Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojte zeny:-) Jestli mate nejake zkusenosti s vyssi hodnotou prolaktinu a chtely jste otehotnet, tak sim piste Vase zkusenosti.
mám s tím zkušenost ..dokud je vysokej tak se nadá otěhotnět , brání uzrání vajíčka. Oficiálně se ale tento problém dá řešit léky ( bohuž můj doktor tohle neuznával) O dítě jsme se snažili 7 let ale nakonec se povedlo ![]()
ahojky
tak já budu opak..dostala sem prášky..a říkala si že začnu až po ms..byly vánoce , silvestr, oslavy, alkohol..k práškum už nedošlo..vzáříse narodila zdravá holka…prolaktín byl vyšší o 100, nežjak má být
Známá měla vysoký (kolem 300-myslím), musela na magnet. resonanci a našli ji na hypofýze prolaktinom (nádot, který produjuje prolaktin), dostala blokátor tvorby prolaktinu, po nějaké době vše v pořádku, nádor se rozpustil, ale ona neotěhotněla, protože ji zjisili endometriózu. Švagrové ten nádor našli taky a plánuje otěhotnět tak doufám že to bude OK.
Mela jsem zamlkle tehotenstvi, za par mesicu se zjistil vysoky prolaktin (takze tezko rict, jestli jsem ho mela vysoky uz predtim, nebo az v souvislosti s nevydarenym tehu), doslala jsem prasky na snizeni, k tomu jeste prasky na stitnou zlazu pro hypofunkci a pak jsem otehotnela a donosila.
Obecne vysoky prolaktin brani otehotneni nebo udrzeni tehotenstvi (ale to zalezi…druhe tehotenstvi jsem absolvovala prokazatelne s vyssim prolaktinem, kdyz jsem az do poloviny tehotenstvi kojila starsi dite
).
Ahoj, ráda se podělím se zkušeností.
Po roce marného snažení jsem zjistila sekreci z prsů, jako mlezivo.Na gyndě mi nabrali krev na hormony a bylo jasno… ![]()
Dostala jsem hormonální tabletky - bylo mi po nich dost blbě
ale v touze po dítěti se vydrží všechno. Pak kontrolní krev a bylo vše OK.Jenže dítě nikde.
Byla mi nabídnuta laparoskopie - to jsem odmítla a chtěla zkusit vyšetřit bezbolestně muže a to že prý nejde, že se to dělá až po té operaci ženy - trochu na hlavu, ne?!
A pak leda umělé oplodnění, to jsem taky zamítla.Nějakou konzervativnější radu jsem na gyndě nedostala, tak jsem si zkusila pomoci sama. ![]()
Měřila jsem si bazální teplotu a ovu tam byla, jen krátká luteální fáze.Když jsem věděla, že jsem hormonálně ´´zdravá´´, rozhodla jsem se soustředit pozornost na něco jiného, omezit stres, nenervovat se. Dost mi pomohly bylinky a zadařilo se.Teď kojím měsíčního prcka ![]()
holky tak já mám prolaktin něco přes 60 ,beru dostinex ,ten prý většinou rychle zabere a prolaktin klesne ,moje kámoška taky tak,brala měsíc dostinex a už ho nedobrala,protože otěhotněla,jinak prolaktin a stres jsou spojenci,tak pozor,já ho budu mít zvýšený ze stresu,protože jsem zaprvé strašná stresmenka a za druhé jdu zítra už podruhé na laparku na první jsem byla před dvěma měsíci s cystou na vaječníku a cysta mi znovu vyrostla ,tak musím dát pryč i ten zbytek vaječníku,tak budu bojovat pouze s jedním
,dám pak vědet i jak s tím prolaktinem , ![]()
tak ja jsem mela zvyseny prolaktin na posledni navsteve u dr.,kdy jsem se zminila o vytoku z bradavky.Brala jsem jeste HA.Tak me vzala krev a poslala na sono a onkologii.Ale vse bylo ok,resp.mi onkolog rekl,ze jde o hormonalni vykyvy,ze obcas je to mazivo v cyklu vyssi,obcas nizsi.Dokonce i dalsi odber krve byl OK.Takze to dr.neresila,jen rekla,ze kdybych chtela otehotnet a byl prolaktin vyssi,byl by problem.V te dobe jsme dite neplanovali.Ale ted,jak se nam to nedari-sice jen kratce,tak jsem si na to vzpomnela.Na gyndu jsem ale objednana az na cervenec,tak uvidime,jestli se do te doby zadari:-) nebo ne:-(
petra.lovosice píše:
ahojkytak já budu opak..dostala sem prášky..a říkala si že začnu až po ms..byly vánoce , silvestr, oslavy, alkohol..k práškum už nedošlo..vzáříse narodila zdravá holka…prolaktín byl vyšší o 100, nežjak má být
Daajik píše:
Ahojky, tak to asi byli i doktori prekvapeni,ne? To je fakt zajimavy.Jedine,ze bys ten prolaktin mela vyssi narazove a sam se Ti snizil??Treba klidnejsim obdobim,Vanoce,oslavy a tak:-)petra.lovosice píše:
ahojkytak já budu opak..dostala sem prášky..a říkala si že začnu až po ms..byly vánoce , silvestr, oslavy, alkohol..k práškum už nedošlo..vzáříse narodila zdravá holka…prolaktín byl vyšší o 100, nežjak má být
Ahoj holky, jsem tu nová
. Sice jsem ve skupině, začátek snažení o první miminko, ale jelikož 3 měsíce neberu prášky a stále nic. Po 2 měsíci mi začali kapat kapičky tekutiny z prsou po zmačknutí. Myslela jsem nejprve že jsem těhotná, ale po příchodu MS a negativním TT jsem byla zklamaná. Poté jsem navštívila Dr. a ta mě posílá na odběr krve, tak jdu v pondělí 15.8, ale má 99% na zvýšený prolaktin. Můžu zjistit info? Jak dlouho trvají výsledky atd. Vím, je to tu už psané, ale třeba bude nějaká novinka a slečna, která má tento problém taky. Slýchávám pozitivní i negativní zprávy.
@Katka G píše:
Ahoj holky, jsem tu nová. Sice jsem ve skupině, začátek snažení o první miminko, ale jelikož 3 měsíce neberu prášky a stále nic. Po 2 měsíci mi začali kapat kapičky tekutiny z prsou po zmačknutí. Myslela jsem nejprve že jsem těhotná, ale po příchodu MS a negativním TT jsem byla zklamaná. Poté jsem navštívila Dr. a ta mě posílá na odběr krve, tak jdu v pondělí 15.8, ale má 99% na zvýšený prolaktin. Můžu zjistit info? Jak dlouho trvají výsledky atd. Vím, je to tu už psané, ale třeba bude nějaká novinka a slečna, která má tento problém taky. Slýchávám pozitivní i negativní zprávy.
Ahoj, já jsem byla na odběru ve středu a v pondělí už mi psala doktorka mail, ať se stavím pro recept, že mám vysoký prolaktin.
Jinak pozor, rádo se to vrací. Měla jsem zjištěný vysoký prolaktin už asi před 2 lety, brala jsem dostinex, nejdřív 1 tabletu týdně, pak půlku týdně, nakonec půlku tabletky 1× za 14 dní. Prolaktin se mi snížil až moc, měla jsem hodnotu jen 4 jednotky. Tak mi ho vysadili úplně letos v březnu. Je srpen a prý extrémně vysoký, mám si jít znovu pro léky ![]()
@Bozska dekuju za rady, prolaktin mam v pořádku, zitra jdu na endokrinologii na stitnou zlazu tu mam snizenou funkci. Nikdy jsem nemela zadne trapeni. Vysadim prasky, chci miminko a kolik mam vyšetření. Pořád něco. Snad se dočkáme na vánoce
@Katka G píše: @Bozska dekuju za rady, prolaktin mam v pořádku, zitra jdu na endokrinologii na stitnou zlazu tu mam snizenou funkci. Nikdy jsem nemela zadne trapeni. Vysadim prasky, chci miminko a kolik mam vyšetření. Pořád něco. Snad se dočkáme na vánoce
No mně ani nemluv, mám 8letého syna a o druhé dítě se snažíme 6 let. Mám teď za sebou i nepovedené IVF. Respektive povedené, ale pak potrat.