Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zajímal by mě váš názor, popřípadě zkušenost. Budeme se stěhovat do nového bytečku, kde nebude moc místa. Máme 2 letého špunta, kterému chceme koupiit postel. Hrozně se nám zalíbila vyvýšená postel vysoká 107cm. Byla by skvělá i co se místa týká… Jen se bojím, zda není příliš brzo ![]()
Jako jestli z ní nespadne? A padá ti v noci z normální postele? Naše malá padala, i když na ní měla zábranu. Takže třeba u nás vyvýšená nehrozí
Asi jde o to, jak moc máš v noci živé dítě
Mně by vadilo, že bychom si spolu nemohli číst pod peřinou. Resp. mohli, ale to bych se tam musela drápat a to by se mi nechtělo ![]()
Postýlka je to krásná, ale u tak malého dítěte bych taky měla strach, že spadne, nevíš co ho napadne, ne jen ve spánku, ale i přes den, když si bude hrát. Já bych jí nekupovala
.
Taky se mi to zdá celkem brzy ![]()
Mně se zas zalíbila taková ta palanda, co má to dolní lůžko širší než to horní. Si říkám, že by tam naše mrňata mohly ležet spolu když budou chtít a starší by si pak vlezla nahoru.. Ale myslím, že taková i jiná vysoká postel má smysl až tak ve čtyřech letech ![]()
Takže za sebe radím ať ji nekupujete.
My máme doma dokonce dvě, takže mluvím z praxe, nikoli teoreticky
nikdo z ní nikdy nespadl.
Ve dne zvládají a zvládali vylézt i slézt, když se chce klukovi v noci čurat, tak mě volá. Stačilo naučit.
malému bylo 2,5 když šel na vyvýšenou postel s klouzačkou, šel rovnou z postýlky a nikdy nebyl problém, zábrana je dost vysoká a nahoru a dolu lezl po klouzačce, jen jsem asi týden spala s ním v pokoji a k posteli dala dvě matrace, kdyby náhodou. Nikdy se nic nestalo ![]()
Syn na ní spí také od dvou let. Původně byla vyvýšená kupovaná pro starší dceru a syn měl mít nízkou, ale nějak si to sami prohodily. ![]()
Také jsem se chvíli bála, aby mi z ní v noci nespadl, ale i když šel v noci sám čůrat, bez problémů slezl po žebříku. ![]()
My kupovali klukoj ve 2,5 letech podobnou.Nikdy nespadl a naučil se i slézat sám v noci na čůrání.Takže za mě jo.Hlavně se mu líbí ten prostr pod postelí ![]()
Dcera šla do zvýšené v cca 2 resp. 2,5letech. Ta zábrana je fakt hooodně vysoká, takže spadnutí bych se nebála; dítě by fakt muselo postel vyloženě přelézat. My ale máme u postele takový zkosený žebřík - jakoby schodky, což mi pro děti přijde lepší, nemusíš se bát, že se na schodek netrefí nebo ho bude „lovit“ ve vzduchu.
Robínek ji dostal o prázdninách, to mu bylo dva a 3/4 roku, zatím z ní teda nespadl ani jednou, v noci spí - neblbne, přes den ví, že na posteli se neskáče.
Knoflice píše:
My máme doma dokonce dvě, takže mluvím z praxe, nikoli teoretickynikdo z ní nikdy nespadl.
Ve dne zvládají a zvládali vylézt i slézt, když se chce klukovi v noci čurat, tak mě volá. Stačilo naučit.
Já zas mluvím z praxe s normální postelí
Dcera má na ní zábranu a i tak je schopná v noci spadnout z postele
O tom, že by ve dne nezvládla vylézt kamkoli, ototm nepochybuji. To zvládá i náš 16ti měsíční kluk.
Tak to můžete být rádi, že se u vás nic podobného neděje
(A jen tak mezi námi - mně budit dítě v noci kvůli čůrání …
to by mi ta postel za to nestála
Není nad to, když si na wc dojde samo
Ale proti gustu…)
Jen mám ještě dotaz - jak si třeba večer čtete? Mně malá musí vidět do knížky. To lezete nahoru za dětmi?
Ptám se čistě z praktického hlediska ![]()
lulje píše:Knoflice píše:Já zas mluvím z praxe s normální postelí
My máme doma dokonce dvě, takže mluvím z praxe, nikoli teoretickynikdo z ní nikdy nespadl.
Dcera má na ní zábranu a i tak je schopná v noci spadnout z postele
O tom, že by ve dne nezvládla vylézt kamkoli, ototm nepochybuji. To zvládá i náš 16ti měsíční kluk.
Tak to můžete být rádi, že se u vás nic podobného neděje
(A jen tak mezi námi - mně budit dítě v noci kvůli čůrání …
to by mi ta postel za to nestála
Není nad to, když si na wc dojde samo
Ale proti gustu…)
Jen mám ještě dotaz - jak si třeba večer čtete? Mně malá musí vidět do knížky. To lezete nahoru za dětmi?Ptám se čistě z praktického hlediska
Ano, já lezu, nemám s tím problém. Na posteli ležím buď já nebo manžel a dvě děti, postel drží. ![]()
Sunnyside, tak to je dobře
Budu dělat dětem nový pokojík, tak tu postel taky pořád zvažuju, ale s tí naším padáním nevím
Hlavně ale chci, aby to měli navždy. Nevím, jak se jim to bude líbit v pubertě
Asi to moc řeším
Raději jdu spát ![]()
S tím padáním - známý má pro děti opravdu hodně vysoké postele a vyřešil to sítí od zábrany až ke stropu. Jako klecové lůžko to nevypadá, spíš námořnicky:)
lulje píše:
Sunnyside, tak to je dobřeBudu dělat dětem nový pokojík, tak tu postel taky pořád zvažuju, ale s tí naším padáním nevím
Hlavně ale chci, aby to měli navždy. Nevím, jak se jim to bude líbit v pubertě
Asi to moc řeším
Raději jdu spát
lujle,
já mám postele Domino od Domestavu, takže z vyvýšených se můžou udělat nízké postele, taky pochybuju, že mi v patnácti budou chtít spát na vyvýšených postelích ![]()