18.9.20 14:23

Pokud jo myslíš, že brečí hlady a ty máš mléka momentálně málo, dokrmuj alternativně - udeálně pohárkem (panákovkou), tak se dítěti nezkazí správné přisátí jako s lahvičkou. A pamatuj že u laktace platí, že čím větší poptávka, tím větší nabídka - tj. čím více bude dítě sát, tím více mléka se bude tvořit a naopak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5085
18.9.20 14:25

A ještě mě napadá - jak kojíte v noci? Spí miminko u tebe nebo samo v postýlce? Používáš separační pomůcky (dudlík, zavinovačku, hnízdečka apod?). Chce to mít miminko co nejvíce u sebe, úplně ideálně skin to skin.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18.9.20 14:36

Miminko kojím vždy jen když si řekne, takže poptávka je docela velká :D
Nehubne a plínky máme pocurane furt a docela dost, takže to by mělo být podle mě ok :)
Zkusím to tedy úplně bez lahvičky.
V noci kojím po cca 4-5 hodinách a vždy mi u toho usne, takže třeba papa jen z jednoho prsa a pak už nechce z druhýho, takže z druhého vždy odstrikavam.
Používáme občas hnizdecko a spinká sama v zavinovacce v postýlce, to je problém?
Přes den se s ní snažím dost tulit a mazlit ale v noci bych ji v postýlce učit nechtěla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2808
18.9.20 14:55

Vysvlikni sebe i malou do plenky, lehnete si do postele, dej ji bříškem na tvoje břicho a nech ji tak, ideálně nepřetržitě několik dni. Malá bude mít prso k dispozici furt, kdyby na něm chtěla být 24 hodin denně, nech ji. Tobě se tím kontaktem kůže na kůži zvýší tvorba.
Pusť si k tomu filmy, čti si, odpocivej. Chlap ať ti udela jídlo, je víkend, ideální doba na to. Flašku zahoď, odsavacku taky. Uklidni se, ver sobě a svému tělu, psychická pohoda je pro kojení dost důležitá, ne-li zásadní. Stres to vše zhoršuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9374
18.9.20 14:55

Já věřím, že o mléko ženy běžně jen tak nepřichází. Lahvičku nepoužívej, přilož k jednomu prsu, k druhému prsu, když ještě nebude mít dost, tak zase k prvnímu prsu… To by bylo, aby prsa nezačala tvořit víc mléka a neuspokojila poptávku. Možná nejde o to mléko jako takové, ale o ten pocit maminčiny blízkosti a dudlání. Z vlastní zkušenosti vím, jak dokáže stres úplně zablokovat spuštění mléka. Zkus si říct, že miminko je malé a jestli to bradavky zvládnou, ať je miminko klidně celý den přisáté. :mrgreen: A ještě důležitá věc, máš dostatek spánku???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2808
18.9.20 14:57

Ona je ještě moc malinká a to, že chce být na prsu často je normální. Kojení není jen žízeň nebo hlad, ale taky uklidnění, pocit jistoty, bezpečí, chce tě mít u sebe, vědět, že jsi s ní a nikam neodejdes.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4829
18.9.20 15:19

@Barinka123
Víceméně souhlasím se vším co tu holky píšou.
Jen jeden postřeh k tomu. Mám měsíční holčičku a podobný problém jsem vyřešila hlavně tím, že jsem přestala odsávat. Brala jsem jí totiž mléko.
Od doby co jsem odstavila odsávačku do garáže jsem pak za den-dva odstavila i lahvičky a už jen plně kojím.
Prostě si mě „rozkojila“ sama… :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
18.9.20 16:42
@Barinka123 píše:
Na prso se vždy přisaje krásně a jde vidět že vydrží sat dokud mléko teče, pak se kroutí a začne se vztekat. Poznám že má hlad protože se furt zkouší k prsům prisat a saje dokud to aspoň trošku teče.
Poznam že má hlad protože po kojeni pláže a furt si strká ručičku do pusy. Uklidní se až když dostane mléko z lahvičky. Napřed to bylo vždy jen večer před spaním ale dnes už plakala i ráno po kojení.
Zkoušela jsem před kojením teplou sprchu kde sem si prsa nahrivala, také nepomohlo :(

Tohle ale neni hlady. Zezacatku vzdy mleko tece proudem a po urcite dobe kojeni tect prestava a dite ho musi aktivne sat. V tom okamziku se dite pousti a je nespokojene. No a kdyz das lahvicku, tak se velice rychle nauci, ze to pak tece samo a ma to bez prace. A to je konec kojeni.
Cim driv tu lahvicku uplne zrusis, tim lip.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4062
18.9.20 17:32
@Barinka123 píše:
Miminko kojím vždy jen když si řekne, takže poptávka je docela velká :D
Nehubne a plínky máme pocurane furt a docela dost, takže to by mělo být podle mě ok :)
Zkusím to tedy úplně bez lahvičky.
V noci kojím po cca 4-5 hodinách a vždy mi u toho usne, takže třeba papa jen z jednoho prsa a pak už nechce z druhýho, takže z druhého vždy odstrikavam.
Používáme občas hnizdecko a spinká sama v zavinovacce v postýlce, to je problém?
Přes den se s ní snažím dost tulit a mazlit ale v noci bych ji v postýlce učit nechtěla

Ano, to spinkání může být problém. Noční kojení a blízký kontakt je důležitý pro správnou funkci hormonů, které laktaci ovlivňují. Vzala bych si miminko k sobě do postele, bez zavinovačky a nechala ho i v noci kojit podle potřeby. Na učení samostatného spaní máte fůru času, je ještě maličká.
Taky bych určitě neodsávala, tím tvorbu zas tak moc nepodpoříš, spíš mlíko malé ubíráš. Maximálně trochu odstříkni do úlevy, pokud se ti prsa nalévají bolestivě. Nejdůležitější je opravdu ten těsný kontakt a kojení na požádání. Lahvičku nahraď dokrmem stříkačkou po prstě nebo z pánákové skleničky, jestli ji přesvědčená, že to bez toho nejde. Ale spíš bych se to pokusila eliminovat úplně. Jak píšou holky výš, zalez si s malou do postele a jenom se s ní mazli a koj. Žádné zavinovačky, dudlíky a hnízdečja, jenom vy dvě. Od toho šestinedělí je :) Ona se laktace rozjede.

Jo a to, kolik toho odsaješ, vůbec nic nevypovídá i tom, kolik mléka opravdu máš. Ono se tvoří na poptávku až v průběhu kojení. Já měla vždycky mléka tolik, že bych bez problému ukojila dvojčata, ale odsávačkou jsem vytáhla pár mililitrů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová