Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Strávila jsem během posledního roku poměrně dost času ve vlaku a zajímala by mě jedna věc: Ve stanicích, které vlak pouze projíždí, vychází výpravčí před výpravnu (?) a projíždějící vlak pozorují. Už tedy nesalutují jako kdysi, ani jsem si nevšimla, že by zdravili jinak, ale prostě vlak sledují, dokud neprojede.
Zajímalo by mě, jaký to má důvod. Je to povinný postup nebo něco jako cechovní zvyklost?
@Bersaba Musí, protože sledují, zda nemá např seklé brzy, musí se podívat na koncovky, zda je vlak celý atd.. sledují případnou závadu, kterou by hlásili a přesvědčí se, že vlak v pořádku opustil stanici ![]()
Sledují koncovou návěst a tím si ověřují, že celý vlak opustil staniční oddíl a tedy uvolnil kolejové obvody- jak napsala Martina.
A jestli jste si všimly/ všimli, tak výpravčí po nějaké době mají opět zpět červené čepice.
A určitě strojvedoucího ve většině případů zdraví, je to čistě profesní záležitost, nikoli předpisy.
Ptala jsem se na to bráchy: dřív se zrakem kontrolovalo, jestli vlak nemá závadu na podvozku (sama jsem viděla zablokované kolo u nákladního vlaku, jiskřilo to jako blázen, vlak zastavili až po pár kilometrech), jestli není vidět třeba nějak posunutý náklad - klády, kontejnery a taky kontrolovali, jestli svítí vlaku koncová světla. Pokud by světla neviděli, tak by to znamenalo, že se vlak cestou rozpojil a někde na trati zůstalo několik vagonů. Dále vidí výpravčí strojvedoucího, třeba na sebe mávnou a to znamená, že je strojvedoucí v pohodě (tedy ani nespí, nestal třeba srdeční slabost…).
V Rusku prý si musí strojvedoucí v každé velké stanici postavit, aby ho výpravčí viděl - že v lokomotivě nespí.
@Kobea nemusí svítit koncová světla, můžou být i samotné koncovky
Ale jinak ok, mi se to nechtělo rozepisovat
mmchdm, u nás by strojvecoucí v loko nespal, má tam pípák, co musí každých 30 vteřin zmáčknout (strašná věc)
čim modernější mašina, tím horší. Dřív se dal ten pípák „zamáčknout“, v nových už to nejde ![]()
@Ivan PPZ zdraví se, bo se většinou aji znají - minimálně od vidění ![]()
@martina.se to je otřesný, když si představím, že celou šichtu každých 30 vteřin mačkám pípák, tak to je na palici teda ale…chudáci…
@Koblížek21 je to otrava.. proto se vždy snažili přijít na způsob, jak to obchc..t Dřív to šlo, u nových už ne..
@martina.se to se nedivím, to bych z toho za chvíli skončila někde no buď pod tím vlakem nebo na psychárně…ty brďo…to teda fakt musí bejt odolný jedinci
@Koblížek21
spíš cvoci.. železničáři, hlavně fírové, bývají vždy touhle profesí švihlí
jsou to úchyláci ![]()
@martina.se No ale to tlačítko bdělosti je na sebe nejdřív upozorní, ne? Než spustí poplach. A fakt je to každých třicet vteřin? ![]()
@martina.se píše:
@Kobea nemusí svítit koncová světla, můžou být i samotné koncovkyAle jinak ok, mi se to nechtělo rozepisovat
mmchdm, u nás by strojvecoucí v loko nespal, má tam pípák, co musí každých 30 vteřin zmáčknout (strašná věc)
čim modernější mašina, tím horší. Dřív se dal ten pípák „zamáčknout“, v nových už to nejde
nevím, kdy dřív se dal zamáčknout, znám to jen od roku 1988, ale pokud strojvedoucí nemačkal a neměl na rychloměrném pásku stopu od VZ, měl problém a musel to vysvětlovat, případně měl i finanční postih… ![]()
@Bábrdl ne, to je blbost, když strojvedoucí něco dělal, tj. byl aktivní, tak ho mačkat nemusel, jen když jel třeba delší dobu bez nějaké činnosti, nebrzdil a na nic nesáhl, tak mu zhaslo kontrolní světýlko a on ho do určité doby musel znovu rozsvítit… kdyby ho měl každých 30 sekund mačkat, nemohl by dělat nic jiného pořádně… ![]()
Se zajmem jsem precetla, alespon mohu pred chlapeckama delat chytrou, dik. Vlakum nerozumim, ale z obecne znalosti lidske povahy bych dokazala odhadnout, ze vypravci urcite nevybihaji jen tak ze zvyku ke kazdemu vlaku, tem nepohodlnychm zvyklostem se odvyka velmi snadno a prejde se na pohodlnejsi zvyk, napriklad dopit si kafe.