Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj holky, mam takovy hloupy dotaz, ale nemuzu najit odpoved. Jak po 20ti mesicich kojeni poznam, ze nemam mleko? Jsem ted v 19. mesici tehotenstvi a dcerku stale kojim - nekolikrat denne si s ni jdu lehnout a ona si cuca prsa a ja odpocivam. Jenze ted jsem zjistila, ze kdyz si zmacknu prsa - treba i nekolik hodin po „kojeni“, nic nevytece. Je mozne, ze dcerka vsechno vysaje? Nebo ze ji bavi cucat prazdna prsa? A prestane ji to bavit samo od sebe, nebo ji ta prsa musim zakazat? Muze se mleko v tehotenstvi samo ztratit? Dcerka jinak skoro nic neji, myslela jsem, ze se prepije mleka, ale ono nic netece. Dekuji za vase reakce.
V 19. měsíci? Jsi slon či co?
Jinak kojit by se v těhotenství nemělo, bavila jsem se o tom s gyndrem
Jezis pardon, v 19. tydnu! Slon teda nejsem, i kdyz tak mozna vypadam
Se mi to uz plete ty tydny a mesice.
To jsem si prave zjistovala o kojeni v tehotenstvi, pry to nevadi kdyz nebyly potraty, ptala jsem se i u Dr. Ale ze by samo mleko zmizelo jsem nikde nevycetla.
Taky kojim tehotna, za mesic rodim a to jsem sama gyn.dr.
U kojeni v tehotenstvi hrozi vyvolani potratu- predcasneho porodu- ale to poznas sama, jestli ti u toho moc netvrdne brisko- 1-2× u kojeni nevadi, samozrejme nemuzes mit malou u prsa cely den a do toho cely den tvrdy bricho…nesmi se zhorsovat nalez dolu, a je potreba se samozrejme poradne stravovat, vapnik, decko, hodne- hodne tekutin a je to OK
je normalni, ze mnozstvi mleka se snizi celkem hodne, casem se promeni na pruhledne kolostrum, zhruba kolem toho tydne jak jsi ted, to je ale zase vyborne na imunitu, mala byla porad ukaslana, usoplena, ted uz dlouho- dlouho nic, ani kdyz jsou kolem ni soplavci
@mmrk je super, moc dekuji za nazor tehotne gyn. Dr.
Takze jako stale kojim? Ja bych prave chtela nejak bez nervu skoncit, protoze si nedokazu predstavit kojit pak dve deti. A taky me boli bradavky, mala mi leze po brise atd. Ale ted v tech vedrech chci vytrvat. Ty budes kojit stale?
Já kojila a syn se odstavil sám. V tehotenstvi se může změnit chuť MM a děti se pak odstaví sami. Není tomu ale vždy. Ano, při kojení je v prvním trimestru vyšší pravděpodobnost potratu kvůli stahum pochvy, ale to se asi týká tehotenstvi krátce po porodu. Po roce po porodu to už asi tolik nehrozí (můj nazor). Syn se mi odstavil sám, takže ne z nedostatku mléka, ale asi právě z důvodu změny chuti. Ale měli jsme období, kdy jsem měla málo mleka. Poznala jsem tak, že syn sál, mě bolely bradavky, jak sál na prazdno a za chviličku už zase brečel hlady. Ale to byl ještě plně kojen.
Já jsem četla že těhotenství kojení nevadí. pokud tě to moc nevysiluje. moje doktorka říkala že kojení se mění a často se stává, že u starších mimin se prsa už nenalévají a mlíko se tvoří při sání, takže předpokládám, že to bude tvůj případ…
Já kojila celý těhu, a mlíko nezmizelo. ymslím že když nic nevymáčkneš, to neznamená, že tam to mlíko není, mimina si to umí vysát líp, než ruka ![]()
Já se zeptám trošku mimo diskusi - kojily jste a měly už od porodu menses nebo jste otěhotněly s dalším mimi bez menses??? Díky za odpovědi
![]()
@akinorevna já první menses dostala po 11m kojení, měla jsem 3, a pak jsme znova otěhotněla. teĎ je mladšímu rok a půl, a menses nemám, může to být individuální, kdy ji dostaneš při kojení
Tak já měla mlíko celé těhotenství a malý spokojeně cucal… ale odstavil se po porodu, no tedy dočasně, vydrželo mu to cca 3 týdny, asi mu nechutnalo to mlíčko pro novorozence. ![]()