Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky, chci se zeptat na nějakou radu zkušenějších. Mám 2,5leté děťátko a to mi dneska od rána zvrací. K snídani kaše a čajík, něco snědla, pak pila a kolem 9 to začlo. Od té doby zvracela v intervalu 3 hodin cca. Nejdřív to co snědla, potom už jen šťávy a řekla bych i hleny. Naposledy asi před hodinou. Odpoledne dostala chuť na jogurt s piškotama, tak trochu dostala, ale po nějaké době to šlo ven. Od konce ledna jsme marodili tak 5krát. Naposledy jsme byli min týden u doktorky, sotva se vyležela zase tohle. Většinou všechno vyzvracela, akorát snad Kulíška ne. Už ani nemá co zvracet, jen plakala a zvedal se jí žaludek.
Ještě mě napadlo jestli se jí nespouští něco z dutin a nebyla napolykaná. Smrkat moc nechtěla když měla rýmu. Už nevim co s tim… ![]()
@Sweetis Hlídat jestli dost pije a jinak nic… malému to vydrželo 3 dny a další 3 pak nic nejedl…
Kulíška a dietu (určitě né jogurt) nanejvýš neslazený čaj a rohlík. ![]()
Nedavej mlecny vyrobky, ty zahlenujou. Holka tohle mela minulej mesic, druhej den se pridal jeste prujem. davala jsem smectu, nasadila dietu a za 3 dny byla naprosto v poradku.
@zikado píše:
Kulíška a dietu (určitě né jogurt) nanejvýš neslazený čaj a rohlík.
TO je krásná teorie… bohužel v praxi to může u mnoha dětí znamenat, že skončí na kapačkách ![]()
Ajejej tak to malá chytla zřejmě takovej ten 1-2 denní virus, co se usidluje v trávicím traktu-takže člověk zvrací nebo má průjem v horším případě obojí
My to měli naposledy v létě celá rodinka ![]()
Zítra už by to mohlo být lepší…ale fakt hlavně pít pít pít
Ať je to co nejjřív pryč a je jí lépe ![]()
Nezlob se, ale kdyz si nevis rady, jed na pohotovost. Nase dvou a pul leta holcicka take pred pul rokem takhle zvracela a kdyz to v noci neustavalo, nedalo mi to a jeli jsme na pohotovost. Radeji pojedu, nez se stresovat
Nakonec to byla viroza, ale mela jsem klid v dusi ![]()
@Sweetis Ať hodně pije, ideálně černý čaj nebo zkus pár lžiček vychlazené coca-coly(pokud to vezme), jídlo zkus dát alespoň rohlík nebo piškoty, popř třeba kousek banánu.
U nás většinou tyhle stavy trvaly den (dopoledne zvracela co 30minut, odpo pak už tolik ne a večer OK, pospávala a byla protivná) a pak vše bylo OK
Pokud nebude chtít jíst, tak nenuť ![]()
@Sweetis Jíst nedávej nic, hlavně musí pít. Dokud zvrací, tekutiny jenom po lžičkách, co 2 minuty, nejlépe ledové. Klidně i tu coca-colu, sice někteří doktoři to nedoporučují, ale většinou to zabere. V Brně to dávali i v dětské nemocnici. Jídlo až pár hodin po posledním zvracení a dietní - rohlík, suchou rýži, bezvaječné těstoviny. Pokud to udrží, můžeš zkusit kuřecí vývar, případně vařené kuřecí maso. Hlavně nedávej mléčné výrobky, tučné, ani sladké.
Teď asi něco řádí, minulý týden to bylo aktuální u nás, postupně jsme lehli všichni. Ale trvalo to jenom den, tak snad to u vás bude taky jenom tahle krátkodobá záležitost. Kdyby zvracení neustávalo nebo ti malá nepřijímala ani ty tekutiny, jeďte na pohotovost, u takhle malého dítěte je dehydratace hodně rychlá a tím pádem i nebezpečná
Dala bych si veliký pozor, aby nebyla dehydrovaná. My jsem takhle k ránu skončili se synem na pohotovosti na kapačkách. Ale byl mladší. Měla by pít často po malých dávkách, klidně ji to dávej jen po lžičce. Náš doktor v těchto případech ještě radí, at je tekutina (čaj nebo voda) studená.
@Sweetis Ještě jsem chtěla dodat, pokud budeš dávat tu coca-colu, musíš ji hodně vymíchat, aby v ní nebyly bublinky ![]()
Tak teď jsem mluvila s přítelem, byl tu dnes na pár hodin a prý dvě hodiny po odchodu se mu doma udělalo špatně. Dvakrát zvracel a měl i průjem. Tak už to nechápu vůbec
nebydlíme spolu a mají to jen oni dva
Pohotovost mě napadla taky jako krajní řešení, ale mhd se tam jede blbě a tágo drahý
Jestli je to střevní chřipka, tak to jsme to tou odpolední svačinkou pohnojili. Taky ty hleny asi dráždily. Děkuju všem ![]()
@Sweetis To nevadí, že spolu nebydlíte, stačí, když jste spolu chvilku v jedné místnosti. Tebe to třeba ještě čeká, i když bych ti to teda nepřála
Ona právě spí většinou od toho podvečera. Napila se Kulíška, to jí snad ani nic neudělalo a pak za nějakou dobu se napila čaje a šlo to ven. Má tam vidět ty hleny, ale vyzvracela toho málo. Když se tak zamyslím, tak v poměru kolik toho vypila, tak zvracela málo. Většinu šel jen vzduch a trochu šťávy a kousky hlenů.
@Z.jev Malé to začlo jako první, spinká se mnou v pokoji. A on k nám chodí párkrát do týdne, já se s ním někdy vidím i sama, takže jsem s ním častěji ještě. Proto mi to hlava nebere. Tak budu doufat, že mě to minulo..