Zvládáte vařit? Šetření.

Napsat příspěvek
Velikost písma:
a12
61086
15.10.22 22:39
@terka-com píše:
@Agusaguss
Není proto se ptám. Když končím v práci ve 4. V 5 jsme doma s dcerkou - někdy sem opravdu vyřízena. Čili mělo by se to v pohodě zvládat i takhle večer? :) Neumím si představit ještě trávit každý večer u plotny, proto se ptám, jak to řeší ostatní, oba pracující:)

Nevarim :lol: děti maj teplý jídlo ve škole a školce, muz i ja si v práci taky vždycky něco dáme a taky nemám chuť (spíš chuť, než čas) přijít z práce a hned stoupnout k plotně, takže večeře pak studená, nebo rychlovka :nevim: vařím skoro jen o víkendu a i to mě nebaví, ale to uz musim, no :mrgreen: ale věděla bych, jak lip ten čas využít :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43031
15.10.22 22:39

Tak kdyz mate vsichni teple jidlo v institucich, tak proc varit vecere? lidi spis vari, protoze to vyjde levneji, nez sunka na chleba. Pak jsou takova ta pesta na testoviny, jitrnice, co jen ohrejes atd… me vareni docela bavi, ale ze bych z toho delala nejakou cnost ci povinnost…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
577
15.10.22 22:44

Varenim stravim denne max 15 min, vetsinou… Kureci prsa osmahnu s korenim na panvicce, k tomu v pare udelam mrazenou zeleninu(vzdy jinou). Jednou za tyden uvarim hrnec ryze/ brambor. Mame to vzdy na 2 jidla(obed, veceri) O vikendu varim taky max 15 min, dam pect maso(to se pece samo 2h) k tomu prilohu, zeleninu. A odpoledne babovka tak 10min. Mam vzdy plan na cely tyden. Chystam jeste svaciny, ty zaberou stejne casu jak varene jidlo :roll:
Beru to teda, ze to je venovani se rodine-detem. Kdyz maji uvarene jidlo od maminky je to podle me lepsi, nez cokoliv jineho…ono kdyz uz jsou teenegeri, tak vylezou z pokojiku pouze na to jidlo, tak at jsou zvykli, ze se vari kazdy den a stoji to za to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45689
15.10.22 22:46

Vecere nevarim. Max delam omelety, michana vajicka, salaty, pomazanky, rychlou pizzu. Tousty. Obcas parky. Krupicovou kasi detem. Jinak obligatni rohlik se sunkou ;)
Vsichni maji teple jidlo v poledne, takze teple vecere povazuji za zbytecnou rozmarilost :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45689
15.10.22 22:48

@Zvonielka Takze mate porad jen maso se zeleninou a prilohou? Taky zadna hitparada :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
105
15.10.22 22:50

Mne se osvědčilo v pracovní dny toto - ráno si vytáhnu maso z mrazáku. Odpoledne dám maso péct do trouby, to je pro mě nejjednodušší. Pece se samo, nemusím hlídat, míchat… Ideální je kuře, krůta, králík, vepřové. Stačí posolit, popepřit, přidat kmín, gril koření, česnek, cibule, záleží na masu… Dáš péct cca na 90-120 min. Mezitím uvaříš přílohu, venujes se dítěti či jiným věcem. Než jdu spát, troubu vypnu. Přes noc maso vystydne, ráno nabalim maso a přílohu do boxiku, příkřejším pár kousků čerstvé zeleniny a máme hotovo
Taky si někdy, když je čas udělám „vařící odpoledne“ - navarim větší množství jídla a zamrazim, pak jen vytahujeme krabičky a dodělám čerstvou přílohu. Ideální věci na zamrazeni, u kterých se to vůbec nepodepíše na kvalitě jsou - čočka (ráno uvaříš vejce na tvrdo či klobásu, přidáš chléb, okurek a máte krásný oběd) špenát - taky zamrazuji. Vytáhnu z mrazáku večer než si mám v plánu jídlo vzít, ráno uvařím vejce na tvrdo a brambory buď ráno nebo předešlý večer, to stejné dušená mrkev, omáčka z fazolových lusků… Dále běžně zamrazuji sekanou a jakékoliv pečené maso - to si krajim na plátky, lépe se pak rozmrazuje, zamrazim klidně i zelí a máš pak vepřovou pecinku se zelím a fakt nejde poznat, že je z mrazáku.
A když nemám připraveno fakt nic, vezmu klidně ráno hned po probuzení mražené rybí filé, dám do pekáče (dávám zmražené), posolim, přidám kopr nebo koření na ryby, podliju, na vrch dám máslo, hodím vařit pytlík rýže, jdu si dělat své ranní činnosti, no a než se oblekneme a nasnidame, ryba je upečená (stačí jí 35min, i když jí dávám do trouby ještě zmraženou) a rýže je uvařená. Hurá do boxiku a jdeme ;) ze začátku jsem s vařením taky časově bojovala, ale teď, řekla bych, to mám celkem vychytane.
Jo, a taky často vařím boloňskou omáčku (taky se dá klidně zamrazit) a ráno si jen dovařím špagety, nastrouháme sýr a hotovo.
Dále můj muž miluje jelito, jetrnice. Opět můžeš mít na mrazáku, vytáhneš, dáš péct - klidně zmražené, musíš podlit vodou, rychle hodíš vařit pár brambor a za hoďku je jídlo hotovo - taky moje častá ranní varianta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
a12
61086
15.10.22 22:51

Ty jo, zrovna třeba ohrivany brambory bych nedala :oops: ohrivana kaše a brambory mi vůbec nechutnaj :oops: takže kaši max ohrat na plotně s kouskem másla a mlikem, ale to se v práci v krabičce taky nedá a brambory opect a to v práci taky moc nejde :lol: když jsme byla dítě, tak mi je máma druhej den hazela do fritaku :mrgreen: jinak bych je nesnedla :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
a12
61086
15.10.22 22:54
@smile_xxx píše:
Tak to pak máš ale něco za něco. Buď s vaším příjmem budeš vařit, a podaří se vám ušetřit víc. A nebo si necháte jídlo vozit a pak budeš mít více času na sebe, ale neušetříš. Musíš si sama rozhodnout, co je pro tebe výhodnější. Případně mít lépe placenou práci.
Já vařím, protože u toho po náročné práci relaxuji a z hotovek mi často není dobře.
Vařím na více dní, občas něco i zamrazím. Hledám hodně recepty z jednoho hrnce, případně pomalý hrnec, kde to jede přes noc
pak stačí další den jen příloha. Nehledě na časovou úsporu. A odmítám dát 180 Kč za hotovku pro jednoho.Příspěvek upraven 15.10.22 v 22:34

Pokud ma jít o šetření, není ten pomalý hrnec drahy vaření, kdyz jede celou noc?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45689
15.10.22 22:54

@a12 Ohrivany brambory jsou hnus nejvetsi, souhlasim. Jinak mi ohrivany jidlo nevadi, ale brambory fakt nee.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
15.10.22 22:55

Nesmis delat ptacky, rizky a podobne nesmysly. Chce to dat delat prilohu zvlast a pak neco „do jednoho hrnce“, bud omacka do papinaku, nebo maso na zelenine do pekacku do trouby nebo rychlovku na panvicce. Podstata je, ze se to bud dela chvilku nebo sice dele, ale samo. Jenom to das delat.
A treba zelenina+priloha+balkan jde delat na sto zpusobu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
a12
61086
15.10.22 22:55
@veria píše:
@a12 Ohrivany brambory jsou hnus nejvetsi, souhlasim. Jinak mi ohrivany jidlo nevadi, ale brambory fakt nee.

Taky normálně ohříváme jidlo, v sobotu uvařím i na nedeli, případně k večeři a klidně i v pondělí si to dám, ale brambory teda nee no

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
526
15.10.22 22:56

@veria
Souhlasím, ohřívané
jsou nedobré, ale restované nebo jako surovina třeba do placek nebo osmažené nejsou špatné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
15.10.22 23:00
@veria píše:
@a12 Ohrivany brambory jsou hnus nejvetsi, souhlasim. Jinak mi ohrivany jidlo nevadi, ale brambory fakt nee.

Brambory na panvicku :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.10.22 23:04

Tak podle mě záleží na celkovém způsobu života. Pokud máš malý byt, kde se nemusíš starat o nic víc než vaření, stíhat to můžeš lehce.
Pokud jsi v baráku, musíš po příchodu z práce třeba zatopit, obstarat zvířata, teď ještě i zahradu průběžně, je to jiné. My jsme ta druhá možnost a vařit sice stíhám, ale ne každý den a hlavně nemáme děti. Pokud děti budou, budu muset něco z činností oželet nebo víc zapojit muže…

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat