Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky,
chci se zeptat na zkušenosti těch, které mají děti 1,5 roku od sebe. Čekáme druhé mimčo sice až na jaře, ale už teď mám spoustu otázek.
1. Byl starší sourozenec schopen již chodit ven (procházka, hřiště, nákup v Albertu) bez kočárku? Nebo jste pořizovali sourozenecký kočárek? Jde mi hlavně o to, když s nimi půjdu ven sama. KDyž půjde i tatínek, tak může vzít na staršího krosnu.
2. Byl starší sourozenec již schopen spát ve „velké“ posteli se zábranou, nebo jste měli 2 dětské postýlky?
3. V čem jste měli mladšího přes den v obýváků? Když byl náš první malý, tak do 3.M byl v kolébce, pak jsem ho dávala na zem na hrací dečku apod. Postýlku jsem v obýváku tedy neměla. Ale teď mám obavy, že když starší do kolébky pořádně strčí, tak ji může převrátit, když bude mimčo na dečce, tak na něj šlápne, nebo něco hodí apod. Obávám se, že v 1,5 roce ještě nedokáže pochopit, že to nesmí.
Pak by mne zajímaly všechny vaše další zkušenosti s dětmi v tomto věkovém rozdílu.
Díky všem předem za odpovědi.
Hezký den/večer.
Petra
Ahoj, my měli starší dvě od sebe o rok, tak je to podobné.
Měla jsem šroubama spojené dva kočáry, takže něco jako je teď ten sourozenecký. Bylo to bezva.
Měli jsme ještě jednu postýlku navíc v obýváku, protože jak píšeš, malá by brášku buď zašlápla, nebo převrátila.
Jinak bylo to prý krušné období, ale já si pamatuju jen to hezké ![]()
Mají se teď neskutečně rádi, takže jako vkový rozdíl se to osvědčilo, i když plánované to teda nebylo ![]()
Ahoj Petro, (děti máme od sebe 19, 15 a 17 měsíců)
1.měli jsme sourozenecký kočárek, chození staršího dítěte absolutně nehrozilo, teda, pokud jsem se nechtěla plácat pár metrů okolo domu ![]()
2. dětské postýlky, zvolili jsme cestovní + dokoupená kvalitní matrace, děti se nemlátí do hlavičky o šprušle…
3.postýlku jsem měla v kuchyni i v obýváku, třeba Věrka byla na Davídka hodně opatrná, s tou si i kolébku dovedu představit, ale když jsem nedávno viděla Míšu, který „visel“ na postýlce s Ondrou, kolíbku bych neriskovala, asi bysme ho hledali po kuchyni ![]()
Záleží na temperamentu dítka ![]()
Nám přijde malý věkový rozdíl super, děti si spolu vyhrajou, někdy pobijou
, je to fajn, sice někdy trochu na hlavu, hlavně, když se rozeřvou dva najednou, ale s dvěma dětma se to dá. Máme přece dvě ruce, ne?
Neměnila bych. Ahoj, Martina.
Ahoj Petro,
mam prcky presne na den o 1,5 roku od sebe.
1. Sourozenecky kocarek jsme nakonec nekoupili, resili jsme to tak, ze miminko bylo v satku az do 6 mesice, v kocarku vyjimecne. Starsi sice chodil od 11 mesicu, ale strasne pomalu, pripadne uplne jinym smerem, takze na prochazku by to treba slo, ale nekam dojit a treba nakoupit, to bylo nerealne. Na bordik byl jeste malej, to zacal jezdit az ve 2 letech, takze golfky + satek me osobne nejvice vyhovoval prvniho pul roku, od 2 let bordik a mimi v kocare. Ted uz je mi hej, starsimu jsou 3, takze jede na kole nebo uslape az 5 km bez problemu, mladsi nesu v Ergu na zadech anebo v golfkach.
2. druhy dotaz nezodpovim, neb starsi s nami dosud spi v posteli, mladsi od narozeni v postylce.
3. pres den bylo mimco v obyvaku v cestovni postylce, byla dost vysoka a starsi prcek nemel sanci se do ni dostat.
Prakticke rady, mno, to by se dalo radit
Strasne zalezi, jake mas dite, ja docela bojuju do dneska, starsi od zacatku dost zarlil a mladsi holcicku masakroval kde mohl. Je pravda, ze ted po 1,5 roce se to urcite zlepsilo, segru ma rad, rozdeli se s ni o vsechno, ale beda jak mu neco sebere, rozbori atd. Do dneska jim doslova musim stat za zadkem, aby ji neublizil. Poslednich par dnu si ale dokazali treba 10 minut sami pohrat bez toho, ze by se ozyval rev ![]()
Hodne stesti a klidne se ptej, pokud mas neco konkretniho.
JANA
Ahoj,
mám podobný věkový rozdíl. Postýlku jsem měla v obýváku, protože se mnou v noci malý i spal, tak jsem ho měla po ruce. Dva kočárky jsme sice měli, ale když jsem chodila sama s dětma ven, tak jsem vzala dcerku po vlastních nožičkách. Nebyla naštěstí tak těžká, dodnes váží málo, takže jsem jí po:,–(ila na předek kočárku ve kterém ležel malý, když už to s ní bylo neunosné. Pak jsem začala od čtyř měsíců dávat syna na rozkládací pohovku a pod hrazdičku.
Na začátku to bylo hodně těžké. Tedy pro mě. Byla jsem věčně unavená a protivná. Dcerka je živel, takže vyžadovala pozornost a běda jak jí neměla. V tu chvíli devastovala kde co. Ale dneska je to paráda. Děti si spolu vyhrají. I když syn je takový samotář a raději si hraje sám.
Dobrý večer Petro,
máme děti necelých 15 měsíců od sebe, tak přidávám svoje zkušenosti:
1. Starší dcerka obstojně chodila, u nás po sídlišti apod., ale bez sourozeneckého kočárku jsme se neobešli. Když jsme šli k vzdálenější lékařce, na větší nákup do města, když jsme jeli na výlet. Někde jsem četla, že obecně se má s kočárkem pro dítě počítat do tří let, takže já bych tak malé dítě nenutila tolik chodit. To je můj osobní názor.
2. Neměli jsme po kom dětskou postýlku podědit nebo vypůjčit, tak jsme kupovali postýlku novou. Vlastně obě děti měly koupenou novou
, ale nevím, jak bychom je jinak ukládali. Dcerka spala v pokojíčku a syn s námi v ložnici. Sestěhovali jsme je k sobě asi v synově 15 měsíci. Postýlky u mladšího se budeme zbavovat někdy až po 2,5 roce, docela nám - rodičům a prckovi vyhovuje. Ale to jde samozřejmě řešit i jinak, jak psaly holky výš.
3 Malý býval na hrací dece nebo v ohrádce (tam řval). Později normálně na koberci v dětském pokojíčku, hodně brzy se pohyboval a tam měl možnost rozletu
.
Ahoj, u nás rozdíl rok a tři čtvrtě.
Sourozenecký kočár absolutně ne, buď je menší v šátku, větší pěšmo/na motorce/zcela výjimečně v golkách, když cestujem dál, anebo je menší v hlubokém kočárku, větší pěšmo/na motorce/u mě na zádech. Poslední varianta platí např. když potřebuju hodně nakoupit, tj. potřebuju to mít kde odvézt a staršího vypouštět v obchodě je trochu vražda.
A on ten fyzický kontakt taky dělá hodně. Dítě sice navenek vypadá, že nežárlí, ale projeví se to zhoršeným spánkem, větší náladovostí, atd.
Dvě postýlky máme ještě stále. Velkou postel na dovolené v pohodě zvládal, ale postýlku prostě opustit nechce.
Máme polohovací lehátko, je to super třeba při vaření nebo krmení staršího syna, abychom mohli všude být spolu, ale zase se mi v tom nemůže přetáčet atd., tak ho různě povaluju a u toho hlídám.
To začíná být výživné, protože mi starší syn za mladším pořád leze a hrozí nejrůznější újma, někdy je docela mazec je hlídat (a snažit se být doma taky trochu platná). Ale to je otázka posledních dnů.
Ahoj.
Já mám od sebe děti sice dál,ale zodpovím ti na tvé dotazy. ![]()
1.Obě děti mi chodili venku od roku a 7 měsíců bez kočáru.V něm se stejně vztekali. ![]()
2.Ve velké posteli spali od roku a 5 měsíců.Bez zábrany,jen byla na zemi pod postelí matrace. ![]()
3.Přes den byla dcerka v postýlce v ložnici.Později pod mým dozorem v obýváku.Nejmladšího jsem mívala hodně v šátku. ![]()
A zkušenosti nepředám,neb nemám.
Jen co jsem postřehla u kamarádky.....Hodně lidí (rodina,známí…) mají tendenci soucitit s tvou únavou (vždyť máš děti tak blízko od sebe…) a pomáhat ti.
2 roky od sebe je taky únavné,ale pro okolí v pohodě.Nikdo nenabídne pomoc.
......Si nestěžuju,jen konstatuju.
![]()
Holky,
děkuji vám všem za odpovědi a vaše názory a zkušenosti.
Lesino - jak jen budu mít chvilku, jdu si „zašmírovat“ do skoro-dvojčátek.
Hezký den všem ![]()
Petra
ciao,
ad 1 - stacil nam kocarek Inglesina Magnum a skate. pozdejc sportak a satek… teg golfky - na odlozeni veci, deti jdou po svych, teda satek mam s sebou vzdy.
ad 2 - Vitek ma velkou postel s ohradkou a vytazenyma spruslema, nam se vetsi normalni postel se zabranou do loznice nevejde ;(
Zuzka ma klas. detskou postylku
ad 3- Zuzka byvala v kolebce v obyvaku, kdyz jeste V. spaval po obede, usinali kazdy zvlast, ted uz jen v postylce.Taky byvala dost v lehatku.
D
Ahoj,
mam deti od sebe 17 mesicu.
To je asi vse co me napada. Jinak mi taky pomohla diskuze skorodvojek.
Terik
Ahoj, kamarádka má děti o 16m a zvládá to v pohodě. Sourozenecký kočárek nepořizovali, starší jezdila na skeitu /podotýkám, že mimi se jim narodilo v lednu/ a ted jak je ve sporťáku, tak ji občas po:,–(í do kočárku za mladší, ale převážně chodí pěšky. Na posteli spí sama a ve svém pokojíčku. Je potřeba to ale začít trénovat včas…V obyváku mají druhou postýlku, ve které je miminko…
Musím říct, že ta starší je pěkný ďáblík, zato ta druhá je jak andílek…Kamarádka to zvládá v pohodě…Hodně záleží i na Tvé povaze, jestli jsi nervák a trpělivá…
Držím palce, ať to zvládnete v pohodě..
my máme kulíšky taky 19měsíců od sebe a myslím, že hodně záleží na šikovnosti toho staršího. Honzík byl opravdu šikovný a tak jsme žádný sourozenecký kočár nepořizovali a když bylo nejhůř tak se holt po:,–(il na hlubokej miminu do noh.
Tomík byl přes den v postýlce, nebo v autosedačce a muselo se Honzíka trošku hlídat, aby mu neublížil, ale jak říká naše paní doktorka, oni jsou ty děti v podstatě nerozbitný, takže žádný strach. Myslím že v roce a půl mu už vědomě rozhodně neublíží.
připojuji se k těm, co si malý věkový rozdíl pochvalují, protože už teď jsou kluci bezva tým a myslím že to bude jenom lepší.
jo a ještě k postýlce, Honzík měl nejdřív postel přiraženou k naší a od 2,5 let spí ve svém pokojíčku sám. Tom spal s náma, protože jsem celou noc kojila, ale to je příspěvek do jiné diskuze ![]()
snad se ukáže i fotka
no nic nepovedlo se, takže je v galerce, dvojčátka spol.
Holky, mám 7 měsíčního syna a chceme další Mimi.. Názory?
Kdybych otěhotněla teď tak jsou dečka od sebe 16 měsíců..
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.