Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
@Malaga Aha. Takze za vsim jsou hormony. Je pravda, že jsem v tehotenstvi nebyla. Zubní kaz zjistil až z rentgenu, takže by mi nic stejně nezjistil. Jsem rada za informaci, že 3× ročně. Nechápu, proč se o zvýšené hygieně u těhotných nemluví, ale to se nemluví o více věcech.
@tzipora píše:
@Malaga Aha. Takze za vsim jsou hormony. Je pravda, že jsem v tehotenstvi nebyla. Zubní kaz zjistil až z rentgenu, takže by mi nic stejně nezjistil. Jsem rada za informaci, že 3× ročně. Nechápu, proč se o zvýšené hygieně u těhotných nemluví, ale to se nemluví o více věcech.
asi záleží na jaký okruh lidí/doktorů člověk narazí. Já v těhotenství o zvýšených rizicích věděla, i o preventivkách navíc:-)
Ještě bych se ráda zeptala na plombu. Dr.mi řekl, že vydrží 10-15 let. Jak poznám, že je třeba ji vyměnit? Pro mě je to prostě tragédie mít kaz. Musím se s tím nějak vyrovnat.
A ještě jedna věc. Zubař mi řekl, že si mám každý den čistit zuby skoro hodinu. Když jsem byla těhotná, tak jen co jsem dala kartáček do pusy, tak se mi chtělo zvracet. Nehledě na to, že mi bylo pořád špatně a byla jsem ráda, že žiju. To jsem mu neřekla. Tak se ho zeptám na to priste, ať mi dá nějaké rady.
@tzipora píše:
A ještě jedna věc. Zubař mi řekl, že si mám každý den čistit zuby skoro hodinu. Když jsem byla těhotná, tak jen co jsem dala kartáček do pusy, tak se mi chtělo zvracet. Nehledě na to, že mi bylo pořád špatně a byla jsem ráda, že žiju. To jsem mu neřekla. Tak se ho zeptám na to priste, ať mi dá nějaké rady.
Hodinu? Neni to preklep?
to si chces vymlatit zuby z pusy? No nejspis je na case vymenit zubare teda za predpokladu ze opravdu nemas zubu jak kobyla to ny na hodku dalo
za me nesmysl. Jestli ti vadi pasta kup si co malo peni a neni ochucena. Pak kvalitni kartacek mezizubni soustredit se na vnitrni i zadni plosky a za 3 min mas hotovo. ![]()
A co bys hodinu čistila???
Jako vše se nedá svádět jen na hormony, ale kvůli hormonům se hygieně musíš věnovat déle a častěji…
Jinak součástí preventivky jsou bitewingy - RTG snímky korunek zubů a ty by měly odhalit případné kazy…
@podaji Není to překlep. Ano, skoro hodinu si čistit zuby. Myslím dohromady za den. Myla jsem se bez pasty. Prostě mi vadil ten kartáček, jak jsem si s ním cistila. Prý jak kobyla.
![]()
@Malaga Jen píšu, co mi bylo řečeno. Rano a večer si mýt zuby 20 minut. Já vím, že se to nedá na hormony svádět. Ale když mi bylo zle, byla jsem ráda, že si dojdu na wc. Nic jsem nemohla pozřít. Jak jsem si tedy mohla zuby mít pečlivě zuby skoro hodinu denně? To je prostě mimo me chápání.
Mně naopak DH mezizubní kartáčky doporučila. Mám drobné mezizubní kazy a od té doby, co čistím mezizubní prostory, se kazy nijak nehorší a ani se netvoří nové ![]()
Hlavně vklidu:-) Tak snad se chodí potom na prevence i po porodu prostě pořád, zubař okoukne i plomby. To zní, jako by tazatelka nikdy nebyla u zubaře. V těhotenství se mi při čištění osmiček taky navalovalo:-)
@hofka No ale jak čistit ty osmičky, když ženě natahuje. Z toho pak akorát budou kazy. K zubari chodím pravidelně, jen jsem v životě neměla kaz. Říkal mi, že zuby mám krásné, nadstandardni. Proto jsem z toho v šoku a vůbec nevím, jaký život mě čeká s plombou.
@růžový achát Děkuji. Takže tím solo kartáčkem se čistí jen osmičky, já si čistim všechny zuby, myslím plochy u dásní atd.
@růžový achát Jsi moc hodná. Děkuji za Tvou zprávu. Dobře, vezmu si ho k hygienistce, ať mi to ukáže.