Zvládáte vařit? Šetření.

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
195
15.10.22 22:02

Zvládáte vařit? Šetření.

Ahoj maminky,

Dotaz: mám skolkove dítko, nastoupila jsem do práce na 3/4 úvazek do práce, manžel OSVC chodí do práce většinou od rána do večera.
Zvládáte po práci ještě vařit? Jak to oba pracující řešíte? Jasně když jsem doma s nemocnym ditkem ze skolky na homeoffice, tak uvařím, to platí i pro víkendy. Jenže během prác. dnů nestíhám a manžel těší obědy menu (140kc cca místní restaurace), já dovazka jidlo do práce (cca 2× tydne, sem tam salát atd.) A stíhám uvařit tak 1× týdne a přijde mi to zoufale málo.

Pokud vaříte, znáte nějaké typy na rychlovareni? Nevím totiž kde brát čas po práci kdy se věnují ditku (manžel většinou v praci do vecera) brát ještě a vaření- a to mám jen jedno dítko.

Zároveň mě k tomu tlačí finance - měsíční rozpocet na útratu mám 20000. Společně příjmy máme cca 70000, sporime 15000, ráda bych více - auto máme starsi, bydlíme v nájmu, usporeno ‚pouze‘ 225tis - vidina vlastního bydlení v nedohlednu.

Děkuji za názory :think: :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
390
15.10.22 22:09

To je vtip…nestíháš vařit? já stíhám a koho znám tak taky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3037
15.10.22 22:11

Nevařím denně ani když jsem na RD.. jinak z rychlovek třeba špagety, různý zapečený těstoviny co dům dal. Omáčky jsou taky rychlý. Pak třeba špenát, rajská, čočka na kyselo, husté zeleninové polévky..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74219
15.10.22 22:12

Vařím rychlé večeře v týdnu. A to je vlastně i můj oběd druhý den. Většinou nejmladší dělá úkoly a přípravu v kuchyni u stolu. Což je velmi blízko linky. Takže během toho můžu něco chystat na jídlo. Není nutné, abych u něj furt seděla. Můžu se otočit zády nebo udělat kroky bokem. Využívám troubu nebo jídlo do jednoho hrnce.
Mám recepty BT. Ty ráda vařím.
Ale četla jsem v týdnu, že nám končí. Už nebude chystat dotisk a ani další knihy receptů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35482
15.10.22 22:12

Zapojit do vaření i dítě. Navařit na víc dní. Hod do trouby kuře k tomu jeden den rýže, druhý den brambory ve slupce. Zbytek 3 den oberes a uděláš těstovinový salát nebo rizoto. Rajská s kolinkama, vajíčko to máš hned. Špagety s omáčkou a masem taky během chvíle a uděláš toho kotel apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
195
15.10.22 22:13

@Agusaguss
Není proto se ptám. Když končím v práci ve 4. V 5 jsme doma s dcerkou - někdy sem opravdu vyřízena. Čili mělo by se to v pohodě zvládat i takhle večer? :) Neumím si představit ještě trávit každý večer u plotny, proto se ptám, jak to řeší ostatní, oba pracující:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2721

Ano. Já jsem vyloženě typ na rychlovaření.
Dám vařit rýži (1 minuta), věnuju se dětem (5 minut), hodím něco na pánev (5 minut), věnuju se dětem střídavě s mícháním. Hotovo.
Používám v různých obměnách.
Kdybych byla doma v pět, tak se k tomu ještě poflakuju. V půl osmé zase víc kmitám. :nevim:

Příspěvek upraven 15.10.22 v 22:16

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
525
@terka-com píše:
Ahoj maminky,

Dotaz: mám skolkove dítko, nastoupila jsem do práce na 3/4 úvazek do práce, manžel OSVC chodí do práce většinou od rána do večera.
Zvládáte po práci ještě vařit? Jak to oba pracující řešíte? Jasně když jsem doma s nemocnym ditkem ze skolky na homeoffice, tak uvařím, to platí i pro víkendy. Jenže během prác. dnů nestíhám a manžel těší obědy menu (140kc cca místní restaurace), já dovazka jidlo do práce (cca 2× tydne, sem tam salát atd.) A stíhám uvařit tak 1× týdne a přijde mi to zoufale málo.

Pokud vaříte, znáte nějaké typy na rychlovareni? Nevím totiž kde brát čas po práci kdy se věnují ditku (manžel většinou v praci do vecera) brát ještě a vaření- a to mám jen jedno dítko.

Zároveň mě k tomu tlačí finance - měsíční rozpocet na útratu mám 20000. Společně příjmy máme cca 70000, sporime 15000, ráda bych více - auto máme starsi, bydlíme v nájmu, usporeno ‚pouze‘ 225tis - vidina vlastního bydlení v nedohlednu.

Děkuji za názory :think: :(

Rychlovaření moc nevedu, ale vařím větší množství jídla, které mrazím, pokud to jde. (mrazit jde boloňská, masokostní vývary, většina hotovek, ale u těch je potřeba vědět, jak je rozmrazit a ohřát, aby se nezdrcly) Jinak když třeba obaluji řízky, sýr nebo filé, tak ho obalím vždy víc a také ho mrazím do zásoby. Stejně tak třeba játrovou zavářku připravím ve větším množství, nasáčkuji a pak jen vytahuji, když potřebuji. Vývary také mrazím - slouží jako základ třeba pro česnečku, hrachovou polévku, jako základ pro zavářku, atp.

Příspěvek upraven 15.10.22 v 22:15

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33018

@terka-com Mám dvě školní děti, já jsem už dva roky na povětšinou na home office, v době covidu byl doma jak manžel, tak deti. A ano, stiham po praci/během právě vařit.
Když jsem v kanclu a dojedu do po šesté, tak tedy se o jidlo většinou postará manžel.
Neb odmitam dávat 150 Kč za poslední menu v podobě smazaku.

Rychlovareni v podobě hodím nakorenene maso/rybu do trouby a uvařím přílohu. O víkendu uvařím víc (věci typu omacka) a máme oběd na pondělí a úterý.
S kvalitním nádobím i v týdnu to vaření zabere tak 30 minut, prostě naházet do hrnce a nechat vařit. Jen to chce trochu přemýšlet a mít doma nakoupeno/připravené suroviny.

Edit: a nevadí nám jíst 2-3 dny stejně jídlo, když toho uvařím kotel.

Příspěvek upraven 15.10.22 v 22:15

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12535
15.10.22 22:14
@Agusaguss píše:
To je vtip…nestíháš vařit? já stíhám a koho znám tak taky

A proc varit, kdyz manzel i ona obed maji? Varim jen o vikendu, jinak vecere studene, obcas nejaka tepla mnamka vecer kdyz se mi chce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
15.10.22 22:16

Ano vařím. Většinou dělám rychlovka, anebo něco do trouby / hrnce co se vaří samo, dle toho jak dorazíme domů

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2959
15.10.22 22:18

Ja varim pouze o vikendu. Chodime oba do prace, dite ji ve skolce. Pritel si namaze rohlik se sunkou a dceri namazu ja.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33018
@lilith1 píše:
A proc varit, kdyz manzel i ona obed maji? Varim jen o vikendu, jinak vecere studene, obcas nejaka tepla mnamka vecer kdyz se mi chce.

Protože třeba finance? Ono dát 300 denně za oběd x20 se celkem prodraží. Za 150 uvařím jídlo pro celou rodinu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
@lilith1 píše:
A proc varit, kdyz manzel i ona obed maji? Varim jen o vikendu, jinak vecere studene, obcas nejaka tepla mnamka vecer kdyz se mi chce.

Tak u nás vaření vyjde levněji než studená večeře. Třeba to má zakladatelka stejně :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
664
15.10.22 22:19

Já to chápu, mě teda to vaření při práci taky štvalo, nechtěla jsem tu trochu času, která mi po práci zbyla na syna promarnit domácími pracemi… Měla jsem teda to štěstí že jsem vařila jen pro muže, já měla obědy v závodní jídelně. Snažila jsem se vařit večer až po tom co syn usnul, vždy nějakou rychlovku na 2-3 dny. A když to prostě někdy neklaplo, muž si holt vyřešil oběd nějak sám… Teď až půjde do školky i mladší syn zvažuji že se na vaření v týdnu vykašlu a muž si prostě nějak poradí, finančně sice vyjde lépe vařit doma ale to úsilí a čas investované do vaření pro jednoho člověka… No nejsem si jistá jestli se mi to vyplatí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat