Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Ahoj děvčata, nemáte, prosím, některá nějakou fintu na čištění zoubků.
Adámkovi je rok a zoubky čistíme od té doby co mu začali růst. Zpočátku jsem to brala tak, že se s tím vlastně seznamuje a vlastně neví co se děje, ale moc se to nelepší ani po měsících tréninku.
Jakmile mu strčím do pusinky kartáček s pastou, párkrát se mi povede zašmidlat na dolních zubech, pak zjistí, že je tam pasta, okamžitě ji sní a víckrát už si do pusy nedá sahnout. Na horní patro se už vůbec nečapu. ![]()
Jak čistíte vy?
Jarča
Ahoj, my cistime takovym tim gumovym prstackem. Hrozne ho to bavi a vylozene se nastavuje
jakmile vidi, ze nasazuju prstacka uz otvira pusinku. Zubarka nam rikala, ze dokud nejsou stolicky tak prstacek uplne staci. A bez pasty, pastu pry az od doby, kdy aspon trochu chape, ze se to ma vyplivnout. Spis se primlouvala za fluoridove tabletky, ale taky pry bohate staci tak 1× za tyden (coz je o dost mene nez nam doporucila nase pediatryne) Jana
Také jsme dlouho používali ten gumový prstík. Malému se to moc líbilo a také se na to vyloženě těšil ![]()
Teď když je větší a má stoličky, situace se trochu komplikuje…zkoušíme kartáček s dětskou pastou, která by měla být neškodná když se sní. Problém je, že malému tak chutná, že jí vyloženě z kartáčku slíže a spokojeně zbaští…a nevyčistí zase nic. ![]()
Asi to chce čas, kdy dokážou pochopit co po nich vlastně chceme…
Ahoj holky, mám dvouletýho kluka a celkem nedávno jsem řešila podobný problém - o čištění zoubků nechtěl ani slyšet, pusinu zavřel a nezmohla jsem nic. Vyřešil to dětský rotační kartáček na baterky z drogerie. Musí teda čistit sám a pasty minimálně, nechutná mu
Ještě mu u toho musím říkat říkanku o čištění zoubků.
Takže u druhýho jsem poučená - s pastou nepospíchat. Dokud ji nebude umět vyplivnout, tak jí prostě dávat nebudu.
Čištění zdar Katka a kluci
Ja som pastu nedávala najprv vôbec, teraz dávam, ale minimálne množstvo a zúbky si dcéra (4r.) už nevyplachuje. U nás sa neuskutočňuje flurorizácia tabletkami. Čistenie som jej musela vždy spríjemňovať, najprv som spievala Kohútika jarabého, to moje zavýjanie ju asi zaujalo
. Keď to prestalo fungovať, prešla som na rozprávanie príbehov o tom, čo sme cez deň zažili. To fungovalo celkom dlho, pospomínala som všetkých psov, deti
. Teraz čistíme tak, že jej vtipne rozprávam, čo všetko pri čistení nájdem v puse
.
ahoj, my teda s čištěním nikdy větší problémy neměli, Kačka čištění bere jako příjemné zpestření.Pastu taky baští..ale když náhodou měla cukání, že se čistit nebude, tak vytáhnu říkánku „když jde malý bobr spát, tak si zoubky čistí rád…“ Kačka pusinu otevře a za chvíli máme splněno!
miselline+Kačenka
Jéé,miselline,napiš mi prosim tě celou tu říkanku…Malej je zbožňuje a třeba nám to taky zabere ![]()
Mila
Ahojky,
mám holčičku 2r a taky čištění zoubků nic moc. Pastu by papala, občas sama šmrdlá, ale samozřejmě ne moc účinně. Nechce se nechat čistit od nás, tak jsme jí dlouho nechali „čistit“ samotnou, ale společně s námi. Ona koukala a koukala a trošku víc se snažila, když to viděla u nás. Nakonec docela zabral trik, který je ovšem občas trošku nebezpečný (pro nás)
Vyměníme si kartáčky a ona čistí mě a já jí. Musím dávat velký pozor, protože její snaha občas končí kartáčkem zapíchlým v mém krku, ale lepší se to. Hlavně se tak zabere do čištění, že já v pohodě zvládnu probrat všechny její zoubky a snad časem se to naučí sama pořádně.
Míša
Já taky vyprávím u čištění zoubků co jsme ten den zažili a co nás čeká zítra. Nakonec kartáčkem namalujem na zoubky obrázek - každý den jiný (co si zrovna vybere - většinou je to něco z večerníčku). A proto, aby byl obrázek na „zoubcích vidět“ se musí zoubky nejdříve dobře vyčistit, což malá brzy pochopila. Na mytí zoubků se těší, máme z toho rituál a pak běhá po bytě a všem ukazuje, co má za obrázek na zoubkách. A my chválíme… Martina
Ahhoj holky prosím vás malej ma dva roky a čištění zoubku je u nas tabu, uvidi kartacek a spusti silenej rev
uz nevim jak na to poradite mi?
@janusenka My jsme z toho udelali hru… A v podstate odmenu… kdyz si neuklidi hracky, nejde si cistit zuby… A dala jsem mu na kartacek zubni pastu Perlicku, coz je ted nejvetsi lakadlo, protoze je sladka… ![]()
Dcera má teprve rok a 6 předních zoubků, ale od prvního zubu čistíme dvakrát denně, bez pasty, taky to bere jako hru a většinou se u toho tak směje, že mi zuby krásně nastaví. Když má horší den a nechce, dám ji můj kartáček aby čistila moje zuby a je to. Vzájemně se i při protestech češeme, krmíme a zatím to vždy fungovalo.
@janusenka tak to je divný, že ti řve. Většinou to mají děti rádi, jak píšou holky výš proto, že jim ta pasta jednoduše chutná. Zkus koupit nějako sladší dětskou pastu, třeba tu Perličku, možná mu zachutná. Ono je stejně nejlepší učit dítě už od mala čistit pusinu, aspoň mu to příjde už automacký. My jsme na doporučení od známých koupili tuhle sadu kartáčků na zuby od Farlinu http://www.kojenecke-obleceni.eu/…pece-o-dite/?… Jeden kartáček je jen na jazyk, který si může tak jenom žužlat, další na měkčí na dásně a třetí je klasický na zoubky. Ale ten tvůj klučina má už dva roky, tak je to těžší. Zkus zjistit, čeho se bojí - jestli přímo toho kartáčku nebo pasty nebo přímo koupelky. Když kartáčku, tak zkus dát pastu na prst a vymyslet si, že budete hrát na zubaře jak si pěkně čistí zoubky. Nebo zkus změnit prostředí a čistit zpočátku třeba v kuchyni.