Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj,
máme 6 týdenní holčičku, od 2 týdnů máme koliku. dopoledne jdou,a le odpoledne a vecery porad place, dost hstericky, rudne, sviji se atd. nekdy nejde vubec utisit, nekdy ano, ale jen u nekoho, samotna napr, v houpatku nebo decce nevydrzi.zkouseli jsme vse, ale nic..:-( uz to s manzelem asi takhle dlouho nevydrzime. prosim, nemate s tim ekdo zkusenost a kdy vam kolika ustala?dekuju!
neboj přežiješ…
nicméně nechci tě strašit, ale zanalyzuj si název, tříměsíční kolika = trvá 3 měsíce. Nech si předepsat sab simplex, od měsíce věku se může baby calm (nám fungoval lépe). Nech miminko důkladně odříhnout, třeba i několikrát… pořiď třešňové pecičky nebo něco jiného teplého na bříško. Dobrá prý je rektální rourka, já používala teploměr.
Nepises, jestli kojis. My meli s malou neco podobneho, hrozne koliky zacaly asi v sesti tydnech a po delsim asi mesici, kdy jsem upravou sveho jidelnicku metodou pokusu a omylu zjistila, ze to byla reakce na kravske mleko. Ne alergie, tu doktorka vyloucila, ale obycejna kolika. Stacilo dat lzici smetany do spenatu a mala radila celou noc. Ivana
Kojící kamarádce (resp. její malé
) hodně pomohlo, když užívala lactobacillus a Espumisan proti nadýmání…
http://www.stripky.cz/…/kolika.html
Masáž bříška nám moc pomáhala, taky Sab! Když byly veliké problémy a malého pořád bolelo bříško tak jsem v lékárně koupila pryžovou hadičku (něco jako brčko) a tím se uvolňují perfektně prdíky a nám to moc pomohlo! Mají ji v každé lékárně a mě stála cca 12,– Kč, ale účinek k nezaplacení!!!
Nam nemohlo nic ze zminenych rad, vyzkouseli jsme snad vsechno vcetne probiotickych kapek.
Nejvic se mala uklidnila u me v satku.
Drzim palec, at vam z toho brzo vyroste!!!
Neprihlasena Lucka
Tak jak už tu holky psali,zvládneš to neboj a ano boužel tyto koliky třvají většinou do 3 měsíců věky a boužel někdy i déle,prostě tak dlouho než je mimi schopné prdíka samo vytlačit(než se mu posílí svaly)
My zkoušeli sab simlex(koupíš i bez předpisu,baby calm-každému vyhovuje něco jiného musíš vyzkoušet),pak cvičení,masírování pupíkem,nahřívání plínkou,pokud kojíš úprava jídelníčku,pokud dáváš UM já rozdělávala a rozdělávám do fenyklového čaje(to nám hodně pomohlo) a navíc ještě dávám fenyklový čaj pít,rektální rourka je k nezaplacení a vůbec se neboj,že by pak mimi nebylo schopno se vykakat samo(jsou to jen fámy),občas ji použiju i teď,často dávat na bříško a hlavně pořád udržovat bříško v teple(např.při koupání dávat na bříško žínku namočenou v teplé vodě a často střídat,aby neprochladlo),pokaždé nám zabralo něco jiného,prostě taktika,pokus-omyl.
Můžu ti popřát jen hodně štěstí a pevné nervy a neboj jednou to přestane.
Jediné co pomohlo: rektální rourka, žádný návik na ní nevznikl a protože jsme dokrmovali tak na noc Nutrilon Comfort, do tří dnů zlepšení o 100%!!!
Ahoj, nám hodně pomohlo „objevení“ chovací polohy „na tygra“ a skákat přitom na míči. To ho uklidnilo hezky…(ale uznávám, že jsme se s přítelem museli střídat a oba máme vytahané ruce a namožená záda… s miminkem se to asi dá, ale s obříkem je to za trest
)
To je už ale spíš o tom tišení, nikoli prevence.....
Ahojky, každému miminku pomáhá něco jiného, jak vidíš, ale bohužel, každé se tím musí samo prokousat…Já souhlasím s rektální rourkou, prdíky jdou ven samy. A že vzniká návyk je fakt kravina…Hodně štěstí a trpělivosti, neboj, uteče to jak voda a bude po starostech ![]()
Ahoj
Nechci tě strašit,ale našemu prvorozenému nepomohlo NIC.A trvalo to 4 a půl měsíce.Pak najednou jako když utne,byl klid.A zkoušela jsem všechno co jsem se doslechla a dočetla.
A jedla jen staré pečivo,brambory a těstoviny.
A i tak to byla hrůza.
Může tě uklidnit,že to uteče jak voda.Zvykneš si a už tě to nebude tolik vyčerpávat.Jen vydžet. ![]()
A potom jsem se toho celkem bála,že se to bude opakovat u dalších dětí.A pohoda.I u chlapečka. ![]()
Taky jsem měla prvního uřvánka a fakt to stálo za to. Řval do půl roku… Přečti si knížku Nejšťastnější miminko v okolí, třeba na vás něco zabere. Používala jsem ji na mladšího a bylo to o 100 % lepší.
taky nás začala trápit kolika zhruba ve 2 týdnech…a máme skoro stejně starou holčičku a zkusili jsme/zkoušíme snad všechno…rektální rourku (dokáže pomoci..někdy, ale zase hned), fenyklový čaj pro mě, pro ni (ale ona čajíky zatím moc nechce), pytlík s třešňovými jádry (za 80,– v DM, zahřeje bříško, může i zklidnit), Sabsimplex(-do jídla), a BabyCalm (-před jídlem; ten nám chutná, snad i pomáhá;o), výborný probiotický prášek Infants Dophilus (stojí 180,–obsahuje probiotický kultury, laktobacily), masáže Flatulinem(trochu pomáhají,plánujeme ještě koupit fenyklový masážní olej pro děti… a taky jsme si koupili knížku „nejšťastnější miminko v okolí“ od Karpa (poučné i vtipné čtení - koliky, tišící reflexy a terapie atd;o)… Ale stoprocentně nepomáhá nic, jak jsem psala- určitě pořídit rektální rourku (12,–), pytlík s třeš.jádry(80,–), Flatulin (60,–), BabyCalm (130,–) a Infants Dophilus (180,–)…po jídle dát do vzpřímené polohy, až do lehu na ruku „na Tygříky“ (popř. na rameno), houpat, natřásat, poklepat záda..pak pevně zavinout;o)
poslední dobou se nám osvědčilo - změnit UM (je kojená i krmená) původně Nutrilon (obyč.), teď na Hippu (s probiotiky, je sytější, někdy malá dýl spí, než na nutrilonu)..a dřív nám probrečela celý dopoledne a včery..někdy i v noci…a posl. dobou je to lepší (možná i zásluhou toho probiotickýho prášku, ale určitě i zásluhou Hippu),např. včera brečela chvilku ráno, pak jsme byli celý den na procházce-pochůzky,nákupy (a celou dobu byla hodná, cca ve tři si na 20min. zavřískala..pak zase klid- a večer jenom lehounký, krátky záchvaty(max.3)..kdyby to takhle vydrželo tak budu šťastná;o)
Různé kapky, masáž bříška, příp. i s mastí, cvičení s nožičkami, polohování na bříško, nošení „na tygříka“, klubíčkování, dieta, fenyklovo-kmínový čaj, teplá plena na bříško, skvěle zabírá fén (efekt okamžitý, bohužel dočasný), rektální rourka…
No já nevím. Navíc někomu tříměsíční kolika trvá půl roku.
U nás první syn babyvak, druhý syn šátek. Obojí dokonalý úspěch (ostatní výše uvedené naprosto na houby).
Lentilko, jo jo, u nás taky - první 3 měsíce ve vaku přes den a zavinutej v noci. Jinak řev a kroucení. Jak byl někde napreslej, prděl jak brigadýr ![]()