Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Maminky pomoc
Před dvěma měsíci jsme si dali žádost o jesle, a protože se dlouho nikdo neozval, byla jsem si jistá, že jsme je nedostali. Teď mi volala ředitelka, že jsme přijatí. Jsem z toho trochu rozpolcená, protože manžel to zpochybňuje. Jde o to, že náš malý bude mít za týden 16 měsíců a ještě sám pořádně nechodí. Za ruku i běhá, ale sám ujde tak 20 metrů. Rozumí všemu, ale mluvit ještě moc neumí - my mu rozumíme, ale neumí si smysluplně říct, co chce. Taky není moc zvyklý na děti. Má je sice rád, ale stydí se, asi by se neuměl zapojit nebo prosadit. Lžičkou se taky ještě pořádně nenají, pít ze skleničky se teprve učí. Nočník hlásí, až když už je pozdě. Po obědě ho uspávám tak, že mi usne na rameni nebo ho povozím v postýlce (z toho spaní v jeslích mám nejvíc strach, bude to pro něj šok). Když to tak vypisuju, mám pocit, že jesle nemůže zvládnout
Jinak je to šikula a smíšek, doma se mnou dělá veškeré práce, zná snad všechna zvířátka. Manžel taky straší s nemocemi, ale hlavně s tím, že na jesle nemá. Od září (bude mít 1,5r by měl chodit na jeden den v týdnu a od února, až bude mít 2 roky a mě skončí mateřská, na celý týden). Prosím poraďte, v jakém „stavu“ začaly do jeslí chodit vaše děti. A dá se v průběhu roku docházka do jeslí zrušit? Ach jooo
![]()
Ten jeden den v týdnu je pro takto malé dítě dost blbý, bude každý týden začínat znovu
Raději bych volila tu variantu (jestli to jde), kdy chodí dítě každý den na 4h, to taky nepřijdeš o rodičák, ale dítě si zvykne pozvolna, nejdřív to bude asi bez spánku, takže by to mohlo jít líp. Já jsem takto 2,5letého přihlásila 2× týdně do miniškoličky a rozdíl mezi čtvrtkem a úterkem pro něj byl moc dlouhý a řval, když začal chodit každý den, tak bylo po problému.
A jinak do 2let se ještě staršně moc věcí změní, to co dítě u mí teď, vůbec nemá vypovídající hodnotu o tom, co bude zvládat ve 2letech ![]()
to co popisuješ je běžný stav dítěte při nástupu do jeslí v jeho věku. Netvrdím, že první týden bude procházka růžovým sadem, ale pak se mu tam bude určitě líbit. (rozhodně doporučuji první týden alespoň tři dny jdoucí po sobě, aby měl možnost si zvyknout)
@Gladys píše:
Ten jeden den v týdnu je pro takto malé dítě dost blbý, bude každý týden začínat znovuRaději bych volila tu variantu (jestli to jde), kdy chodí dítě každý den na 4h, to taky nepřijdeš o rodičák, ale dítě si zvykne pozvolna, nejdřív to bude asi bez spánku, takže by to mohlo jít líp. Já jsem takto 2,5letého přihlásila 2× týdně do miniškoličky a rozdíl mezi čtvrtkem a úterkem pro něj byl moc dlouhý a řval, když začal chodit každý den, tak bylo po problému.
aha
O těch 4 hodinách jsem neslyšela…V přihlášce byla buď denní docházka nebo 5× do měsíce
ahoj, moje mala chodi do jesli od 15 mesicu. 2-3 x tydne. Ze zacatku nechodila sama taky a umela toho tolik co tvuj maly. Ted uz bude mit pomalu 2 roky a beha jako drak a uz umi i neco lzickou sama snis (jogurt a tak). V jeslich se ji libi a vedou ji tam k vetsi samostatnosti nez ja
. Uz se umi sama zoblect a i backory si dokaze nazout. Kazdy den vi nove slovo. Neboj klidne ho dej do jasli ale spis bych se priklanela k nazoru ze je lepsi alespon 2× tydne. Ten jeden den je malo a za tyden i zapomene na jesle. A pak bude mit i sok ze kdyz bude mit 2 roky tak ho tam hned date na 5× tydne
Na 4 hod denně můžeš dát do jeslí/zařízení jen postižené dítko, jinak max 5 dní v měsící nebo nově max 46hod/měs.
věřte mi, já to mám už prozkoumané ze všech stran ![]()
jinak k zakladatelce - zkusit a uvidíš, jinak asi víc trénovat, naše malá půjde taky za chvíli do jeslí, ale brzy jsme začly trénovat, takže spoustu věcí co jsi psala už umí. zkus dáát třeba malému dětskou vidličku a jídlo na talířek a posaď do židličky, ať baští sám. chodit hodně bez kočáru po venku kolem domu. chodit do MC ať se oťuká v kolektivu atd.
Obě holky začaly chodit do jeslí v 1 roce (resp. ve 13 měsících). U nás byla podmínkou chůze a min 12 měsíců stáří, jinak vše uměli vyřešit. Začínali jsme 5 x měsíčně, postupně jsme se dostali až na 3× týdně (celodenní). Půldenní docházka podlle mně není k ničemu (je to takové to hlídání aby si matka stihla dojít na úřad a na nákup, do práce to nestačí a na pořádnou socializaci dítěte taky ne), nechápu ji ani ve školce. A je navíc finančně nejnáročnější, cena služeb např. v našem městě se výrazně liší pokud jde o každodenní celoměsíční, celodenní 5× za měsíc a půldenní, odráží to náročnost péče.
Já myslím, že to bude v pohodě. Spousta z nás vyrůstala v jeslích a zvládla to. V našem městě, bohužel, není žádné takové zařízení. Spousta maminek by ho jistě využila. Já malýho opustím na dva dny v týdnu, bude mu osm měsíců. Bude ho sice hlídat babička, se kterou je každý den ve styku, ale také mám obavy.
Dcera jde ve dvou letech. Na plnou dobu, ted ma 21 mesicu, nocnik je peklo, zacinam mit pocit, ze ji do te doby neodplenkuju, teda jako ono to nevadi, tady deti maji pleny dlouho, spis se bojim toho, ze se ji nebude do toho uz vubec chtit, kdyz bude v jinem prostredi a odplenkovani se nam protahne.
pije jen z lahvicky s dudlem, od sesti mesicu, jine odmita. Ji teda sama.
Ale uz se na to celkem tesim, vidim, ze to potrebuje jako prase drbani, nejakou zabavu jinou nez je mama. K detem se taky teda extra nehrne, ale jsem presvedcena, ze se ji to bude libit.
Misto mame, jen cekame na papir z uradu, jestli nam to proplati. ![]()
to jsem zapomněla napsat, jak íše BaraF, že většina jeslí (aspoň ty, co znám) požaduje chodící dítko. jinak nemají žádné požadavky. jen aby dítě chodilo samo, což je logické…
Ahoj,
Syn isiel do jasli v dvoch rokoch - komplet plienky - na nocniku neobsedel, nenajedol sa sam, mal cumel.
Tam ho naucili jest sameho, dokonca chlebí s pomazankami, ktore doma odmietal, oducil sa od plienok a cumla.
Ale teda odreval asi prve 2 mesiace
, po kazdych prazdninach, vianociach boli zase slzy.
No a choroby to je samostatna kapitola- od novembra do aprila bol chory kazdy mesiac aspon tyzden ![]()
Dcera isla v 2 a 3/4 roku do skolky a aklimatizacia bola bleskova ( asi 2 tyzdne) a chora bola asi 3× ![]()
Od septembra ide najmensi ( 2 roky) do jasli a uz teraz mam z toho hrozu.
Ale co sa tyka tych zrucnosti, s tym sa nestresuj, taketo male deti oni obliekaju, krmia, umyvaju. Ucitelkam pri tom pomahaju aj upratovacky a kucharky - ked ich maju 20 obliect v zime do oteplovakov ![]()
Priprav sa vsak na to, ze bude plakat ( mne sa syn hodil na zem a ucitelky ho doslova odniesli do triedy a poobede nechcel ist domov
) a bude aj chory.
Drzim palce
Zuzana+3
Tak moc díky za názory, snad se s tatínkem dohodneme a v jeslích budeme spokojení ![]()
viktor šel do jeslí v roce, klárka před ním také a ani jeden nechodili. oba si tam tety odnášely a děti se postupně rozběhly až v jeslích. jnak viktor ještě teď v 19 měsících nejí sám, pije z netekoucího hrnečku s brčkem (dávám mu jeho), je na plínách a nočník totálně bojkotuje (sedne si, řekne „číí“ a odejde
). ze začátku spal dvakrát denně, takže ho dávali dopoledne samotného, odpoledne s dětmi (občas odpoledne neusnul, tak si s ním tety hrály). uspávají ho tam občas drbáním na zádech (doma položím do postele a odcházím). prostě záleží na přístupu každých jeslí. podotýkám, že se jedná o státní jesle, ne soukromé. jestli máš obavy, domluv si schůzku v jeslích a na všechno se pořádně vyptej.
musíš počítat s vyšší nemocností. tím si projde většina dětí a je jedno, jestli v jeslích a nebo později ve školce.
Tak už jsme se dohodli, že do jeslí půjde
Já v tom vidím hodně pozitiv, když pominu ty nemoci, ze kterých mám obavy. Náš malý není úpně neschopný
, vidličkou i lžičkou už by i něco snědl, ale je to strašný jedlík, a tak ho vytáčí, že se sám nenají dost rychle a efektivně - tak si na to najal mě
Ze skleničky občas pije, ale musím ho hlídat, jinak by se celý polil. Ale je to hodné a snaživé dítě, věřím, že v kolektivu bude mít motivaci a s dětmi se taky rychle sžije. Navíc jsem zjistila, že ho tam můžu dávat na 46 hodin měsíčně
, tj. 12× po 4 hodinách dopoledne, s čímž asi začneme a ve 2 letech už tam bude i spát. ![]()