Recept: Vánoční domácí pečený čaj

Přidat recept
 
  • Čas 60
Hodnotilo 0 lidí

Další fotky

Ovoce můžeme dát a namíchat podle vlastní chuti. Zde je jedna z možností.

Postup

Jablka a hrušky omyjeme a i se slupkou nakrájíme na stejné asi centimetrové kostky, které vložíme do větší misky. Mandarinku oloupeme, rozdělíme ji na dílky a přidáme do misky. Místo mandarinky můžeme použít pomeranč. Dále přidáme omyté maliny, cukr, skořici, rum, citronovou šťávu, hřebíčky a vše důkladně promícháme.

Připravenou směs přendáme do pekáčku s příklopem a vložíme do předehřáté trouby na 200 °C a pečeme 30 minut. Potom pokličku sundáme a necháme péct odkryté ještě 15 minut. Během pečení asi 2 - 3krát promícháme. Než se čaj upeče, připravíme si malé zavařovací skleničky.

Po upečení čaje si nahřejeme skleničky a plníme je ještě horkou směsí. Pevně uzavřeme, otočíme dnem vzhůru a takto necháme 20 minut. Potom je postavíme na dno a necháme vychladnout. Takto připravený čaj můžeme skladovat celou zimu. Z této dávky jsem udělala 5 skleniček od moravanky.

Vánoční pečený čaj podáváme tak, že do hrnečku dáme 2-3 lžičky a zalijeme horkou vodou. Necháme vylouhovat a přecedíme. Já ho necedím, ale ovoce sníme. Je dobré a byla by to škoda ho vyhodit.

Autor: krapa

Ingredience

  • 150 ml rum
  • 3 ks hřebíček
  • 300 g hruška
  • 1 ks citron
  • 250 g maliny 
  • 1 lžička mletá skořice
  • 300 g jablko
  • 1 ks mandarinka 
  • 450 g cukr krystal

Chutnalo vám? Okomentujte recept Vánoční domácí pečený čaj

Váš příspěvek