MD a smlouva na dobu určitou

853
9.12.04 14:45

MD a smlouva na dobu určitou

Ahoj,
potřebovala bych poradit. V zaměstnání mám smlouvu na dobu určitou (vždy na 3 měsíce) a pak mi ji zase o 3 měsíce prodlouží a tak to jde pořád dokola. Nelíbí se mi to, ale lepší než nic. Zajímalo by mě, pokud bych šla na mateřskou, předpokládám, že mi zaměstnavatel žádný místo držet nebude, prostě nechá dojet smlouvu a skončím „na dlažbě“? Vím, že málokde drží místo, ale přece jenom. A jak je to potom s finanční stránkou? Možná tenhle dotaz působí trochu zmateně, já sama v tom mám dosti zmatek, ale pokud máte někdo podobnou zkušenost, ráda bych věděla, jak to v tomhle případě chodí.
 díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymni
9.12.04 15:33

Ahoj! Ja myslim, ze pokud otehotnis, uz proste s tebou nuezavre dalsi prac.smlouvu, tudiz klasicky ukoncis prac.pomer vyprsenim doby urcite. Tim padem jste spolu skoncili a ty nemas narok v podstate na nic. Je to hrozny, ale je to tak. Podle me to delaji prave ti zamestnavatele, kteri se chteji lehce „zbavit“ tehulek. Takova je doba… :evil:
Ale je to ciste ma domneka, mozna spatna. Budu jedine rada, kdyz me nekdo opravi, ze to tak neni.

• Citovat
  • Upravit
297
9.12.04 15:44

AHojky,
ja to mam podobne resp mela jsem smlouvu na dobu urcitou a to do kvetna a v breznu odchazim na materskou. A rekli mi ze pokud odejdu na matereskou pred ukoncenim smlouvu tak mi budou pplatit materskou a vlastne ty tri roky jsme stale jejich zamastnanec tzn ze me nevyhodi, ale pokud bych sla na materko az po ukonceni smlouvy tak by ji se mnou asi neobnovili ani treba na dva mesice a ani materskou by mi nevyplaceli. Ale to ze pro me budou misto i po trech letech mi rekli ze nebou ale to me nevadi protoze se tam stjen nechci vratit. Asi jsem s ti neporadila myslim ze je nejlespi se zeptat nekde na osobnim ale u tebe ve firme to asi nebude nejlepsi ono nekdy uz jen pouhe zeptani muzu zamestnavatele jaksi znejistet no ale kdyz to mas na tri mesice tak asi ne. Hanka
Ja nevim ale myslim ze thle uz zamestnavate. muze delat jen nejakou dobu a ne roky jak dlouho takhle prodluzujete?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
9.12.04 17:02

Ahoj Lynnko.,byla jsem v naprosto stejné situaci jako ty .Měla jsem smlouvu na rok,s tím ,že po roce mi jí prodlouží na další rok atd.Odpracovala jsem 10 měs.,pak jsem byla na nemocenské - těhotná.Takže mi vypláceli dále nemocenskou, 6 týdnů před termínem jsem nastoupila na mateřskou.Tu jsem pobírala 28 týdnů,pak mi zdvořile napsali,že se mnou ukončují pracovní poměr.Problém je ale v tom,že pokud bys otěhotněla v průběhu 3 let podruhé a měla smlouvu na dobu neurčitou,zaměstnavatel ti bude platit 28 týdnů mateřské i na druhé ev. třetí a další dítě.Pokud máš smlouvu na dobu určitou ,tak na při dalších těhotenstvích na žádné peníze nárok nemáš a pobíráš jen rodičovský příspěvek od úřadu práce(soc. zabezpečení)
Taky znám holky,které když otěhotněly podruhé,ukončily mateřskou na první dítě,nastoupily do práce a ten stejný den si nechaly napsat neschopenku a pobíraly nemocenskou.Bylo to výhodnější než 2500 kč od sociálky.Takže na jednu stranu mě tahle praxe pěkně štve ale na druhou se zaměstnavatelé asi brání.
Myslím ,že už je schválený nový zákon,který takové opakované prodlužuvání smlouvy zakazuje.
Nevím ,jestli jsem ti pomohla,v každém případě přeji hodně štěstí. Katka.

• Citovat
  • Upravit
853
10.12.04 07:27

Ahoj holky
moc vám děkuju za odpovědi, o tom zákonu, který tohle prodloužení zakazuje sice vím, ale jestli ho někdo aplikuje u nás ve firmě netuším. Tu smlouvu už mi takhle prodloužili třikrát. Nechci tady zůstat a snažím se najít si jinou práci, ale pokud by se mi to nepovedlo, chtěla bych aspoň vědět jak to se mnou vlastně bude, na co mám nárok a nemám. Z vašich odpovědí se dá soudit, že by to taky mohlo být dost mizerný, takže se ze všech sil vrhám na hledání nové práce, nerada bych skončila jen na penězích od sociálky.
Ještě jednou moc děkuju

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2304
10.12.04 13:13

Ahoj Lynnko,
smlouvu ti smí prodlužovat po dobu 2 let. Nový zaměstnavatel se bude starat o to, zda nejsi těhotná, i když na to asi nemá právo, jenže … a nemusí ti prodloužit smlouvu po zkušební lhůtě 3 měsíce, pokud se dozví, že jsi těhotná. Což by se mohl, protože to na tobě už může být do 3 měsíců pěkně vidět.
Takže udělala bych to co bylo někde v příspěvku řečeno - nastoupila bych na neschopenku a na té bych se držela až do mateřské, protože výpověď v neschopnosti ti nesmí dát a pokud nastoupíš na MD, měli by ti ji platit.
Jestli najdeš zaměstnavatele, který tě přijme těhotnou … teoreticky to snad možné je. Asi by to byl zázrak.
Stefinka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
10.12.04 15:52

Štefinko nechci psát přímo že se mýlíš, ale myslím si to. Pokud bude smlouva na dobu určitou a otěhotní, pak jí nepomůže ani neschopenka. Je sice pravda, že výpověď pak zaměstnavatel dát nesmí, ale právě že tady žádná třeba nebude. Pracovní poměr skončí uplynutím té doby a nazdar bazar a pak může být dál na neschopence, ale nezaměstnaná. Třeba se pletu, ale jsem taky na dobu určitou, taky jsem zjišťovala.
Jinak ten „nový zákon“ jak někdo píše je přímo novelizace zákoníku práce a jestli ho ta která firma bude aplikovat či ne, jak Lynnka píše nezáleží vůbec na libovůli a velkorysosti firmy. Aplikovat ho musí, jinak to zaměstnanci normálně oznámí sociálce, pracáku a ministerstvu práce a bude vymalováno!!
Kdyžtak to můžu popsat víc s těmi dvěma lety, pokud bude zájem.
Lynnko, pokud Ti prodloužil 3× 3měsíce, tudíž jsi tam 9 nebo 12 měsíců, tak ještě nic neporušuje.
Ahoj
Claudie

• Citovat
  • Upravit
2304
10.12.04 20:17

Myslím se nemýlím a jedna holčina nahoře to taky tak psala ze své zkušenosti. Moje kolegyně dostala výpověď pro neschopnost a omarodila, byla doma skoro půl roku a v práci tak akorát skřípali zuby, protože se čekalo až neschopenku ukončí a tím ji skončil pracovní poměr definitivně. No je to už nějaký rok, ale myslím se to nezměnilo. Tohle si musí buď nahledat na iternetu nebo si najít občanskou poradnu a tam jí to řeknou přesně. Stefinka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
11.12.04 06:37

Ahoj. Pokud máš smlouvu na dobu určitou, tak v této chvíli nastup na nemocenskou a potom 6 týdnů před prorodem půjdeš na mateřskou, kterou budeš pobírat 28 týdnů. Jak budeš mít těsně před koncem uplynutí doby určité ( a budeš na nemocenské) tak ti musí písemně doručit oznámení, že pracovní poměr končí. Ale bude ti dál vyplácet nemocenskou, a potom i mateřskou. Pokud ti toto oznámení nepřijde, tak se pracovní poměr automaticky prodlužuje na dobu neurčitou. Celková doba, kterou může člověk strávit u jednoho zaměstnavatele na smlouvách na dobu určitou činí 2 roky (musí jít o pracovní poměr na HPP a musí jít tyto poměry za sebou). Pokud je to víc, oznámila bych to úřadu práce. :twisted:

Iva + Eliška 28tt

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
11.12.04 10:30

Ahoj holčiny, takkoukám, trocha právního minima :D :D
Jak psaly maminky, ohledně skončení pracovního poměru v souvislosti s nemocenskou případně mateřskou. Není to totiž stejné u pracovních poměrů sjednaných na dobu určitou a neurčitou. Je-li pracovní poměr na dobu neurčitou, existují tzn. ochranné doby (např. nemocenská, mateřská apod.), v nichž je zákaz výpovědi (dokonce je-li dána výpověď např. před nemocenskou a běh výpovědní doby by zasáhl do nemocenské, tj. pracovní poměr by měl zaniknout, když je zaměstanec doma, tak se celá nemocenská do běhu výpovědní doby nezapočítává a pracovní poměr skončí až uplynutím zbytku výpovědní doby po ukončení nemocenské)…Jsou zde nějaké výjimky, ale obecně to nelze.
Nicméně, je-li pracovní poměr sjednán na dobu určitou, žádná ochranná lhůta tu není a, jak už bylo uvedeno výše, prostě skončí uplynutím doby.
Co se týče vyplácení nemocenské, případně mateřské, tak tu by Ti měla po skončení pracovního poměru vyplácet sociálka (pokud je tvůj zaměstnavatel tzn. malou organizací - tj. do 25 zaměstnanců, tak ti ji vyplácí stejně a on nic neplatí). Pro výši mateřské po dobu 28 týdnů je rozhodný průměrný přijem v předchozích 3 měsících. Pak už budeš dostávat jen rodičovský příspěvek (3500,– Kč), ten na předchozích ani součaných (celkem nové) příjmech nezávisí.

Tak ať to krásně zvládnete.
Petra

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
11.12.04 15:52

Zdravím!
Když už se tady mluví o MD, tak bych se připojila s jedním, možná hloupým dotazem.
Jak a kde se vyřizuje ten rodičovský příspěvek, když mi skončila mateřská v práci? Na sociálce? (mám smlouvu na dobu neurčitou)

Předem moc děkuji za odpověď.

Olga

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
11.12.04 19:01

Ahoj Oli,
rodičovský přísvěvek se vyřizuje na magistrátu města (případně obecním úřadu), je tam odbor na sociální dávky. Vyplníš žádost + dostaneš takový formulář, který ti vyplní a potvrdí zaměstnavatel + vyplníš nějaké prohlášení, že nepracuješ v členských státech EU. a je to.

Měj se krásně.
Petra

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
11.12.04 19:05

Ještě mě napadlo - jsou to (alespoň u nás, ale myslím, že snad všude) ty stejné dveře a stejná paní, která vyřizuje přídavky na děti (pokud jsi o ně tedy žádala, jestli ne a budeš, tak to můžes sfouknout najednou).
 Petra

• Citovat
  • Upravit
1124
11.12.04 19:09

Petro díky za „podporu“ , trvám na tom, že při poměru na dobu určitou skončí tento uplynutím doby a můžete být jak nemocní, tak těhotní tak cokoli. Nemyslím si, že se teď výše mateřské vypočítává podle posledních 3 měsíců, bylo to tak do minulého roku, ale protože se švindlovalo ( dohody se zaměstnavatelem), tak už je to snad posledích 12.
Ahoj
Claudie

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
11.12.04 19:39

prace - md

chtela bych doplnit ,že výše tzv. mateřské po dobu 28týdnú s nepočíta z průmeru za poslední 3měsíce ale za kalendářní rok,to samé se týká i nemocenské.tato změna platí od 1,1,2004.Mám dceru 22měs.od 1,1.2004 jsem začala pracovat na 1/3 uvazek na puvodní smlouvu , v domnění že jsem nevratila z md ale pouze si přivydělávám,uvažujeme o druhém ditěti, asi v květnu jsem zjistila, že kdybych otehotněla a nastoupila na nemocenskou , a potom na druhou md tak se ten průmer počíta z těch přivýdělku a ne tech původních příjmů pred 1,md,což jsem si hodně pomohla!!!!!!??Před tím jsem pobírala tu nejvýšší častku a ted by to bylo nějakých 60% ze 4000. Což se malem nevyplati pracovat,protože sice něco vydelam,ale o víc přijdu na podpore v materství.takze pozor na to. jana

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí

K2 Complex