Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, mám zítra 19měsíční slečnu a dneska je na návštěvě u prarodičů. Myslíte, že zvládne zůstat u nich přes noc? Normálně ještě večer a ráno kojím. To by měla nahrazené UM. Jde mi spíš o tu citovou vazbu na mě. Když je pryč přes den, tak si na mě ani nevzpomene, je na prarodiče zvyklá. Ale zatím nikdy beze mne přes noc nebyla, tak z toho mám trochu strach. Vím, že jednou se to musí zkusit. Co si myslíte, je na to ještě malá nebo by to mohla zvládnout? Díky za názory.
neboj, zvládne to. Babička poví pohádku, určitě má u sebe plyšáka, třeba bude pár slz, ale ráno si na to ani nevzpomene.
Žádný univerzální recept neexistuje - my Tvoje dítě neznáme, tohle musíš posoudit sama.
Jsou děti, které bývají u prarodičů už od miminka, jiné to nezvládnou ani ve třech letech.
Obě moje děti byly beze mne na noc kolem půldruhého roku - ale za přítomnosti tatínka. Bez tatínka, jen s prarodiči, byla ta starší poprvé loni (ve třech letech), mladší ještě nebyl.
Moje starší dcerka spala poprvé u mých rodičů, když jí bylo asi 16m. Já myslím, že pokud je na ně zvyklá a v noci spinká v pohodě a moc se nebudí, tak to bude v poho. Ony to ty děti zvládají líp než my. Já jsem to první spaní obrečela ![]()
Moje dcera 11 měsíců , zvládá bez problémů třeba i celý víkend
.
Takže klídek určitě to zvládne
.
žirafííí píše:
Moje dcera 11 měsíců , zvládá bez problémů třeba i celý víkend.Takže klídek určitě to zvládne
.
Celý víkend?? Ty brďo, tak to klobouk dolů, to já jsem teda závislačka ![]()
Dragobella píše:žirafííí píše:Celý víkend?? Ty brďo, tak to klobouk dolů, to já jsem teda závislačka
Moje dcera 11 měsíců , zvládá bez problémů třeba i celý víkend.Takže klídek určitě to zvládne
.
Poprvé jsem pořád volala co dělá atd . Vím že se tam má dobře tak už jsem v klidu . Máma se mi pořád nabízí sama zda už nechci na víkend pohlídat
.
Kamarádka dává malou i na celý týden
(stejně stará jako to moje) . Chodí do práce .
To bych už nedala .
Zvládne co by nezvládla, jednou to přijít muselo, a uvidíš že se časem na spinkání u nich bude těšit.. babičky a prababičky jsou pro děti někdy zajímavější, ví a povypráví co máma nezná..poví pohádku, pograjou si, neměla bych strach
![]()
žirafííí píše:Dragobella píše:žirafííí píše:Celý víkend?? Ty brďo, tak to klobouk dolů, to já jsem teda závislačka
.
Poprvé jsem pořád volala co dělá atd . Vím že se tam má dobře tak už jsem v klidu . Máma se mi pořád nabízí sama zda už nechci na víkend pohlídat
Kamarádka dává malou i na celý týden.
To bych už nedala .
Taky mi pořád cuká ruka po telefonu ![]()
Nějak si ten klídek nevychutnávám, jsem sama doma, tak to na mě spíš padá. Ale ona se snad má dobře. Jen jsem zvědavá na usínání, je zvyklá dostat prso a když se napije, pak to po chvíli zalomí. A kolem čtvrté, páté ráno se budí a dostává znova. No, uvidíme. Díky za podporu, holky.
Dragobella píše:žirafííí píše:Taky mi pořád cuká ruka po telefonuDragobella píše:žirafííí píše:Celý víkend?? Ty brďo, tak to klobouk dolů, to já jsem teda závislačka
.
Kamarádka dává malou i na celý týden.
To bych už nedala .
Nějak si ten klídek nevychutnávám, jsem sama doma, tak to na mě spíš padá. Ale ona se snad má dobře. Jen jsem zvědavá na usínání, je zvyklá dostat prso a když se napije, pak to po chvíli zalomí. A kolem čtvrté, páté ráno se budí a dostává znova. No, uvidíme. Díky za podporu, holky.
No já musela ze začátku pořád volat
.
Ne snad , ale určitě se má dobře . ![]()
No tak teď se nenapije prsa , ale flašky . Tak i tak musí spát
.
Užívej klidu
.
žirafííí píše:
.
Jéééé a mně ještě babičky nehlídaly déle jak 2 hodiny a to bych mohla spočítat na prstech jedný ruky, samozřejmě ale machrujou, jak by to bylo v pohodě
. Hlídání na pár hodin bych uvítala, ale malá na to není zvyklá a tak veškerou mojí nepřítomnost hystericky ořve.
Terrad píše:žirafííí píše:Jéééé a mně ještě babičky nehlídaly déle jak 2 hodiny a to bych mohla spočítat na prstech jedný ruky, samozřejmě ale machrujou, jak by to bylo v pohodě
.
. Hlídání na pár hodin bych uvítala, ale malá na to není zvyklá a tak veškerou mojí nepřítomnost hystericky ořve.
Tak aspoň že pohlídají ty 2 hodinky
.
Je tak to pak je špatný když malá pláče .
My právě od narození malé jezdíme každý týden na návštěvu k prarodičům a občas jsem tam musela i přespat (máme tam doktory) . Tak malá je na ně i prostředí zvyklá . Nevím jak by se chovala u někoho jiného . Ani bych jí nikomu jinému na noc nesvěřila
.
Tak až tvoje malá bude starší tak už to bude zvládat lépe a plakat nebude
.
klárka byla poprvé u babičky přes několik nocí v roce a 3/4. chodila jsem práce a jesle měly přes prázdniny zavřeno…
viktor byl jednu noc beze mě v necelém roce. ale zase se ségrou. a byl hodnější než se mnou ![]()
njeboj, určitě to zvládne, kor když je zvyklá na prostředí. já teď zrovna jedu zítra na 3 dny na služebku a přijede hlídat babička. a taky to musí nějak zvládnout
spíš se bojím, aby ty moje raubíře přežila babička než naopak ![]()