Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, tak jsem tu s dotazem po přečtení jiné diskuze. Využila jsem růstový graf, zadala tam syna (teď mu bude 6, 132 cm/26 kg) a vyskočilo mi, že je na 97 percentil a k tomu toto: „Nadměrný růst je definován jako tělesná výška nad 97. percentilem pro daný věk. Nadměrný růst je důvodem k vyšetření v dětské endokrinologické ambulanci vzácnějším než malý vzrůst. Je potřeba zjistit, zda vysoký vzrůst není projevem zdravotní poruchy, které jsou sice vzácné, ale přesto se ojediněle mohou vyskytnout.“ Většinou se řeší spíš menší děti, celkem mě šokovalo, že by mohl být nějaký problém. Já měla za to, že je jen rychlík, to se netýká jen růstu. Já sama mám 174 cm, jeho otec 188cm, moji i ex rodiče jsou malí, max 175 cm. Rychlost se týká i třeba zubů /první měl syn ve 4 m, komplet chrup 15m, teď už má kromě 2jek a 3jek všechny zuby druhé. Nemá někdo zkušenosti, jestli je teda třeba nějaké vyšetření, nebo to mám nechat plavat s tim, že je prostě jen napřed..
Co doktro na pětileté prohlídce? Pokud by se mu něco nezdálo, určitě by to řešil. A pokud máš ty sama pochybnosti, obrať se na doktora. Růstové grafy se posuzují individuálně.
Já mám také velkou dceru je jí 6 let ,ale vypadá tak na 8 let..i výškou a váhou.nějak bych se neznepokojovala.Pokud dr nic nenamítá a synek ti prospívá.
Právě, že doktorka vždycky řekne, že je sice vysoký, ale dál neřeší, syn vypadá i o dost starší. Na 5ti leté měl 121 cm, teď má 132. Já si vždycky říkala, že hold bude vysoký, ale že by s tím byly spojené problémy, to mě nenapadlo.. ![]()
Mám taky vysoké dítě, jsou mu tedy teprve tři roky, ale vypadá o rok starší.. kamarádka má menší pětileté dítě a jsou stejně velcí
My to máme v rodině, já jsem vysoká, můj otec a bráchové oba taky, tak to bereme, že to má po mě. Dr. nikdy nic neříkal, že by to mělo být špatně ![]()
Kamarádky holčička má 26 kg ve 4 letech ( to by se mělo řešit - a její doktorka neříká nic ), takže bych to neřešila. ![]()
Máme kluky skoro stejně velké - náš má teď v šesti 130 cm a 30 kg. Výškově jsme s mužem stejně jako vy, jen máme obě babičky do 160 cm, zato oba dědečky skoro 190 cm a švagr je taky tak vysoký. První zuby měl taky brzy, druhé teprve postupně lezou.
Podle dětské dr. bude hodně vysoký, ale rozhodně v tom nevidí problém. A jinak byl v něčem rychlý (mluvení, hraní), v něčem pomalý (chození v 15,5 měs.).
@Petrule78 píše:
Kamarádky holčička má 26 kg ve 4 letech ( to by se mělo řešit - a její doktorka neříká nic ), takže bych to neřešila.
@martina.se - a co boty? Syn nosí velikost 35 - takovou má moje mamka, o víkendu si od ní půjčuje holínky
.
@Milli jé, to u nás úplně to samé, chození 17 m, mluvení strašně brzy a užvaněný neskutečně..
jen u nás chybí ten vysoký děda, možná tak ze 6tého kolene, ale jinak jsou všichni mrňaví.. A to samé aji boty, aktuálně jsme na vel 35-36 podle výrobce, může nosit boty mé ségry a mamky
kam ty děcka spěchají
![]()
@Petrule78 píše:
Kamarádky holčička má 26 kg ve 4 letech ( to by se mělo řešit - a její doktorka neříká nic ), takže bych to neřešila.
Znám tříletýho, co měl 25 kg před „dietou“
.
Tak já si teď zadala schválně taky staršího (je mu 4,5let a má necelých 112cm) a vyjelo mi totéž ,co tobě (nadměrný růst…). Přitom teda nějak vyšší než ostatní jeho vrstevníci není, naopak má spíš kamarády stejně staré a vyšší ![]()
@Alyss aspoň nevyčnívá
u nás je to dost vidět, když nastupoval do školky, ostatní děti z něm měli strach a učitelka taktéž, protože když blbnuli a např. se váleli na zemi, tak hrozilo, že ten můj ostatní umačká ![]()
@martina.se - a jak to máte se sportem? Zatím máme fotbal (běhání mu sice moc nejde, ale zlepšuje se) a hasičský kroužek - tam se sice taky běhá, ale hrozně ho baví učení všech těch značek, montáž zařízení, čerpadla a tak. No a nosí brýle (teď ho čeká operace).
V těch grafech je hlavně důležité, jak se vyvíjí ta křivka celkově - jestli byl okolo toho 90. percentilu od miminka, není to tak „závažné“ (někdo musí být větší, někdo menší), jako když by třeba celou dobu se motal okolo 40 a teď najednou skočil na těch 97. To bych určitě vyšetření chtěla. Ale pokud byl větší vždycky, tolik bych neplašila. Jen třeba po třech měsících/půlroce zvážila a změřila, aby se to sledovalo.
Majda byla jeden čas dokonce s váhou na nultém percentilu
, ale už se spravila na ten svůj 15 - 20 a zas dodržuje tu křivku, propad byl jen chvilkový okolo roka, když začala chodit. Dr. taky neřešila, jen ji třeba zváží/změří i když tam jdeme s nějakou nemocí a normálně se měření nedělá, ale sleduje to.