Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Prosím o radu, zjistili mi vysoký kortizol, udělali zátěžový test na koritzol a opět vysoký, sbírali moč 24h opět zvýšený kortizol né moc, ale zvýšený.
Dělali ct a sono - ct čistý a sono na játrech hemaglion a cysty
netušíte proč je kortizol zvýšný k mudr jdu až po příštím týdnu
Já mám taky vysoký kortizol. Stres, málo spánku - to jsou hlavní příčiny. Žádný jiný důvod u mě nenašli. Dostala jsem jen doporučení.
@Paoloska píše:
Já mám taky vysoký kortizol. Stres, málo spánku - to jsou hlavní příčiny. Žádný jiný důvod u mě nenašli. Dostala jsem jen doporučení.
a měla jsi ho zvýšený i po těch zátěžových testech na kortizol?
@ka2ka píše:
a měla jsi ho zvýšený i po těch zátěžových testech na kortizol?
Zátěžový test mi nedělali, pouze sběr moči 24 hodin a ultrazvuk.
@ka2ka ACTH zvyšuje kortizol…pokud je vysoký je problém v hlavě, pokud nízký a vysoký kortizol, je problem v nadledvinach.
@ka2ka Tak uvidíte, asi budete pokračovat v dalším došetřování.
@Rebísek píše:
@ka2ka Tak uvidíte, asi budete pokračovat v dalším došetřování.
aha myslela jsem že ct hlavy by dělali najednou s ct břicha
@ka2ka CT se vetsinou dela jen zvlast hlava, zvlast hrudnik, zvlast bricho, ojedinele udelaji CT hrudniku a bricha dohromady - je to jiny protokol. A ve vasem pripade by byla spise vhodnejsi magneticka rezonance hlavy nez CT, pokud by se prokazalo nejake podezreni.
@Rebísek píše:
@ka2ka CT se vetsinou dela jen zvlast hlava, zvlast hrudnik, zvlast bricho, ojedinele udelaji CT hrudniku a bricha dohromady - je to jiny protokol. A ve vasem pripade by byla spise vhodnejsi magneticka rezonance hlavy nez CT, pokud by se prokazalo nejake podezreni.
aha to jsem netušila, děkuji za vysvětlení, nechám se překvapit co mudr vymyslí
Jestli jsou nadledviny v pořádku tak vyšetřit hypofýzu. MR mozku, CT je na hypofýzu málo citlivé. Ale záleží na tom jak vyšly ty podrobné testy, už podle těch se dá zjistit jestli je to z nadledvin nebo z mozku. Nebo i odjinud.