Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Pěkný den všem,
mám jeden dotaz ohledně zvlhčování suchého vzduchu v paneláku vytápěného ústředním topením. Dávám každý večer mokrý frotý ručník na radiátor, topíme v ložnici max na 20 C a zdá se, že to nepomáhá.
Máme doma 6ti týdenní miminko a každé ráno bojujeme s odsávačkou. Rýmu nemá, ale v nosánku jsou hleny. Přes den s tím problémy nemáme. Uvažujeme i o zvhčovači vzduchu, ale neznám nikoho, kdo má s ním zkušenost.
Holky, pokud máte některá jakoukoli zkušenost, dejte mi vědět.
Děkuji předem za Vámi poskytnuté informace
Bára a Michaelek
ahoj Baro,
my mame zvlhcovac od firmy Bionaire, je to opravdu vyborna vec, hned se lepe dycha, do vody pridavam i vincentku - kdyz byla mala nastydla a od sopliku nam to pomohlo ( samozrejme v kombinaci s kapkami). S tim vysavanim nosiku - nema se to delat prilis casto, aby se nevysusila a neporusila sliznice.
Radka
Ahoj,
Radulka: a máš na teplou páru nebo ultrazvukový? Já právě sháním informace o zvlhčovačích vzduchu, ale u mě je problém, že potřebuji mít v noci ke spánku ticho. Tak by mě zajímalo jak moc hlučné jsou ty s teplou parou.
Ennie
Ahoj Báro a Ennie,
my máme zvlhčovač Bionaire na teplou páru, je to výborná věc, krásně se v noci dýchá a také to malinko vzduch ochladí. Vůbec není hlasitý, jenom to tak zvláštně tiše bublá a u toho se krásně spí. Dávám i kapku levandulového oleje. ![]()
Lenka
Ahojky, my pouzivame take zvlhcovac, bohuzel nevim od jake firmy, protoze tam v loznici mala prave spi a nechci ji budit. Funguje tak, ze se tam naleje voda, ta castecne nasakne do filtru, ktery tam plave a nahore je priklop s vetrakem (je krasne tichounky). Musi se do vody kapnout nejake kapky, aby se v tom nemnozily bakterie. Ochlazuje a zvlhcuje to vzdousek a je to super. Az se mala probudi, dam vedet znacku. ![]()
Báro, máme na páru, ale není vůbec slyšet, já potřebuju mít taky úplný ticho, abych mohla spát a tenhle mě opravdu nevzbudí, navíc se tam dá nastavit vlhkost např 45%a ono se to pak samo zapíná a vypíná, když je požadovaná vlhkost dosažena a naopak. Můžu ho jen doporučit.
Radka
My máme taky Bionair.Dá se tam nastavit požadovaná vlhkost a rychlost vypařování. Zapnu to tak 2 hod. před tím, než jdem spát .Vlhkost vydrží. Taky mě to v noci vadilo.Malé to nevadí, takže jí to bublá a vypínám až přijdem my.
Holky dík za rady a informace. Tak se snad brzy taky rozhoupu a nějaký si pořídím ![]()
Ennie
Ahoj my mame tiez bionaire a ja pri nom teda spat nemozem, ked dochadza voda, tak to huci nenormalne
Ale inak je fakt super. Da sa pustit pred tym, ako sa pojde spat. Maly ked bol mimco tak tiez stale chrapcal a ked sme kupili zvlhcovac tak to hned preslo.
Ja by som ale teraz uz sla radsej do ultrazvukoveho. Prave kvoli tomu hluku. Mozno je to tym, ze ten nas patri medzi lacnejsie. ![]()
Ahoj, mohla bych vás ještě poprosit o informaci, kolik ty zvlhčovače stojí??? Máme také takový problém s rýmou. Jenže kdybych neodsávala každý den (a několikrát), tak se mi malá snad udusí. Také kapeme Nasivin pro novorozence, a vytíráme nosánek olejíčkem(doufám že je to dobře, mě to jedna paní poradila, aby neměla suchý nos). Nemůžeme se toho zbavit. Doktorka řekla, že je to normální. Malé se také lépe dýchá na procházce, přes noc je to hrůza. Bydlíme v bytovce a vlhkost je tady myslím optimální. Topíme v kamnech, takže je tu od 20 - až někdy do 26 stupňů. Poraďte prosím. Díky.
Ahoj
tviti - já být tebou, pořídím baby kapky od Hadka - stojí cca 236.- Kč 20 ml.
vydrží docela dlouho.Já na ně nedám dopustit. Jsou olejový a i přesto,že obsahují heřmánek, nosánky klukům vůbec nevysušují, ba naopak! Psala jsem to před chvíli do fóra batole k rýmě.Fakt nemají chybu. Já je používám už skoro 5 let.
Jsou osvědčený, spousta mojich kamarádek si je na moje doporučení koupila a jsou nadšený. Taky kvůli tomu dýchání bych používala Eucasol-ten už jsem tady taky někde uváděla. Je to směs éterických olejů ve spreji a když se to na noc stříkne do pokoje, děti (i my) krásně spí.Akorát -kapky můžeš pořídit přes internet - zaregistruješ se na www.hadek.cz , sprej je v prodeji pouze u poradců firmy JUST. Můžeš se na popis podívat na www.just.cz
Ahoj E.
Suhlas s Evcou tie kvapky od hadka su super.
Tviti Nasivin sa moze davat max 2 tyzdne (je to na pribalovom letaku), potom je uz nutne vyhladat doktora.
Ja vzdy davam sterimar, alebo mar (morska voda v spreji),Euphorbium compositum sprej (homeopatika) a ten olejcek od hadka, zatial nam to nepomohlo len raz a to sme nemali ten olejcek. To bolo pred par dnami a prvy krat som siahla po nasivine (snazim sa vyhybat chemickym liekom) . Prajem ti aby vam to uz tiez preslo, viem co je to za des.
ja som neodsavala este za cely synov zivot ani raz. ![]()
Neviem ci to je dobre, alebo nie, nazory sa roznia, ale nemala som na to nervy. vzdy som to preplachla tym sprejom a potom vycistila vatovymi tamponmi, zvasca plakal aj pri tom, tak mu to slo von aj same.
Ten zvlhčovač BIONAIRE s automat. vypnutím , když dojde voda, s nastavitelnými %% vlhkosti a dvěma stupni odpařování ,nás stál 5000 Kč. Ty jednodušší budou levnější .Jo, a ještě to ukazuje aktuální vlhkost.Ten suchý vzduch je přes zimu všude, je to kolem 30%. Jakmile se oteplí a zaprší, zvyšuje se to kolem 40 a přes léto je i více, když pršelo, bylo i přes 60 %. Optimální je kolem 45-50 %. Mráz hodně vysušuje.
Kapky od HADKA mám taky, ještě jsem je nemusela používat. Občas je používám i já, beru od nich dost přípravků. Jinak moje malá taky v porodnici dýchala, jako by měla ucpaný nos. Až mě to v noci vzbudilo, myslela jsem, že se dusí. Letěla jsem budit sestru, ať jí odsaje. Tak teda neochotně nastartovala odsávaju. Nic ale neodsála, nakapala jí nasivin( dávali jí to po celou dobu v porodnici ). A pak mi jedna sestra řekla, že to jsou zřejmě nosní přepážky, které ještě nějak nedolíhají. A taky chroptěla nejvíc v noci nebo když dýl brečela. Jak jsme dojeli domů, tak to přestalo.
Ještě můžeš zkusit stříkat do nosu VINCENTKU sprej ( nebo vytírat ). Je taky dobrá na zvlhčení sliznice a uvolnění hlenů. A přes postýlku nebo k postýlce zkus dát mokrý ručník, dokud nemáš zvlhčovač. Přeju rychlý odrýmování
.
tviti,
bydlim v Japonsku, kde je ted strasne sucho (vzdy celou zimu), takze zvlhcovace mame v kazde mistnosti a bezi neustale. A to zapiname topeni minimalne. Pokud zapneme topeni (mame takove blbe velmi japonske neco jako klimatizace, ale tepla, takze to fouka). Nicmene, to topeni jeste vysusuje vzduch, takze kdyz se zapne, tak je to hned horsi a vlhkost klesne treba o 20 stupnu (z 60 na 40). No ale k veci. Mam ctyrmes. prdolku, a ten mel problemy s rymou. Teda, jeden doktor mi tu rekl, ze ma zuzene dutiny (protoze je tlustoucky - v 6 tydnech mel 5800g, ted ve 4 mes. ma skoro 9kg). A tim padem hrozne „rachta“, i kdyz nema rymu. Ale tim zuzenim dutin trpi na rymy vic nez ostatni mimca. Nas doktor laryngolog nam rekl, ze je treba drzet vlhkost na co nejvic (treba i 70), a to hlavne v noci. Jinak taky inhalujeme nekolikrat denne, pokud ryma, pokud ne, dvakrat denne. Inhalace : namocis plenu a das na minutu dve do mikrovlnky, a ten horky vzduch davas mimcu pri hrani pod nos, aby co nejvic inhalovalo. Asi to pomaha, od te doby, co toto dodrzuju, rymy ustoupily, i kdyz v nas porad rachta. Proto se nenech zmast rachtanim. U nas to vzdy neznamena, ze mame rymu.
Samozrejme, Sterimar je taky dobry, a Vincentka taky. Jo, ten laryngolog mi nedoporucoval zvlhcovace ultrazvukovy. Nevim, proc. O cene te nemuzu informovat, ale hluk ty nase nedelaji, jen tak prijemne bublaji.
Mej se, Sona
Taky mame Bionare a jsem max. spokojena
meli sme vlhkost v panelaku jenom kolem 20%
Mame typ BWM8305, stal nas 3300kc, ale primo od dodavatele, takze nam dal slevu.......jinak tusim stoji kolem 5000kc
Katka