Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj všichni, poradíte, kdy je nejlepší učit dítko na nočník? Našemu Prcíčkovi je 13 měsíců a říkám si, třeba by už mohl… Co vy na to?
ahoj.
o nočníku je tu strašně moc diskusí, zkus pohledat…
názory se asi budou lišit, já mám skoro 16ti m. holčičku a s nočníkem nikam nespěchám .. chci to začít zkoušet nejdřív tak v roce a půl. budu se řídit hlavně podle dcery. zatím podle občasných „nehod“ když chodí nahá vidím, že si vůbec neuvědomuje, že čurá nebo kaká … tudíž nějaké mechanické „vysazování“ na nočník by zatím nemělo smysl.
pa,
Baghira a Eliška, 15,5 m.
Ahoj Muchlacku,
ve 13 měsících je ještě brzy. Nejdřív v 15, ale spíš v 18. My uspěly až ve 23 měsících.
Podívej se do archívu, najdeš tam spoustu diskuzí na toto téma. A když si v nějakém vyhledávači (seznam, google, ......) zadáš - odkdy na nočník - také najdeš spousty rad.
Spíš než nočník bych zkusila nechat ho v teple venku (pokud máš možnost např. na zahradě) běhat na ostro a pozorovat jestli pozná, že bude čůrat. Většina dětí pozná potřebu až kolem 18 až 24 měsíců věku. Je pravdou, že moje dcera i jeden z mých synovců poznali, že se jim chce čůrat nebo kakat už kolem 13 měsíců, ale v tomhle věku to není moc obvyklé. Druhý synovec to poznal až kolem 24 měsíců a to vyrůstají ve stejné rodině a mají stejnou výchovu. Netlač na pilu, tohle se uspěchat nebo naučit nedá, jen pozoruj abys poznala až přijde vhodná chvilka. Je pravděpodobné, že to bude v nejbližších 12 měsících
, ale statisticky tipuju až na příští léto ![]()
Bludička + Kamča 25 měs + Škvrček 21+3tt
Ahoj holky, moc díky za odpovědi! Nočník už doma máme (byl v akci, krásný, no nekupte to…) a ukazujeme ho malýmu, spíš, aby o něm tak nějak věděl. No a stalo se mi párkrát, že k němu přiběhl ( po čyřech, teda), otočil se k němu zády a začal tlačit a vytlačil do plínky pořádnou kakanicu. No, pochybuju, že by byl tak prudce inteligentní, že by hned podle tvaru poznal, k čemu nočník je, protože zatím ho na něj fakt ani neposazujeme. Ale docela jsem si řekla, jestli už fakt nemám s tím zvykáním začít…Ale výborný je nápad s tím běháním po zahradě! Hned ho popadnu, vysvlíknu a budu pozorovat! ![]()
Mějte se! Muchláček 7tt a Honzík 13m
Ahojky,
taky si myslím, a také jsme začli tak zkoušet, že nejlepší je věk kolem roku a půl.
Malý byl už přeci rozumnější a během 14 dnů jsme byli přes den bez nehod a plínek a do dvou měsíců jsme odbourali plenky i na noc. Zvládlo se to bez nervování, řevu atd.
Ahojky,
já opráším tuto diskusi. Malýmu je rok a měsíc a dávám na nočník, ale spíše je to jen o vychytávání. Ptáte se proč tak brzy? Mám okolo sebe kamarádky a ty dávají na nočník všechny. Když jsem přišla s názorem, že si to dítě stejně neuvědomuje co dělá, tak mi bylo řečeno, že jejich děti už si řeknou čččččč, nebo eeeee a udělají potřebu do nočníku. Tak to zkoušim i já, ale někdy se nám to povede a jindy ne. Opravdu mám počkat, až mu bude rok a půl? Nebo ho tam mám posazovat každou čtvrt hodinu? Díky za názory Jana
Ahoj,
u nas je prave toto tema aktualni, ale zatim neuspesne. Nocnik mame doma uz asi pul roku(ted uz dva ruzne velke) a zatim se do nej Julda vycurala jednou, hned poprve asi pred tim pul rokem. Od te doby je nocnik pouzivany na jezdeni, odkladani mice(jedine misto, odkud neutece), ukladani piti a az v posledni dobe na sezeni. Zatim ale jen v kalhotach. Zezacatku si na nocnik nechtela ani sednout a jelikoz zacala brzy chodit, po max. peti sekundach se zvedla a odesla. Ted uz jsme dosahly pokroku - posedi o chvili dele a vi, ze je na curani a na ee. Zatim to nehrotim, je ted porad nemocna a tak cekam, az se uzdravi a zacneme s nacvikem po ranu. Snad se jednou trefime, myslim, ze pak uz to pujde. Kdyby bylo teplo, bylo by to jednodussi, i tak si ale myslim, ze je jeste cas.
Mroe
ja Vam tak zavidim,ze ty deti si na ten nocnik aspon sednou-nas mladej okolo 18mesicu proste zacal nocnik ignorovat a od ty doby rve,jen co reknu slovo nocnik nebo zachod.proste chce plinku.jsem z nej hotova.a to jsem ho tam neposazovala casto,jenom na kakani.:-((
Ahojky,
Jířovi jsou 26 měsíců, na nočník jsme ho začli posazovat kolem 13 měs, ale bylo to jen o tom vychytávání. Pak se kolem 18.měs zasek a nemohli jsme ho tam vůbec dostat
Tohle období nám trvalo asi 2 měsíce, teď už bez problémů na nočník nebo wc chodí, přes den je bez plínky. Akorát se tam nechce ani za nic vykakat ![]()
Já jsem nechala Jířu kolem těch 20 měsíců doma bez plínky a ze začátku jsem ho každých 20min na hrnek šoupla a postupně si začal říkat sám.
Osobně bych netlačila na pilu, moje kamarádka chlapečka nutila a on měl pak plínky skoro do 3 let a z nočníku má panickou hrůzu do teďka.
Přeju hodně úspěchů.
Monindo,
u nás to bylo to samé
Ale já jsem na něj vyzrála. Když zahlásí e-e (to mu vždycky ujede „omylem“
pak hned volá nenene), neřeknu na to ani slovo, vezmu ho za ruku, odvedu k nočníku a něco mu vykládám, ptám se ho na blbosti a on ani nepostřehne, že má gatě dole a sedí na nočníku
Jakmile jsem řekla nočník, čůrat, kakat, začal řvát neskutečným způsobem a na nočník nebo záchod bych ho nedostala ani párem volů.
Přestala jsem mu dávat doma plínky před dvěma týdny a něco a za těch 14 dní to jakž takž zvládnul, už hlásí, ale občas to skončí v gatích. Začli jsme tedy ve 21měsících, ale neříkám, že by to nezvládl o pár měsíců dřív - co já vím…Ale šla jsem do toho s tím, že když se za 14dní nic nezmění a nepozná, že čůrá nebo že bude čůrat, tak že to odložíme na později. Naštěstí to nebylo třeba.
nočník jsme koupily předevčírem. když jsem dneska viděla že bude ee, rychle jsem johance stáhla gaťky a plínku a chtěla jsem jí po:,–(it na nočník aby se vykakala, ale účinek byl naprosto opačný, začala plakat a vykakala se až odpoledne. docela jsem se lekla a představila jsem si že takhle nějak asi začíná zácpa a trauma z nočníku. ještě s ním počkáme asi na léto až bude moct běhat bez plínky. snad to přijde samo…
ahoj,
Nám bude teďka rok a mrňouse už dávám od 8. měsíce na nočníček. Samozřejmě nevím, jaký to bude mít výsledek, jen bych nechtěla mít dítě do 3 let s plínou ![]()
Dávám ho na čůrání když se vzbudí - to se skoro vždy vyčůrá, občas, když ho přebaluju - to čůrá tak půl na půl. Ale určitě ví, co se po něm chce, protože skoro vždy je tam alespoň kapička - jenom už neměl co čůrat. Nedávám ho ale nijak důsledně, některé dny třeba vůbec. V žádném případě ho nenutím. Když začne vstávat, tak ho nechám. Nikdy na nočníku nebrečel.
Většinou mu ale nevadí, sedí na něm a hraje si. Předevčírem se dokonce vykakal - byl to pro nás oba fakt zážitek… ![]()
Chtěla bych ho v létě, jak už psaly holky výše, nechat chodit bez plín, abych viděla, kdy čůrá. On by taky zjistil o co jde a nějak bychom to sladili.
Pro Janu1:
Můj názor je, že jen kvůli kamarádkám bych to ROZHODNĚ nedělala. Když jsem o vysazování na nočník ještě nic nevěděla, taky jsem si říkala, že dítě ve dvou letech s plínou je blbost a že to nechci. Ale pak jsem si přečetla nějaké články (popř. mi je zprostředkovaly holky tady z e-mimi) a dozvěděla jsem se, jak to vlastně je s ovládáním svěračů, že dítě je ho schopné fakt tak od roku a půl, navíc jsem to probírala s dr. a ta mě taky varovala před časným vysazováním. Dodávám, že moje dr. není žádná „stará konzerva“ a sleduje nové trendy v pediatrii. Takže za ideální věk pro začátek učení považuju taky ten rok a půl, popř. něco málo před. A je mi srdečně jedno, co si o tom myslí ostatní, taky jsem si už vyslechla poučování od kolegyně, že její vnučka se začala učit už před svým prvním rokem a že to je tak správně (moje argumjenty dost tvrdě zamítla). Ať si to každý dělá, jak chce, je to jeho věc, já se držím svého vlastního mozku.
Světlana
ahoj vsichni,
elenka ma 20 mesicu; nocni jsem koupila tak pred 3 mesici spise na zvykani a seznamovani. Hm; nocnik s melodii se mne - bohuzel - jevil jako urcity druh „hracky“, tak proc to nezkusit.
Elenka si na nocnik s ocekavanim, ale celkem nadsene sedla; smich presel, kdyz nocnik zacal hrat! HRUZA; rev, strach, silene se lekla. Nocnik jsem uklidila z dohledu; postupne se „objevil“ v pokoji a slouzi jako nocnik pro panenky, ktere elenka dava delat aa nebo taky „hovinko“ skutecne poctive nekolikrat za den; ona ovsem - jak sama rekne - chce do pliny.....jelikoz zastavam tentyz nazor, ze si dite fci sveracu uvedomuje nejdrive kolem 18ti mesicu, - nespecham, nechala jsem ji. Hudebni doprovod ji uz nevadi - pokud na nocniku nesedi - pote, co zjistila, ze kdyz utira panenku vlhkym ubrouskem, ktery pak do nocniku odklada a vyzaduje po mne, abych jej vynesla ma „zatod“, nocnik zahraje, objevila novou hracku - na nocnik uz nekdy sama vola „nociku nehlaj“ Sedet ovsem „smi“ jen panenky…
Asi pred tydnem, kdy nocnik nebyl absolutne tema a ani ja jsem tomu nevenovala pozornost, sama oznamila, ze chce kakat. Ano, opravdu se „podarilo“. Tato - pro mne uzasna senzace - na jejiz oslavu jsem predvedla temer indiansky tanec radosti…- se opakovala jeste jednou.
TED opet na nocnik chodi panenky......mate nekdo podobnou zkusenost?
Nechat a cekat az bude zase sama chtit??
Vzdy kdyz oznamim, ze kaka, snazim se ji na nocnik po:,–(it, nebo ji jen nabidnu. Ne, maminko, Eli chce do pliny...........odpovi naprosto jasne a klidne!