Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Hani, zkus starsi dceru zapojit do koupani mensi…podavat mydlo, zinku, jemne omyvat brisko, pomahat pri chystani veci- tohle u nas fakt moc pomahalo- Filip si pripadal veeelmi dulezite ![]()
vecereli oba naraz- nachystala jsem veceri starsimu, ten jedl a ja kojila mladsiho…pak sel starsi do vany a mladsi (uz vykoupany) do pelechu…
Ahoj,
my osprchujem staršího, napustíme vanu a přidáme mladšího
Starší je šťastnej, že má při koupání společnost a malej vypadá taky poměrně spokojeně ![]()
Když je doma manžel vyndaváme oba najednou a každej si vezmeme na starost jednoho, když koupu sama, vyndám staršího, pomůžu mu utřít se a jdu na mladšího - zatím to funguje bez nejmenších problémů!
A ukládání do postele - starší jde v osm, jako každý den, mladší většinou usne u kojení, takže ho přenáším do postýlky spícího…
Naházím všechny do vany
a postupně je tahám ven. A starší dračice se prozradily, že umí vylézt samy - takže naházím, umeju, vyčistím zuby, připravím ručníky a odkráčím kojit - buď vydrží ve vodě nebo dorazí za mnou.
Ale to je jen když jsme samy - obvykle koupu Elinku já a starší dračice tatínek.
L.
Ahoj
Ted už koupu dohromady,nebo toho kdo chce jít
)) ale prvního půl až tři čtvrtě roku jsem to řešila striktně tak, že první jde ten starší a druhé až mimino - prostě podle pořadí ve kterém se narodili - vykoupala jsem prvorozeného, oblíkla, udělala sunar a pustila večeníčka nebo nějakou pohádku a odešla vykoupat mimino. Fungovalo to bez problémů. Michal se teda nikdy moc nechtěl zapojovat - nezajímalo ho to - myslím tím koupání miminka - jen párkrát se přišel podívat…
Bez problémů nemyslím to, že by mimčo neřvalo když jsem koupala Michala, Matýno řval v postýlce jak o život, ale jinak se to nedalo, když jsem n a ně skoro pořád sama
)
Ted už je to jiná ve vodě má parťáka:o)
jo a uložení, zase šel prvně starší a pak až mladší - a nevynechávat pohádku - zase to holt doprovázel u nás křik toho mladšího
)
Taky koupu spolecne ve velke vane. Honzik ma to privilegium, ze jde do vany prvni a vyleza posledni.
Ze zacatku jsem koupala take najednou, zatimco se Honzik cachtal ve vane, Ondra se myl v umyvadle.
Lesi, ty je tam fakt necháš samotné a jdeš? já jsem asi srabík, ale čekám u vany - aby se mi náhodou neutopila…
když jsem na ně sama, nejdřív vyndavám malou, tu osuším, oblíknu, položím na zem a vyndám velkou ségru. Na posteli se velká oblíkne, olíbají se, velká jde do svého pokojíku a mimi se kojí.
dokud byl fanda prcek, tak já koupala jeho a vítka tatínek, včetně utírání, pyžama, večerního mlíka, čištění zubů, vyprávění pohádky a uložení do postele. já se v klidu věnovala menšímu. od 5 měsíců je většinou koupem společně, u toho jsem já, jakmile menšího vytáhnu z vody, nastupuje do koupelny manža a opět se věnuje staršímu. nemám problém.
ve středy jsem na ně sama, muž sportuje, to bývá horší s uspáváním-starší sice usíná sám, ale při kojení budí malého…holt si malý trochu pobrečí, musí čekat.
Taky to teď řeším - syn 2 měsíce a druhý 3 roky. Zatím nám poměrně úspěšně vychází - když jsme doma sami, vykoupu v klidu mladšího (třeba i v 18 hod). Když jsme doma všichni, mladší přichází na řadu, až starší spí.
Až bude prďola trošku větší, bude koupání společné.
Martina
Děkuji všem za odpověď. Moc mi to pomohlo. Mějte si všichni moc a moc krásně, zdraví Hanka
emitom píše:
Lesi, ty je tam fakt necháš samotné a jdeš? já jsem asi srabík, ale čekám u vany - aby se mi náhodou neutopila…
Utopit se nemůžou, mají tak cca 10 cm vody… Jsem vedle v pokoji, takže je slyším, podezřelý zvuk a letím tam. V bytě bych je samotné lézt nenechala, měli jsme plechovou klouzavou vanu, ale ted máme plastovou a ta neklouže…
A až bude Eli větší, budu to zase řešit jinak, budu je moci řešit najednou a pak je společně poženu do hajan. To zatím nejde, Eli je ještě miminko.
Sranda je, když tu jsou kamarádi s dětma - pak bývá ve vaně pět dětí ![]()
L.
U nás se koupe od 6 týdnů dohromady. Do té doby mi v naší pidikoupelně „pomáhala“. Takže si nachystám do koupelny všechny věci, oblíkám na přebalovací podložce na pračce. Napustila jsem vodu, dala jsem lehátko, starší do vody, mladšího do vody. Malá ho pomáhala umývat (nejraději bříško). Jako první jsem vytahovala mimčo. Pak buď hned starší a nebo až po kojení, podle toho, jestli byl doma manžel.
Teď už jsou oba „velcí“, tak je jedno, kdo jde jako první.
Když byla mladší malá (než seděla, nyní 1 rok), koupali jsme takhle:
http://www.mimibazar.cz/…nne_foto.php?…
Od cca 9 měsíců společně s dozorem hlavně kvůli malé, aby nevstávala a nepadala, jde první ven (po asi tak 20 minutách), starší (2 a 3/4 roku) připustíme teplou vodu a ráchá se dokud na nás nezavolá, že „už jdu ven!“.
Jsme bez problému, starší dcera mladší od těhu miluje a ochraňuje.
Tak to je pěkná fotka. My to dělali ze začátku tak, že malou jsem koupala já v kuchyni v malé vaničce a ta starší byla s tatínkem v koupelně. Asi od půl roku malé, koupeme taky společně. Teď už jsou to dračice, takže je vždycky nalito, ale je to fajn. Akorát jsou dohady kdo půjde jako první ven, tak se musej střídat. Nesedíme u nich přímo u vany, ale jsme hned poblíž dveří, takže můžeme v případě potřeby zasáhnout. Jinak vylízt uměj taky samy, ale mají to zakázané ![]()
Když jsem Petíka koupala ještě ve vaničce, tak jsem první vždycky okoupala jeho.Umyla,osušila,oblíkla, nakrmila a dala spát,mezitím Adélka večeřela, a pak teprve se šla koupat Aduš,umýt zoubky,koukla na Večerníček a šla spát taky.
Od 3m jsem je pak myla oba ve vaně se stejným postupem - první mladší,pak starší.
Teď je myju oba najednou, s tím že Adélka se pak ještě čachtá sama a já malého suším a oblíkám,pak umyju Adélku a nakonec jdou oba večeřet spolu.
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.
Dobrý den všem, mám jeden takový problém, který se asi bude zdát někomu dost směšný, ale mě to i přesto moc trápí a ráda bych si přečetla zkušenosti jiných maminek. Mám tříletou dceru a dvouměsíční dceru. Od začátku těhotenství jsme starší dceru na všechno připravovali, o všem si vyprávěli a povídali. Příchod sestřičky ji však dost zasáhl a trvalo asi tak čtrnáct dní než si zvykla. Teď mám ale problém jiný, co se týče skloubení večerní hygieny. Jak to děláte? Koho koupete dřív a koho později. Máte někdo nějaké pravidlo. Mě se totiž starší dcera „seká“ při koupání mimíska, dělá scény a vyžaduje pozornost. Nevím si rady. Prosím poraďte, jak to praktikujete vy včetně koupání, jídla pro obě, uložení do postelí. Děkuji moc předem za odpovědi. Hanka