Zvládáte vařit? Šetření.
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Velo píše:
Nechápu, co je za problém vařit večer, když más 3/4 úvazek? To vyvařuješ svíčkovou nebo co tak jako vaříte? Snad je normální, že oba chodí do práce a že se vaří. Vůbec ten tvůj dotaz nechápu…
Ja to taky nechápu. Se přiznám.
ikdyby vařila až skolkove dite usne - taky doma jedno mám. Tak v 9 je hotovo. Já vařím když dojdeme domu, kluk se mezitím nasvaci, prohraje si sám případně mi pomůže a pak jdeme ven, počkáme na tátu až dojde z práce a ještě máme tak 2 hodky spolu až do synova spaní. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@a12 píše:
Ty jo, zrovna třeba ohrivany brambory bych nedalaohrivana kaše a brambory mi vůbec nechutnaj
takže kaši max ohrat na plotně s kouskem másla a mlikem, ale to se v práci v krabičce taky nedá a brambory opect a to v práci taky moc nejde
když jsme byla dítě, tak mi je máma druhej den hazela do fritaku
jinak bych je nesnedla
Brambory, aby se mohly jíst a byly chutné i další dny, je třeba uvařit ve šlupce a pak oloupané, pokrájené a posolené nechat prohřát na rozehřátém másle. Dělám takhle brambory i na tři dny a jsou dobrý. Jinak ty klasicky uvařený mi další den taky nechutnají.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No… a chlap chce taky šetřit? Co mu brání v tom aby se zapojil? To dítě je jen tvoje? Tatínek se nezapoji, abys např měla čas uvařit? To nemá tatínek ručičky aby občas ukuchtil sám?… to jsou jen drobné náměty k zamyšlení pro matku jednoho dítěte.
Nyní přejdu k praktickým zkušenostem matky 4 dětí na plný úvazek pracující. Vše je o organizaci a využití času - během vaření se klidně lze věnovat dítěti, dokonce se dá i umýt koupelna, záchod, nebo zevlovat na epipinu. Jo, nelze odejít do posilovny, nebo s děckem na bazén - Od toho je ale mrazák, nebo grilované kuře z Kauflandu koupené po cestě z bazénu - za 150 oběd pro šest lidí…já tedy k vaření počítám i přípravu a úklid, takže se do 15-30 minut nevlezu. Řekněme že 1-2 hodiny, dle náročnosti zvoleného pokrmu. Ale celou dobu nestojím u plotny - jsem jen doma, můžu se věnovat dětem, domácnosti, zevlovani na netu… za 2 hodiny uvaříš čočku a máš ji i do mrazáku - pak jen dovaris např vejce - 10 minut i s úklidem a máš plnohodnotné jídlo i s návštěvou bazénu… to samé s vývarem - uvaříš i do mrazáku a pokud nezapomeneš ráno vytáhnout ven, tak večer máš omáčku uvarenou za těch 30 minut i s úklidem- k tomu trocha testovin a plátek masa. Chce to jen vychytat organizaci a nemít potřebu být dokonalá. Mimochodem, občas nevařím, protože se mi nechce. A občas vařím i když se mi nechce, protože dva pubertaci se spotřebou průměrného tanku by nás sežrali, kdyby neměli navařeno ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Aglája75 píše:
Jojonu nas je to stejne, musi to byt aspon parek v rohliku:) nebo tousty…chleba s necim neee
Jo no. Od úterý do pátku se střídají, že mi některý přijde těsně po 19h. po kroužku. Končí v 19h., než dojedou na kole nebo koloběžce. Tak to chvilku zabere. Tam nějaké 2h. lítají. Prostě teplá večeře je zasytí víc, než sníst pečivo se šunkou. Rohlík je takový hladový.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@debra.morgan píše:
Ja to taky nechápu. Se přiznám.ikdyby vařila až skolkove dite usne - taky doma jedno mám. Tak v 9 je hotovo. Já vařím když dojdeme domu, kluk se mezitím nasvaci, prohraje si sám případně mi pomůže a pak jdeme ven, počkáme na tátu až dojde z práce a ještě máme tak 2 hodky spolu až do synova spaní.
No my teda chodíme domu ve 4 hodiny, nez bych se prevlikla, zacla s vařením, uvařila, tak v zimě uz se fakt ven nedostaneme..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@JancaS84 píše:
Zapojit do vaření i dítě. Navařit na víc dní. Hod do trouby kuře k tomu jeden den rýže, druhý den brambory ve slupce. Zbytek 3 den oberes a uděláš těstovinový salát nebo rizoto. Rajská s kolinkama, vajíčko to máš hned. Špagety s omáčkou a masem taky během chvíle a uděláš toho kotel apod.
Nevím, ale obírat kuře třetí den už není o čerstvosti surovin. Kolínka s rajskou je blaf, co by si nedovolili dát ani vězňům. Nehledě na to, že vyrobit domácí omáčku z rajčat není o 5 minutách.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Těstoviny na různé způsoby (inspiruju se v jídelním lístku nějaké pizzerie), špagety, rizoto, šunkofleky, buřtguláš, palačinky na sladko a naslano, karbanátky s kaší, polévky, živáňská s bramborem pečená na jednom plechu, nudle s tvarohem, kuřecí prsa zapečená s bramborem a zeleninou na smetaně, vepřový nebo kuřecí plátek na přírodno s bramborem nebo rýží, opečená vinná klobása s chlebem, čočka s volským okem, tortilly… Rychlovek je hromada. Byla jsem se dvěma dětmi sama, z práce jsem dorazila v pět, klasika úkoly, nějaký úklid, prádlo, plotna. Kolikrát se mi nechtělo nic klohnit, tak byla krupičná kaše nebo míchaná vajíčka, chleba ve vajíčku, lívanečky s marmeládou a zakysankou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vaříme na dva dny, já si nosím jídlo do práce. do vaření se zapojuje i manžel, máme jídelníček na celý týden.
Vždy nějakou rychlovku v mrazáku, karbenátky, sekaná, omáčky se dají zamrazit, boloňská omáčka buď na špagety nebo lasagne. Na večeři hutné polévky v zimě, v létě saláty.
Chce to dobrou organizací, mít nakoupeno.
- Citovat
- Upravit
No vařím každý den a beru to za relax, protože mě to baví. Když jsou děti doma jsme všichni ve velké kuchyni, hrajeme hry, pokecáme a zatím se něco ňuňá v troubě. Hodně děláme polévky, zapékaná jídla nebo pomalý hrnec, takže nejdelší část je příprava a krájení. Co mě nebaví vůbec je uklízet po vaření, to je konec kreativní části a to mě neba. A pak trochu drhlo plánování a organizace, nejsem úplně systematik, ale tak zas za ty roky jsem si osvojila umění improvizace. Někdy se děti chystají do školy a to jsou zavřené v pokji, že se líp soustředí. Od druhé třídy chodí na kroužky samostatně. To byla největší časová ztráta doprovody, dovozy na kroužky. Takže stíhat se to v pohodě dá, když mám Ho je to víc na pohodu i když jednou jsem zapomněla pekáč v troubě a měli jsme veselou online supervizi
. Když mám naknop, tak to navalím do pomaláče a dělá se to přes noc. Jako obědové menu je čím dál větší peklo po stránce kavlity a financí, takže to mi za to stojí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@a12 píše:
No my teda chodíme domu ve 4 hodiny, nez bych se prevlikla, zacla s vařením, uvařila, tak v zimě uz se fakt ven nedostaneme..
Ja nevim, u nás se dá jít ven i za tmy teda. A loni v zimě jsme to i dělali. To byli klukovi 2,5. A ted je tma tak kolem 7 ne?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Burj Chalifa píše:
Nevím, ale obírat kuře třetí den už není o čerstvosti surovin. Kolínka s rajskou je blaf, co by si nedovolili dát ani vězňům. Nehledě na to, že vyrobit domácí omáčku z rajčat není o 5 minutách.
No vidíš a my tak jíme. Dokonce se těšíme na odstáte kuře na druhý a třetí den, to obereme maso, pokrájíme a s cibulí a mrkví a se šťávou z plechu to hodíme na panvicku, ohrejeme a promícháme s rýži. Chutná nám to víc jak obyč kus kuřete s rýži zvlášť první den.
rajskou jime s vrtulkami, je to lepší? Omáčky většinou na 2 dny, často zbyde porce i mě do práce na oběd na další den ještě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@debra.morgan píše:
Ja nevim, u nás se dá jít ven i za tmy teda. A loni v zimě jsme to i dělali. To byli klukovi 2,5. A ted je tma tak kolem 7 ne?
Zrovna včera jsme projížděli autem mezi barakama a ani autem nebylo pomalu vidět a rikali jsme si, že tam se po tmě pěšky fakt jit nedá.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jinak teda mam zkusenost, ze pokud predem vim, CO chci varit a mam na to suroviny, tak uplne v klidu uvarim behem vecerniho srumce v kuchyni, kdy tam stejne jsem, davam veceri, uklizim nadobi, krmim zver, chystam pracku atd atd, takze mam vse pri ruce, fakt to vareni neni casove zadny problem.
Prijde mi to jako nejlepsi uspora casu co se tyce vareni, protoze jak pisu - stejne v te kuchyni jsem.
Ma to jedinou nevyhodu - dopredu s tim pocitat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nemamw každý večer teplou večeři.
Super jsou různé pomazánky.
Vajíčka na všechny způsoby.
Nebo prostě rychlovku zelenina maso brambory případně vytáhnu něco zamračeného.
V nejhorším případě rybí prsty párek nebo těstoviny s hotovou omáčkou a sýrem ( pro dítě)
- Citovat
- Upravit