Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, maminky,
prosím poraďte, už si vážně nevím rady.
Nedávno jsem do jedné diskuse psala, že si moje dcerka obrací režim. Po odpoledním krmení kolem 15:00 usne, nejpozději do hodiny, a prospí zbytek odpoledne. Budí se kolem 21:00 na jídlo, vydrží vzhůru tak hodinu, pak zase usne a vstává mezi jednou a druhou v noci. To už ani mlíko nechce, prostě je odpočinutá a čilá, chce si hrát a mazlit se. Pokud ještě usne, je to až kolem pátý a max. na hodinu. Přes den pak naspí celkem asi 2-3 hodiny, včetně procházky.
Co mám proboha dělat, aby si to odpolední spaní přehodila na ráno? Zkoušela jsem ji budit tak po hodině spánku, ale to mi to dávala „sežrat“, plakala, nedala se ničím zabavit, musela jsem ji chovat, dokud zase neusnula, a noc následně i tak proběhla úplně stejně.
ja teda fakt neporadim fundovane, nevim … ale mas to teda desny. co se stane, kdyz by sis ji v noci nevsimala, popripade ji zavinula:
Pudloslava píše:
ja teda fakt neporadim fundovane, nevim … ale mas to teda desny. co se stane, kdyz by sis ji v noci nevsimala, popripade ji zavinula:
Zavinutí jsem zkoušela, ale nestrpí to, od narození je zvyklá spát s ručičkama za hlavou.
A nevšímat si, to fakt nejde. Máme postýlku v ložnici. ![]()
hele me taky spi cimdal hur, fakt si vycitam, ze jsem si kdy stezovala, ze se budi na kojeni po 3 holdinach. to se vzbudil, napil a spal. poslednich par dni se budi po 1-2 hodinach. vcera se vzbudil, nenapil a hodinu jecel. desim se, co prijde dal.
nevim, nikdo ze zkusenych nic nepise - co treba nechat ji spat dyl nez hodinu, ale ne az do deseti? V miste kde spi svitit, delat ramus, „omylem“ kopnout do postylky …
Ahojky,
můj první brouček se takhle budil, proto že moje vlastní mléko mu prostě nestačilo. Doktor mi doporučil umělou stravu ( na jméno si teď nevzpomenu) před spaním se pořádně napapal, krknul si a když měl vyvětráno krásně spinkal až do rána. Ze začátku jsem se na něj pořád chodila dívat jestli mu něco není, ale spinkal krásně. Když náhodou začal kňourat, strčila jsem mu dudánka a bylo ![]()
cernic píše:
Ahojky,
můj první brouček se takhle budil, proto že moje vlastní mléko mu prostě nestačilo. Doktor mi doporučil umělou stravu ( na jméno si teď nevzpomenu) před spaním se pořádně napapal, krknul si a když měl vyvětráno krásně spinkal až do rána. Ze začátku jsem se na něj pořád chodila dívat jestli mu něco není, ale spinkal krásně. Když náhodou začal kňourat, strčila jsem mu dudánka a bylo
to jsem zkusila prave vcera a nejsem si jista, jestli to nahodou nebylo pricinou toho hodinoveho jeceni ![]()
Pudli, docela jsi mě rozesmála, prej zkus nevšímat si jí
To by teda u nás neprošlo, malá by řvala tak, že by se mohla i udusit.
Já bych taky radila prostě ji nenechat spát až do té 21.00. Co ji prostě v 19 hod vzbudit, vykoupat ji, tím se probere a pak ji dát najíst a zkusit uspat. ![]()
ona prej si hraje a povídá - ALE JE FAKT, ŽE I RAFAN VYŽADUJE INTERAKCI při hraní. taky nemůžu spát, když mi vedle postele vejská
Občas pomůže přehodit koupání na ráno. Známému dělala holka to samé, týden koupali ráno a ona si to postupně přehodila. Pak rovnou začli zase večerní koupání a malá spala v pořád v pohodě na noc. No, nám to ale neklaplo. Ale je fakt, že Luky to měl přehozené první měsíc, pak se srovnal.
Ahoj, já s tím taky zkušenosti nemám, ale prý pomáhá hlavně rozlišovat kdy je tma a kdy světlo. Takže bych si s ní v noci trošku hrála a zabavila ji, ale jen u malého světýlka a snažila se ji spíš uspávat a večer rozsvítila víc světel i když spí. Taky bych zkusila vymyslet těsně než chce spát nějakou zábavu, třeba pustit veselou hudbu, ať ví, že o něco přichází, když bude spát. Asi už všechno toto děláte, tak aspoň držím palce, snad se to brzy zlepší.
no, já bych spíš v noci byla za toho nejnudnějšího společníka. Nezpívat, snažit se i moc nemluvit. Veškerá legrace se odehrává ve dne, kdy je světlo, to se plně věnuji, ale v noci je prostě příšeří a nuda. Luky měl ze začátku taky právě pocit, že tři hodiny ráno je ideální pro jakoukoliv aktivitu. Pak jsem si přečetla právě tuto radu a on na to velmi brzy přišel, že v noci se mnou fakt žádná sranda není.
Já bych asi zkusila budit a pár dní holt vydržet to že ti to dá sežrat. Vykoupat tím se taky zabaví třeba i když je utahná. Je to asi těžký, ale myslím, že po jednom dni se to nezmění. Zkus to vydržet pár dní aby ti přes den spala třeba max 5 hodin celkem. Držím palce ať je to brzy lepší. ![]()
Díky moc za rady, dneska se psychicky připravuju na zahájení - mám v plánu v sedm vzbudit, vykoupat, nabaštit a pak děj se vůle páně. Snad to vydržíme. Ono nám taky nic jinýho nezbyde, protože už sotva lezu.
Kamarádka mi radila, ať se přizpůsobím, haha. Je to prostě proti mým vnitřním hodinám, chodit spát s malou, zkoušela jsem to a můžu být sebevíc unavená, prostě odpoledne neusnu. Taky občas chci vídat manžela, kterej chodí domů kolem osmý. (A poslední týden se navíc nějak potřebuju osobně přesvědčovat, že dorazil v pořádku…) Takže natřikrát naspím 5 hodin denně, to se dlouho nedá.
Tak držte palce. ![]()
Bersabo tak pak dej vědět jak se vám to daří. Přizpůsobování miminku je podle mě blbost. V tomhle určitě. Mám kamarádku, které holčička v noci vstávala co hodinu na kojení a prudila, jen si pocucla a zase. Pak to dospávala přes den a jí bylo líto jí budit a byla totálně hotová a nakonec se taky vyprdla na přizpůsobování miminku, taky jí nic jiného nezbylo ![]()
jojo, já taky neumim spát ve dne, to už musim bejt fakt fest hotová. zatím se přizpůsobuji tím, že chodím spát s ním večer, abych udělala alespon 3 hodiny v kuse, ale je to kolikrát ještě před osmou, takže rodinné večery taky nic moc. a už vůbec si nedovedu představit, jak bych tohle praktikovala při více dětech.